06.02.2013 | Ondřej Vlk

České hokejistky porazily v úvodním zápase Kazachstán

Češky zvládly první zápas kvalifikace na OH 2014 v Soči. Jejich výhru 5:1 sledovaly z hlediště weidenského stadionu zhruba dvě desítky českých fanoušků. Skvělým výkonem se prezentovala Klára Chmelová, která zařídila tři branky (1+2).
České i kazašské hráčky se před utkáním rozehřívaly běháním kolem tribun. Svěřenkyním hlavního kouče Karla Manharta to prospělo více, neboť vstoupily do utkání aktivněji. Už ve 4. minutě skórovala Kateřina Mrázová, která nadvakrát překonala Obydennovovou poté, co si našla vyražený kotouč po střele Chmelové.

České hráčky hýřily pohybem, z toho také pramenil faul Sviridovové. Reprezentantky přesilovou hrou nepohrdly, když se v předbrankovém prostoru nejlépe zorientovala Aneta Lédlová a dorazila puk za bezmocnou Obydennovovou. V 10. minutě slavily Češky už třetí branku. Manhartová sebrala kazašským hráčkám puk ve vlastním oslabení a skvěle přihrála před prázdnou branku Kláře Chmelové, která svoji šanci s přehledem proměnila. „Chtěla jsem zpracovat puk, ale sekly mě do rukou, puk mi ujel, ale naštěstí to tam padlo,“ culila se po duelu šťastná střelkyně.

Chmelová se podílela na všech třech brankách v úvodní třetině. „Klára je výborná hráčka, je to jeden z lídrů týmu. I když je mladá, tak hraje dobře, má výbornou střelu a techniku. Postavili jsme to tak, že si s ostatními vyhoví," pochválil trenér výkon jedné z tahounek týmu.

Kazašské hráčky se v první třetině prakticky nedostaly do větší šance. Jejich tři střely bez větších problémů zastavila pozorná Lhotská. Češky v první třetině přestřílely asijské soupeřky 11:3. „Holkám jsme řekli, abychom hráli na jejich polovině a to se nám dařilo,“ byl po zápase spokojený Manhart. „Sbírali jsme kotouče, které Kazašky špatně vyhodily. Byly tam i nějaké brejky, ale ty jsme dokázali pohlídat.“

Druhou třetinu začaly lépe Kazašky. Sviridovová obešla dvě bránící hráčky, ale Herzigová jí na posledním chvíli dobrým obranným zákrokem zastavila. Ve 37. minutě platilo pravidlo “nedáš - dostaneš“. Kazašky se vymanily z tlaku a překvapily české hráčky, když se puk po dorážkách Taťjany Koroljovové došoural až za záda Lhotské. Asiatky se však z kontaktního gólu neradovaly příliš dlouho. Denisa Křížová se totiž o dvě minuty později protáhla až před Obydennovovou, která sice první střelu vyrazila, ale na dorážku ze vzduchu už byla krátká. Gólový účet zápasu završila ve třetí třetině kapitánka Alena Polenská, která se prosadila pohotovou střelou z vrcholu kruhu.

Češky prakticky celé poslední dějství odehrály v útočném pásmu, Kazašky se celou dobu jen bránily a do šancí se dostávaly jen sporadicky. Hráčky v červených dresech zaslouženě zvítězily. Střely na branku (45:16) jasně vypovídají o celém průběhu zápasu. Vůbec jsem nepředpokládal tak jednoznačný výsledek, na této kvalifikaci jsem čekal výsledky o jednu branku. To, co se nám dnes povedlo, je naprosto perfektní. Máme teď dobré sebevědomí, “ glosuje trenér Manhart vítězství českých hokejistek. 

Kazachstán - Česko: 1:5 (0:3, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 37. Koroljovová - 4. Mrázová (Herzigová, Chmelová), 8. Lédlová (Chmelová), 10. Chmelová (Manhartová), 39. Křížová, 46. Polenská (Herzigová, Horálková).

Kazachstán: Obydennovová (Tussubžanovová) - Šuová, Mussatajevová, Fuxová, Sviridovová, Ryspeková - Konyševová, Sazonovová, Ibragimovová, Tuchtievová, Koroljovová - Tuleubajeová, Moldabajová, Šegebajevová, Nurgalievová, Urpekbajevová - Mironěnková, Felzinková.

Česko: Lhotská (Bečevová) - Tejralová, Flachsová, Křížová, Mrázová, Vanišová - Herzigová, Horálková, Chmelová, Lédlová, Manhartová - Kolowratová, Fialová, Polenská, Studentová, Holešová - Lásková, Nováková, Kaplanová.

Němky rozhodly o výhře ve třetí třetině

Poněkud dramatičtější duel v kvalifikaci na olympijské hry sehrály domácí Němky proti Číňankám. Od úvodních minut se zdálo, že zápas bude skromný na góly, neboť většinou vládly pevné obrany obou týmu. Do větších příležitostí se dostaly hráčky Číny, ale německá brankářka odolávala. V 11. minutě se paradoxně radovaly domácí hráčky, když po přesné přihrávce vypálila Julia Zornová a Š' poprvé kapitulovala.

Dalších dvacet minut se hrála naprosto vyrovnaná partie, ve které neměl ani jeden soupeř výrazněji navrch. Němky i Číňanky opět pozorně bránily. Ve 31. minutě však Harrerová neudržela ránu od modré a Žuej Sun vyrovnala střelou bekhendem do prázdné branky.

Závěrečné dějství patřilo Němkám. Š' sice dlouho odolávala, ale ve 49. minutě už nestačila na dělovku Kerstin Spielbergerové. Čínská brankářka se však při zákroku, který předcházel gólu, zranila a musela ze zápasu odstoupit. Tři minuty před koncem uklidnila Němky Andrea Lanzlová, která přesnou tečí zvýšila na konečných 3:1. Dalšími soupeřkami domácích hokejistek budou v pátečních 19:30 Češky.

Německo - Čína: 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Zornová (Buschová, Lanzlová), 49. Spielbergerová (Anwanderová), 57. Lanzlová (Buschová) - 31. Sun (Jü).

Německo: Harrerová (Harssová) - Fellnerová, Zornová, Gotzová, Lanzlová, Buschová - Gleissnerová, Eisenschmidová, Beckerová, Spielbergerová, Seilerová - Hammerlová, Richterová, Kratzerová, Kameniková, Schusterová - Anwanderová, Eversová, Bittnerová.

ČínaŠ' (Ťia) - Čchi, Ťiang, Ťin,  Sun, Tchang -  Jü,  Liou,  Čang B.,  Čang M.,  Kchung -  Lou,  Fu,  Kao,  Ma, Fang - Wang,  Chuo.
Galerie
Slavnostní nástup.
Pokřik před zápasem.
Češky začaly aktivně.
Kazašky vyvážejí puk.