02.04.2013 | Ladislav Vácha

Bravo! Český výběr na úvod šampionátu překvapil Švédsko

České hráčky vstoupily do úvodního utkání mistrovství světa žen, které hostí kanadská Ottawa, velmi dobře a aktivní hrou papírovým favoritkám ze Švédska jasně ukázaly, že je nečeká snadný zápas. Převaha Češek vyústila v několik přesilových her, díky nimž se ujaly dvoubrankového vedení, když udeřily Lucie Povová a Klára Chmelová. Tre Kronor sice dvěma slepenými brankami v prostřední části vyrovnaly, ale poslední slovo patřilo Evě Holešové, jež vystřelila českému výběru tři překvapivé body.

Česká republika začala zápas skvěle, už v 6. minutě zahrozila v obrovské šanci Kateřina Mrázová, ale po nahrávce Denisy Křížové z rohu pásma v dobré palebné pozici neprostřelila gólmanku Lizanaovou. Tlak Češek vzápětí vedl k úvodní hře v početní převaze, když se proti pravidlům provinila Erika Grahmová. Odezva rozjetého českého výběru na sebe nenechala dlouho čekat, když po přejetí modré čáry napřáhla Lucie Povová a poslala puk přesně k tyčce.

Následovaly dvě promarněné příležitosti na obou stranách pomyslné barikády, když Lucie Povová tentokrát pálila jen do tyčky a Lisa Johanssonová ztroskotala na betonu Radky Lhotské. Tre Kronor záhy předvedly další nedovolený zákrok a svěřenkyně trenéra Manharta znovu nekompromisně trestaly. Po přiťuknutí Petry Herzigové se opřela vší silou do puku Klára Chmelová a kus černé gumy se zastavil až v síti. Dva fantastické zákroky musela předvést také brankářka Lhotská, jež v oslabení podržela svůj tým. Osmnáct sekund před první sirénou rozjásala potřetí české barvy Lucie Manhartová, ale jen na chvíli, protože puk tečovala do sítě vysokou holí.

V první půlce prostředního dějství se však karta dokonale otočila na druhou stranu, když Švédky dvěma slepenými góly smazaly svou ztrátu. Ve 28. minutě se ujala kotouče Erika Grahmová a při vlastním oslabení tvrdou ranou skórovala, když gólmanka Lhotská nestihla zasáhnout vyrážečkou. Za necelou minutu skóre resetovala Elin Holmlovová, když si povyjela do lepší střelecké pozice a podél bližší tyčky rozechvěla síťku v české bráně.

Česko v následujících minutách tahalo za delší konec provazu, když si vytvořilo spoustu obrovských příležitostí a při Švédkách stálo štěstí. Důrazné varování odeslala švédské obraně v závěru třetiny Tereza Vanišová, jež se ze strany prosmýkla až před branku a zblízka nechala vyniknout Valentinu Lizanaovou. Vzápětí už ale vybuchl v českých řadách další mohutný gejzír radosti, když stála na konci útočné kombinace Eva Holešová a zblízka doslova protlačila puk za brankovou čáru.


Skandinávky se na začátku závěrečného dějství dostaly ke dvěma nebezpečným náznakům, ale Češky si potom dávaly dobrý pozor. Kolem Radky Lhotské bylo rušno především při oslabeních, kdy musela řešit několik ožehavých situací. Nejvíce se zapotila při vyloučení Dominiky Láskové, kdy za ní v krátkém časovém sledu hned třikrát zvonila tyčka. Češky se soustředily především na pečlivou obranu a vyrážely do rychlých brejků.

Svému týmu značně zkomplikovala cestu za vyrovnáním Jenni Asserholtová, jež chvíli před koncem zamířila do hokejového vězení. Možná definitivní pečeť na tři překvapivé body mohla dát Dominika Lásková, ale v pozici mezi kruhy netrefila letící puk. Pouhých šestatřicet sekund před koncem si počínala za hranicí pravidel Pavlína Horálková a Švédky pokračovaly v power-play. Brankářku Lhotskou ale už nepřekonaly, a tak se česká reprezentace hned na úvod postarala o velké překvapení.

Lví podíl na senzačním triumfu měla gólmanka Radka Lhotská, která byla po skončení utkání vyhlášena nejlepší hráčkou českého týmu. „Myslím si, že jsme hrály super. Všechny jsme dřely a makaly. Měly jsme samozřejmě i trochu štěstí, ale myslím si, že jsme si to zasloužily," neskrývala spokojenost. Za svá záda pustila jen dva góly, když Grahmová a Holmlovová v půlce zápasu vyrovnaly. „Ten první jsem neviděla vůbec (směje se). A druhý? Spíše náhoda. Hráčka to přede mnou chytla, skočilo to přímo na hokejku Švédce a do brány," ohlédla se krátce za oběma momenty. Naše reprezentantky se mohly opřít o hlasitou podporu z hlediště a po skončení utkání si ji samozřejmě pochvalovaly. „Super. Jak jsem je slyšela, tak jsem si říkala, že je to bomba. Taková dálka a tolik Čechů."

Švédsko – Česko 2:3 (0:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Grahmová (Eliassonová), 29. Holmlovová (Asserholtová) – 9. Povová (Herzigová), 15. Chmelová (Herzigová), 38. Holešová (Lédlová, Vanišová).

