29.10.2013 | Miroslav Přerost, Aleš Vladyka

Blokování střel, 1. část: Blokování bočným poklekem

Rozvoj individuálních dovedností hráčů je nedílnou součástí tréninkového procesu. I když zcela po právu v poslední době akcentujeme rozvoj útočných dovedností, a to zejména zakončení, lehce skryté zůstávají neméně důležité individuální činnosti obranné. V následujícím příspěvku bych se rád zaměřil především na jednu specifickou dovednost, kterou je blokování střel. Tímto článkem chci poukázat na určité tendence a zásady správného blokování střel, protože je to bezesporu dovednost charakterizující všechna špičková mužstva.
Strategie hry v obranném pásmu všech špičkových týmů zahrnuje varianty hry v boxu s jasně zřetelnou snahou přečíslovat soupeře ve všech prostorech pásma. Hokejisté ze světové špičky mají excelentní dovednosti týkající se hry v osobních soubojích, obrannou práci holí a zejména blokování. Při blokování střel využívají hráči z týmů světové špičky techniku bočného pokleku, kdy jsou v jedné sekundě v ideálním postavení v ose střely mezi útočícím hráčem a vlastní brankou a v další sekundě jsou schopni okamžitě zblokovaný kotouč získat pod kontrolu a založit rychlý protiútok.

Blokování střel bočným poklekem

Používá se nejčastěji útočníkem při střelbě z větší vzdálenosti. Touto dovedností lze blokovat zejména nízko letící střely.

Video: Technika blokování bočným poklekem
s