18.04.2014 | Lukáš Majer, Daniel Poláček

Česká osmnáctka nestačila na USA, Finové přetlačili Švýcary

Národní tým do 18 let se na mistrovství světa ve Finsku po výhře nad Dány střetl s jedním z favoritů na titul, výběrem USA. S Američany dokázali čeští mladíci většinu utkání držet krok, nevstřelili však ani branku a podlehli 0:3. V dalším zápase české skupiny zdolali Finové Švýcary 2:1.
Češi vstoupili do zápasu s dobrým pohybem a aktivitou, Karabáček měl dokonce první šanci, ale jeho střelu i následnou dorážku zastavil americký brankář Nedeljkovic.

Vyrovnanou hru, která následovala, mohli čeští hráči zlomit v přesilovce. Tu však nezvládli. Při snaze o kombinaci ztratili puk a následný protiútok Američanů zastavili faulem. Hra ve čtyřech pak lépe sedla hokejistům ze zámoří, když tečovaná střela Matthewse doplachtila obloučkem až za brankáře Vaněčka a do sítě.

Národní tým v úvodní třetině držel se soupeřem krok, střelecky byl dokonce aktivnější (10:7), ovšem v dobrých pozicích neuspěli Vrána ani Vopelka. A tak přišel v úvodu druhé třetiny trest, poté co Milano a Connor využili dvou zaváhání v české defenzivě a z bezprostřední blízkosti skórovali. Obě branky USA dělily jen necelé čtyři minuty.

Češi se z amerických tref vzpamatovávali dlouho. Ožili až ve 33. minutě, kdy dostali výhodu přesilovky pět na tři. Za 71 vteřin si vytvořili dvě velké šance. Vrána ale střelou z pravého kruhu trefil pouze Nedeljkovice a Pastrňákovi zkazila radost tyčka. 

Gólová radost nebyla svěřencům trenéra Petra souzena ani v závěrečném dějství. V největší možnosti neproměnil samostatný únik Kaše. Na druhé straně se několika skvělými zákroky včetně chyceného trestného střílení blýskl Vaněček, a tak rozdíl ve skóre zůstal tříbrankový.

Česko – USA 0:3

Góly a nahrávky: 9. Matthews (Dougherty, Fortunato), 22. Milano (Eichel, Tuch), 24. Connor (Wegwert, Glover). Třetiny: 0:1, 0:2, 0:0.

Sestava Česka: Vaněček – Pyrochta "A", Mašín "C", Rašner, Havlín, Mikliš, Zbořil – Karabáček, Zacha, Špaček – Vopelka, Pastrňák "A", Vrána – Kaše, Veselý, Chlapík – Kuťak, Ordoš, Černoch – Smejkal. Trenér: Jakub Petr.

Finsko udolalo houževnaté Švýcary

V druhém souboji v Lappeenrantě se domácí výběr před více jak čtyřmi tisíci diváků postavil Švýcarsku. Finům patřil úvod střetnutí a brzy vedli, Švýcary ale vrátilo do hry vyrovnání Denise Malgina. Od té chvíle se na ledě odehrávala vyrovnaná a dramatická bitva, kterou rozhodl deset minut před koncem Sebastian Aho. Finsko tak zůstává jediným stoprocentním týmem ve skupině.

Finsko – Švýcarsko 2:1

Góly a nahrávky: 5. Lammikko (Rantanen), 50. Aho (Hopponen) – 11. Malgin (Fiala). Třetiny: 1:1, 0:0, 1:0.

Kanada zlomila Německo v závěru

Obhájci titulu se proti Německu na tři body řádně nadřeli. Brzy sice vedli, ale německý tým se držel na dostřel a ve druhé třetině dokonce dvakrát za sebou dokázal vyrovnat. Skóre 2:2 svítilo na časomíře ještě čtyři minuty před koncem třetí třetiny, poté však Gropp strhl zápas na kanadskou stranu. Konecny a McCann pak přidali pojistky na očekávané vítězství.

Kanada – Německo 5:2

Góly a nahrávky: 7. Audette (Hawryluk, Thomas), 35. Bleackley (Bishop), 55. Gropp (Virtanen), 57. Konecny (Point, Perlini), 60. McCann (Virtanen) – 34. Eder (Daubner, Mayenschein), 38. Kammerer (Wissmann). Třetiny: 1:0, 1:2, 3:0.

Švédsko přetlačilo Rusy v nájezdech

Reprezentace Tre Kronor začala proti Rusku brilantně. Po první třetině vedla 2:0 a ve druhém dějství zvýšila už na 3:0. Zářil Lindblom, jenž si připsal dva góly. Pak ale Rusové zabrali a díky třem trefám během necelých deset minut vyrovnali. Duel nakonec rozhodly až nájezdy. V nich se našel jediný úspěšný střelec: Švéd Kempe.

Rusko – Švédsko 3:4p

Góly a nahrávky: 43. Vovčenko (Šukin, Svečnikov), 50. Slepcov (Kraskovskij), 53. Kameněv (Ljamkin, Vovčenko) – 12. Lindblom (Nylander), 15. Forsling (Nylander), 28. Lindblom (Forsling, Kempe), rozhodující nájezd Kempe. Třetiny: 0:2, 0:1, 3:0 – 0:0.