20.09.2011 | Zdeněk Pavliš

Anotace závěrečných prací TŠ FTVS UK Praha - č. 10

Představujeme další z řady závěrečných prací trenérů studujících trenérskou licence "A". Tentokrát je autorem Petr Trojan, který práci obhájil v roce 2007. Téma zní: „Rozvoj koordinačních schopností v ročním tréninkovém cyklu v kategorii sportovních tříd (6. – 9. třída)." Pro rozvoj koordinačních cvičení na ledě uvedl Petr Trojan zásobník 64 graficky znázorněných cvičení, která chceme z hlediska jejich zajímavému obsahu zpřístupnit trenérům na našich webových stránkách. Celá série se bude skládat ze 17 částí a bude vycházet pravidelně každé pondělí. V první části uvádíme stručný obsah celé práce včetně praktických příkladů koordinačních cvičení v přípravě mimo led. V dalších týdnech se zaměříme na koordinační cvičení v tréninku na ledě tak, že vždy uvedeme čtyři cvičení, a to pod názvem: „Koordinační cvičení na tento týden“.

„Rozvoj koordinačních schopností v ročním tréninkovém cyklu v kategorii sportovních tříd (6. – 9. třída)“

Závěrečná práce TŠ FTVS UK Praha 2007
77 stran
Autor: Mgr. Petr Trojan

Veškeré herní činnosti v ledním hokeji obsahují jak složité, spojené série dovedností, tak i jejich dílčí prvky. Celý nervosvalový aparát pracuje na principu vnitrosvalové a mezisvalové koordinace. A právě specifická cvičení s vnitro a mezisvalovou koordinací vytvářejí techniku dané dovednosti. 

Autor, který je současně učitelem tělesné výchovy na ZŠ, se pokusil vytvořit, na základě dostupné literatury a své dlouhodobé učitelské a trenérské praxe, určitý metodický postup rozvoje a zdokonalování koordinačních schopností v tréninku mimo led a na ledě v žákovských kategoriích. V obsahu vymezeného učiva v přípravě mimo led jsou zahrnuta cvičení, která bohužel v současné výuce TV na školách a potažmo i v klubech  chybí. Jedná se především o jednoduchá gymnastická akrobatická cvičení na zemi a o různá  cvičení na gymnastickém nářadí. Všichni víme, že tato cvičení rozvíjejí koordinaci, sílu celého těla včetně core, jistý stupeň odvahy a neodmyslitelně patří k základnímu pohybovému fondu zdravého člověka.

Představení práce v PDF

Další dříve zveřejněné anotace závěrečných prací