18.04.2015 | Martin Zíta

Češi se na osmnáctkách zlepšují, na Kanadu přesto nestačili

Třetí zápas za sebou mají čeští hokejoví reprezentanti do osmnácti let. V neděli večer se v Zugu střetli s Kanadou, která turnajem prochází bez zaváhání. To se potvrdilo i v tomto zápase, který kanadský tým ovládl poměrem 3:2. V Lucernu další zápas sehráli Slováci a také ti zaznamenali zlepšení předváděné hry. Ovšem ani v jejich případě to na výhru nestačilo, Rusku podlehli 2:4.

Slováci bojovali, proti Rusům ale dotahovali marně

Už v jednu hodinu po poledni začal první zápas skupiny A. Slováci čelili zatím bezchybným Rusům, kteří okupují první příčku tabulky. Svou dominanci potvrdili i tenrokrát.

Slováci ale nebyli jednoduchým soustem. Hned dvakrát se jim podařilo dotáhnout na rozdíl jedné branky a ruští hráči museli o tři body bojovat do posledních vteřin. Jako rozhodující se nakonec ukázala trefa ze začátku druhé třetiny, kterou obstaral Žukenov. Rusové se tak po výhře 4:2 nadále drží na čele, Slovákům patří třetí příčka.

Slovensko – Rusko 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
18. Horváth (Solenský), 49. Lešťan (Vadovič) – 6. Ivanjuženkov, 7. Gurjanov (Kaprizov), 24. Žukenov (Beljajev, Kaprizov), 54. Jurtajkin (Kvartalnov)

Finsko se proti Lotyšům protrápilo ke třem bodům

Povinné tři body do tabulky si Finové zapsali, proti Lotyšům se ale trápili. Hráči pobaltského státu neúprosně bránili střední pásmo a tříštili jeden finský útok za druhým. Sami navíc hrozili.

V první třetině šli Lotyši dokonce do vedení, postupem času se ale projevila finská kvalita. Výborný zápas sehrál Patrik Laine, jenž vstřelil dvě branky a de facto dotáhl Suomi k výhře. Finská osmnáctka tak pokračuje bez ztráty bodu a drží se na druhém místě skupiny B, Lotyši stále zůstávají bez bodu poslední.

Lotyšsko – Finsko 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky:
14. Puide (Tralmaks, Jansons) – 29. Nattinen (Tammela, Saarijarvi), 36. Laine (Tammela, Nattinen), 47. Laine (Saarijarvi, Saarela)

Povedená třetí třetina vynesla Američanům švédský skalp


Střeleckou smršť si do zápasu se Švédskem přichystali hráči Spojených států. Svého soupeře zasypali třiapadesáti pokusy a dokráčeli k výhře 6:4.
Američané přehrávali severského soupeře ve všech ohledech. Rozhodující náskok si ale vypracovali až v závěrečných dvaceti minutách, po dvou třetinách byl stav nerozhodný 3:3. 

Velké individuální představení předvedl Clayton Keller, jenž si připsal čtyři body za dvě branky a dvě asistence. Spojené státy mají po třech zápasech šest bodů a drží druhou příčku skupiny A. Švédové se se ziskem tří bodů krčí až na místě čtvrtém.

USA – Švédsko (1:1, 2:2, 3:1)
Branky a nahrávky:
6. Keller (Bracco), 34. McAvoy (Keller, Bracco), 38. White (Bracco, Ruggiero), 44. Keller (White, Bracco), 52. Matthews (Fitzgerald), 60. Krys (Fischer) – 5. Grundström (Larsson), 37. Ek (Asplund), 40. Dahlen (Jaccob Larsson), 51. Asplund (Dahlen, Olund)

Herní zlepšení body nepřineslo, Češi nestačili na Kanadu

Výkony českých mladíků si na mistrovství světa drží vzestupnou tendenci, proti Kanadě ale ani další zlepšení nepomohlo. Češi šli v první třetině do vedení, ve zbytku zápasu už ale jen dotahovali.

A nakonec marně. Přesto s předvedeným výkonem může panovat relativní spokojenost, obzvlášť s první třetinou. V té český tým svého soupeře jasně přehrával a do kabiny odešel hned s dvaceti střeleckými pokusy. Kanaďané se do zápasu dostávali postupně a rozhodnutí přišlo na začátku třetí třetiny, kdy Beauvillier využil přesilovou hru.

Česká osmnáctka tak má po třech zápasech tři body a v zugské skupině B ji patří třetí místo, kanadský tým má na svém kontě devět bodů a prochází turnajem bez problémů.

Česko – Kanada 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky:
7. Zacha, 34. Koblížek – 17. Wotherspoon (Bear, N. Roy), 26. Beauvillier (Barzal, Stephens), 45. Beauvillier (Barzal)