Švédsko: Lizanaová (Grahnová) – Olofssonová, Bäckmanová, Anderssonová, Hedinová, Fällmanová, Bäcklinová, Nevalainenová – Eliassonová, Hedengrenová, Grahmová "C" – Westerová, Johanssonová, Borgqvistová – Winbergová, Löwenhielmová, Carlssonová – Holmlovová, Asserholtová.

Česko:  Lhotská (Bečevová) – Tejralová, Polenská "C", Herzigová, Horálková, Flachsová, Lásková, Kolowratová, Fialová – Povová, Kaplanová, Manhartová – Chmelová, Křížová, Mrázová – Holešová, Lédlová, Vanišová – Studentová, Vopravilová, Přibylová

Zámořské derby zvládla o něco lépe Kanada

Úvodní utkání mistrovství světa představoval souboj Ruska s Německem. Ruské hokejistky nakonec zvítězily 4:0, ale jejich triumf se nerodil tak lehce, jak by se mohlo na první pohled zdát. Rusky se dostaly v úvodní dvacetiminutovce do vedení, ale svůj náskok navýšily až ve druhé polovině závěrečného dějství, kdy nastřílely tři branky.

Světový šampionát zahájil v hlavní hale, jíž je Scotiabank Place, domovská aréna klubu Ottawa Senators, od 15:30 místního času zápas Finsko – Švýcarsko. Reprezentantky s helvetským křížem na prsou sice získaly v 5. minutě vedení, ale Finky v prostředí části překlopily pomyslné misky vah na svou stranu a vedení už nepustily.

Zlatým hřebem dne byla prestižní bitva mezi Kanadou a USA. Američanky duel skvěle rozehráli a po dvaceti minutách vedly už 2:0, ale domácí výběr díky fantastickému závěru dokázal vyrovnat. Po prodloužení přišly na řadu samostatné nájezdy, po nichž se nakonec radovaly Kanaďanky.

Rusko – Německo 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 15. Solovjovová (Gavrilovová, Smolencevová), 53. Běljakovová (Vafinovová, Šibanovová), 55. Smolencevová (Šibanovová, Smolinová), 60. Tkačjovová (Pavlovová, Ďubanoková).

Rusko: Alexandrovová (Prugovová) – Ďubanoková, Tkačjovová, Kapustinová, Šibanovová, Gončarenková, Šukinová, Ananinová – Burinovová, Lebeděvová, Pavlovová – Solovjovová, Gavrilovová, Smolencevová "C" – Paškevičová, Skibová, Smolinová – Vafinová, Běljakovová, Děrgačjovová.

Německo: Harrerová (Harssová) – Fellnerová, Götzová "C", Gleissnerová, Eisenschmidová, Hammerlová, Richterová, Weisserová – Zornová, Lanzlová, Buschová – Anwanderová, Eversová, Bittnerová – Beckerová, Spielbergerová, Seilerová – Kratzerová, Kameniková, Delarbreová – Schusterová.

Finsko – Švýcarsko 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

a nahrávky: 27. Rajahuhtaová (Valimakiová, Karvinenová), 30. Karvinenová (Lindstedtová) – 5. Nabholzová (S. Martyová, J. Martyová)

Finsko: Rätyová (Räisänenová) – Lindstedtová, Hiirikoskiová "C", Jalosuová, Tarkkiová, Terhová, Kilponenová, Tarvainenová, Villiläová – Voutilainenová, Tikkinenová, Rantamäkiová – Rajahuhtaová, Välimäkiová, Karvinenová – Hoviová, Tapaniová, Tuominenová – Mäkinenová, Saarimäkiová, Tuomanenová.

Švýcarsko: Schellingová (Anthamattenová) – J. Martyová "C", Thalmannová, Altmannová, Zollingerová, Bullová, Vaucherová, Willinerová – S. Martyová, Lutzová, Stiefelová – Eggimannová, Raselliová, I. Waidacherová – Forsterová, Nabholzová, Stanzová – Schranzová, Benzová, M. Waidacherová – Daleová.

Kanada – USA 3:2sn (0:2, 0:0, 2:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 52. Johnstonová (Vaillancourtová, Wakefieldová), 59. Wardová (Irwinová, Vaillancourtová), rozh. náj. Wakefieldová – 5. M. Lamoureuxová (J. Lamoureuxová, Marvinová), 19. Deckerová (Kesselová, Carpenterová).

Kanada: Szabadosová (Labonteová) – Fortinová, Wardová, Birchardová, Bonhommeová, Larocqueová, Mikkelsonová, Rougeauová – Ouelletteová, Heffordová, Poulinová – Agostaová-Marcianová, Irwinová, Vaillancourtová – Appsová, Wickenheiserová "C", Spoonerová – Johnstonová, Wakefeildová, Bramová – Jennerová.

USA: Vetterová (McLaughlinová) – Bozeková, Schleperová, Chessonová, Marvinová, Bellamyová, Picardová – Dugganová, Chuová, Steadmanová – Deckerová, Kesselová, Carpenterová "C" – M. Lamoureuxová, J. Lamoureuxová, Fryová – Schoullisová, Knightová, Coyneová

Autoři: Lukáš Šonský, Ladislav Vácha

Galerie