19.08.2014 | Tisková zpráva

Změna pravidel – výzva pro hráče, trenéry a hokejové bojovníky

Před novou sezónou Tipsport extraligy se hráči, trenéři, rozhodčí a fanoušci seznamují s několika zásadními změnami v pravidlech. Úpravy, z nichž některé jsou nejzásadnější od roku 2005, kdy bylo zrušeno postavení mimo hru na červené čáře, schválil kongres IIHF při mistrovství světa v Minsku.
Od nových pravidel si IIHF slibuje především atraktivnější podívanou pro diváky, dynamičtější hru, větší prostor pro kreativní hráče, ale i důrazné souboje před brankou, více střel a jejich blokování. Více prostoru v koncových pásmech tak dostanou nejen šikovní útočníci, ale i obránci a hráči, kteří odvádějí „černou práci“ a které sleduje oficiální extraligová statistika Radegast Index.

Největší dopady na hru budou mít bezesporu nové rozměry pásem, zavedení tzv. hybridního zakázaného uvolnění, úprava postavení při vhazování nebo změny při posuzování trestných střílení a vychýlení branek při vstřelených gólech.

Modré čáry budou nově umístěny 22,86 m od zadního mantinelu, přičemž stávající vzdálenost představovala 21,36 m. Dochází tak k rozšíření koncových pásem na úkor středního. Vzdálenost modrých čar od zadního mantinelu bude pro všechny stadióny stejná, velikost středního pásma tak bude záviset na délce kluziště.

Na kluzišti dlouhém 60,0 m se délka středního pásma zkrátí z 17,28 m na 14,28 m, tj. o 3,0 m, zatímco délka každého z koncových pásem o 1,5 m vzroste, z 21,36 na 22,86 m. Současně s modrými čarami se posouvají i body pro vhazování ve středním pásmu, aby byly – stejně jako doposud – umístěny ve vzdálenosti 1,50 m od osy modré čáry. Umístění bodů pro vhazování v koncových pásmech zůstává beze změny.

Další důležitou novinkou je tzv. hybridní icing kombinující výhody evropského posuzování, při němž se zakázané uvolnění pískalo ihned, jakmile kotouč vyhozený z vlastní poloviny přešel brankovou čáru a původního zámořského posuzování, kdy o vyhozený kotouč soupeřil obránce s útočníkem. Hybridní icing se osvědčil v loňském ročníku NHL, protože přinesl plynulejší, přímočařejší a bojovnější hru při zachování bezpečnosti hráčů, která zůstává prioritou.

Podle nového pravidla bude rozhodnutí záviset na tom, který z hráčů má předpoklad dotknout se kotouče jako první. V případě, že půjde o bránícího hráče, rozhodčí hru přeruší, v případě, že o útočníka, hra pokračuje. Rozhodnutí musí přitom padnout dříve, než první z hráčů překročí pomyslnou spojnici bodů na vhazování. Stejně tak z důvodu bezpečnosti platí, že není-li možné určit, který z hráčů se ke kotouči dostane jako první, rozhodčí hru pro zakázané uvolnění přeruší.

Právě tzv. hybridní icing bude v rámci nového posuzování nejspíš nejnáročnější změnou a komise rozhodčích ČSLH mu věnuje největší pozornost jak při instruktážích sudích, tak při seminářích pořádaných pro trenéry a hráče.

Jiná významná změna se týká postavení na vhazování. Pokud si tým vybojuje vhazování v útočném pásmu, první se na buly bude stavět bránící hráč, zatímco dosud tomu bylo naopak. I tato změna zvýhodňuje útočící mužstvo.

Drobné vychýlení branky při vstřelení gólu již nebude znamenat jeho automatické neuznání. Gól bude nově uznán také v případě, že k vychýlení branky dojde, pokud oba brankové kolíky zůstanou v ledu i v brance. 

V případě, že hráč zakončí trestné střílení otočkou kolem vlastní osy nebo nabráním kotouče na hokejku tzv. lakrosovým způsobem, gól nebude uznán. Nové pravidlo tak předchází problematickým situacím, v nichž bylo nejasné, zda se kotouč posunuje směrem vpřed, jak požadují pravidla.

Další změny pravidel stanoví mimo jiné rozměry hřiště pro soutěže IIHF a světové šampionáty, upravují posuzování při sevření puku, prodlužují povolenou délku hole pro hráče vyšší než 200 cm, umožňují, aby ochranná část lapačky byla vyrobena z jednoho kusu, zavádějí menší tresty za nesportovní chování a nově upravují výšku mantinelů a ochranných skel včetně požadavků na materiál, z něhož jsou vyrobena.

Podrobnější informace k novým pravidlům včetně jejich výkladu najdete zde.

Ohlasy hokejových osobností

Josef Řezníček, ředitel ELH:
„Od změny pravidel si slibujeme především atraktivnější hokej pro diváky. Hra by se měla více odehrávat v koncových pásmech. Diváci se tedy mohou těšit na větší počet těch situací, které mají rádi a kvůli nimž na hokej chodí. Nejen více zakončení, ale také více osobních soubojů, to by měl být hokej s novými pravidly.“

Jan Výtisk, obránce HC Bílí Tygři Liberec, druhý v rámci Radegast Indexu 2013/14:
„Hra v obranném pásmu je především o bojovnosti a obětavosti. Na změny pravidel se těším, i když pro obránce to bude asi o dost náročnější. S posunutím modrých čar je teď v obranném pásmu hodně prostoru a útočníci nám nedají vydechnout. Já jim to ale budu vracet po svém a snad se mi podaří umístit se ve statistice Radegast index o stupínek výš než loni.“

Radko Gudas, obránce Tampa Bay Lightning:
„Hokej v extralize se hodně přiblíží tomu v současné NHL. Jsem přesvědčen, že divákům se určitě nový způsob hry bude líbit. Více prostoru na ledě dostanou šikovní hráči, ale na druhou stranu budou pro tým daleko více důležití hráči, kteří se nebojí padnout do střely nebo trefit tělem soupeře.“

Jaroslav Bednář, útočník HC Slavia Praha:
„Podle nového pravidla se bude hrát všude ve světě a i my se tomu musíme přizpůsobit. Bude to pro všechny stejné a věřím, že nám ve Slavii to nebude dělat problémy a zvykneme si rychle.“

David Pospíšil, komentátor a expert ČT, bývalý hokejista:
„Myslím si, že to bude výhoda pro týmy, které hrají přímočarý hokej. Daleko větší význam budou hrát především speciální formace, jak ty útočné, tak samozřejmě ty bránící. Hráči spolu budou muset při bránění lépe komunikovat a více se zaměřit na práci před vlastním brankářem a také na blokování střel.“

Popis Radegast indexu:

Radegast index je parametr statistik, který je od sezóny 2013/14 sledován a zobrazován současně s oficiálními statistikami. Radegast index se zaměřuje na bojovnost hráčů. Skládá se z +/- bodů, blokování střel a blokování hráče (hit), což je fyzický kontakt s výjimkou faulu, který vede k zastavení nebo „dohrání“ soupeře.

Na základě Radegast indexu je každý měsíc vyhlášen Radegast index hráč měsíce (6x v základní části a 1x v play off). Více na www.radegastindex.cz.

Galerie