08.02.2013 | Ondřej Vlk

Češky mají za sebou volný den, teď je čeká duel s Čínou

V německém Weidenu už je rozhodnuto o tom, že na olympiádu do Soči pojedou Němky. Zklamané Češky ještě ale musejí odehrát jeden zápas. Teprve podruhé v historii se střetnou s Čínou. Podle kouče Karla Manharta začíná s tímto zápasem příprava na dubnové mistrovství světa v Ottawě.
Sobotní chladný den se v německém Weidenu nesl ve znamení smutku. České hráčky měly před sebou den volna v již rozhodnuté olympijské kvalifikaci. Po páteční srdnatém výkonu podlehly domácím Němkám, které tak definitivně ztvrdily svůj postup na olympiádu.

V táboře české reprezentace panovalo zklamání. „Ráno to bylo ještě takové uplakané a smutné, ale trénink holky odjely slušně a s elánem," přibližuje atmosféru v týmu trenér Manhart. "Už tam mají i nějaký smích, takže je to lepší, ale určitě to bude ještě chvilku trvat. Je samozřejmé, že jsme byli zklamaní všichni, protože sem jsme to přijeli prostě vyhrát."

České reprezentantky mohly využít den volna po svém. Po snídani dostaly rozchod a bylo jen na jejich uvážení, co podniknou. „Ráno jsme se sešli na krátký mítink a tam jsme holkám zdůraznili, že dnes pro nás tréninkem začíná příprava na mistrovství světa v Ottawě,“ vysvětluje Manhart další cíle svých svěřenkyň. „Poté holky dostaly osobní volno. Někdo šel do města, někdo spal, do oběda měly pohodu. Po obědě jsme se zase připravovali na trénink.“

Den volna ocenila i jedna z elitních útočnic Klára Chmelová. „Dneska to byl takový smutný odpočinkový den. Měly jsme později snídani, a kdo chtěl tak se mohl jít projít do města, pak jsme měly oběd a odpoledne jsme trochu potrénovaly,“ vysvětluje.

České hráčky zítra čeká poslední zápas s Čínou, se kterou se utkají teprve podruhé v historii. Sice už na olympiádu postoupit nemohou, ale motivace jim neschází vzhledem k blížícímu se mistrovství světa. „Nedělní zápas s Čínou je pro nás prestižní, chceme ho určitě vyhrát," podtrhuje důležitost zítřejšího klání lodivod české reprezentace. 

Nadcházející mistrovství světa bude pro český tým novinkou, protože mezi elitní týmy jako Kanada, USA či Finsko postoupily české hráčky vůbec poprvé. „Je to něco nového, co tady ještě nikdo nezažil, tak doufám, že to bude parádní a podaří se nám tam uhrát nějaký dobrý výsledek,“ s nadšení popisuje Chmelová.

U trenéra Manharta je zvykem, že si před každou akcí zadá určitý cíl, který by chtěl dodržet: „Vždycky mám takový problém, že si dávám cíle, kterých chci s týmem dosáhnout. Holky tlačím do maximálního výkonu, ať je to trénink nebo zápas. Samozřejmě prvotní cíl na mistrovství je pro nás udržet se v elitní skupině, protože když se tam udržíme, tak budeme sbírat další zkušenosti. Hrozně mě mrzí, že se nám tady ten turnaj nepovedlo vyhrát, nicméně na mistrovství je první věc nespadnout a druhá věc je dostat ze skupiny a zkusit čtvrtfinále, který je myslím reálné."

Neděle bude pro českou reprezentaci posledním dnem ve Weidenu, protože realizační tým plánuje odjezd ihned po duelu s Čínou. „Dnes si pomalu zabalíme některé věci, protože zítra po zápase chceme vyrazit domů. To hlavně z důvodu, že chceme, aby děvčata mohla rychleji zapomenout na to, že jsme kvalifikaci nezvládli,“ shrnuje hlavní důvod nedělního brzkého odjezdu hlavní kouč.
Galerie