12.05.2018 | Johan Čáp

Znovu šestka! Češi si v Kodani poradili i s Francií

Čeští hokejisté se v předposledním zápase skupiny A nakonec nemuseli příliš stresovat. Stejně jako v duelu s Běloruskem, i proti Francii šli velmi brzo do vedení, které postupně navyšovali až na konečný počet šesti branek. Svého soupeře takřka ve všem přehrávali, svědčí o tom třeba střely, v nichž Francii přestříleli takřka o 40 pokusů. Bodově se pak dařilo Davidu Pastrňákovi s Romanem Horákem, kteří si připsali po dvou zásazích.

České hokejisty po utkání s Běloruskem čekal další mančaft z dolních pater tabulky. Jednodenní pauza svěřencům kouče Josefa Jandače zřejmě pomohla, neboť už od úvodních minut se do Francouzů pořádně zakousli, na což musel velmi rychle reagovat brankář Quemener. Brzké rány Frka s Kubalíkem nicméně ještě byly pouhým varováním. To Hronkova bomba v první české přesilovce měla už pořádné gólové parametry. Francie ovšem tento hrozivý okamžik přežila bez úhony, puk proletěl o milimetry vedle tyče.

David Rittich ovšem bez práce také nebyl, Manavian jej prověřil pořádnou pumelicí od modré. Česká střídačka toto lehké povolení svého tlaku ale nakonec rychle utnula. Sklenička sice ještě po Plekancově krásné žabičce pálil jen do Quemenera, za maličký okamžik se už však hloučky českých fanoušků mohly začít radovat. Znovu zafungovala bostonská spolupráce a po krásném Krejčího sklepnutí po vyhraném buly se postaral o třetí trefu na šampionátu David Pastrňák. Provedení bylo takřka ve stylu Petra Svobody z naganského finále, pohotový golfák mířící do pravé šibenice.

Uběhly čtyři minuty a jednadvacetileté ofenzivní eso zaúřadovalo podruhé. David Pastrňák se tentokrát napřáhl ze střední vzdálenosti po svém miniúniku a jeho druhé trefě v utkání pomohl lehce i brankář Quemener, jelikož kotouč ještě ztečoval okrajem lapačky. První česká formace ale stále neměla dost, Pastrňák tak málem zapsal třetí kanadský bod, když poslal nečekanou žabičku k Jaškinovi. Jeho parťák z útoku ale i možná kvůli naprostému překvapení z tohoto nekonvenčního řešení mířil těsně vedle.

Quemener byl pod neustálým, konstantním tlakem. Češi francouzský výběr tlačili a ukazovali svou ofenzivní silu. Nicméně Hykova, ani Šuláková rána se sice kvůli smůle neujala. Leč hned další střídání znovu kralovala formace 3D. Davidové Krejčí s Pastrňákem rozjeli brejk, který přesným projektilem z levé strany zakončil Dmitrij Jaškin. Na konci první periody se málem mezi střelce zapsal i další mladík, Martin Nečas nicméně puk zpod Quemenera už nevydoloval.

Na startu druhé třetiny předvedla své další představení esa z české elitní lajny. Přesilovkové rány Jaškina i Krejčího ovšem zvládnul s velkým štěstím pokrýt hbitý Quemener. Početní výhoda ale přeci jen byla Jandačovými hochy zužitkována. Přízemní nahození Kubalíka se nečekaně dostalo k Romanu Horákovi, který jen puk lehce tečoval. Quemenerovi tento pokus proplul skrz mezírku mezi betony až do sítě.

Češi měli i nadále jednoznačnou převahu, svého soupeře přehrávali takřka ve všech herních činnostech. Tyto teze potvrdil třeba Kubalíkův pokus, jeho rána z otočky ovšem zamířila těsně nad horní tyčku francouzské klece. Ta byla odstřelována takřka bez přestávky. Po Janilově tvrdém hitu na Chytila navíc Češi hráli další přesilovku. V ní si připsala česká pětka snad pětici velkých šancí, leč ani jedna nebyla využita. Hlavně Nečas s Pastrňákem se oprávněně museli držet za hlavu, Quemener jejich projektily zastavil v nejposlednější možný moment.

Ještě těsně před polovinou základní části prohrávala rázem Francie o pět branek. Hlavní zásluhu na tom měl Filip Chytil, který se dokázal uvolnit od mantinelu a pořádnou dělovkou orazítkoval spojnici. Jednoduchou dorážkou už pak puk do sítě dostal Roman Horák, pro něhož to byl druhý zásah dne. Quemener raději po tomto momentu přepustil brankoviště Ylönenovi.

A právě on měl lví podíl na lehčím zabrzdění Čechů. Uvedl se hned vychytáním tutovky Hyky, za malý okamžik nekompromisně vyrazil Šulákovu bombu. Těsně poté se však utkání na malý okamžik přerušilo. Po technických problémech s bruslí jednoho rozhodčího se oba týmy dostávaly do zápasového tempa jen velmi pomalu. Hra obou celků se spíše dostat přetaktizované roviny a šancí razantně ubylo. Snad jedinou si ke konci druhé periody připsal Radek Faksa, nicméně zpoza branky se mu puk pod Ylönena zasunout nepovedlo.

Třetí třetina odstartovala sice menším tlakem Francouzů, ovšem český ofenzivní návrat do utkání zařídil kapitán Roman Červenka. Po nahrávce Řepíka se zjevil před Ylönenem, nicméně francouzský strážce branky jej v přímém souboji vychytal lapačkou. Posléze se v podobné pozici ocitl i Nečas, avšak i on ztroskotal na pozorném francouzském brankáři.

Mladý útočník ovšem přeci jen Ylönena stačil ještě v utkání překonat. O pár okamžiků si nabruslil do útočného pásma, odkud se Martinu Nečasovi povedlo střelou přes clonu trefit mezírku mezi vyrážečkou a tělem. Češi tak mohli slavit už šestou branku večera. Ani toto sice nebyla poslední velká šance této bitvy, Červenka a Hyka ovšem své pokusy v navýšení náskoku nezužitkovali. I tak ale národní tým nastřílel na francouzskou branku celkem 51 pokusů. V tabulce skupiny A si pak Češi potvrdili třetí pozici.

Francie – Česká republika 0:6((0:3, 0:2, 0:1)

Francie: Quemener (28. Ylönen) – Auvitu, Manavian, Gallet, Hecquefeuille, Raux, Janil, Thiry – Rech, Guttig, Fleury – Treille, Texier, T. Da Costa – Douay, Bouvet, Claireaux – Leclerc, Ritz, Perret – Lamperier.

Česko: Rittich – Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Polášek, J. Krejčík – Pastrňák, Krejčí, Jaškin – Řepík, Faksa, Červenka – Hyka, Nečas, D. Kubalík – Horák, Plekanec, Chytil – R. Kousal.

Branky a nahrávky: 4. Pastrňák (Krejčí), 8. Pastrňák (Jaškin), 15. Jaškin (J. Krejčík), 22. Horák (D. Kubalík, Šulák), 28. Horák (Chytil, D. Sklenička), 51. Nečas (J. Krejčík, Polášek)

Ohlasy trenéra Josefa Jandače:

Měli jsme výborný nástup do utkání, díky kterému jsme se brzo uklidnili. Hráli jsme velmi dobře, kontrolovali jsme utkání takřka celou jeho dobu. Troufnu si tvrdit, že jsme předvedli i lepší výkon než proti Bělorusům. Měli jsme chuť střílet, z čehož i logicky plyne, že šlo o bezproblémové vítězství. S výkonem jsme velmi spokojeni.