17.06.2011 | hokej.cz

Zlatou hokejku získal podesáté Jaromír Jágr

V hokejovém měřítku je jako Karel Gott mezi zpěváky. Jaromír Jágr obdivuhodně dlouho vévodí tuzemské elitě, v tradiční anketě Zlatá hokejka sice nenasbírá tolik triumfů jako má zpívající mistr Zlatých slavíků, ovšem úspěchy olympijského vítěze z Nagana a dvojnásobného mistra světa těžko někdo překoná. Jaromír Jágr letos pozvedl sošku jásajícího hokejisty už podesáté, rekordman ankety nasbíral od tipujících trenérů, odborníků a novinářů nevídaných 1005 hlasů. Druhý Tomáš Plekanec z Montrealu jich má o 201 méně. Bronzová příčka patří Romanu Červenkovi, jenž vedl po první polovině hlasování.
Zatímco v roce 2010 vzešel vítěz tradiční ankety výhradně z útočníků, letos byla situace stejná jako v roce 2009. V desítce nejlepších se objevili dva brankáři, jeden obránce a sedm útočníků. Pod medailovými stupni skončil brankář Ondřej Pavelec, jemuž vyšlo skvěle zejména mistrovství světa. Pátý je předloňský vítěz Patrik Eliáš, šampion z roku 2010 Tomáš Vokoun obsadil osmou příčku.

Na výsledky ankety měl značný vliv úspěch národního týmu na mistrovství světa. Účast v Bratislavě některým hráčům vydatně pomohla k lepším bodovým přísunům, jiným naopak absence uškodila. Promítla se i uzávěrka hlasování druhého kola. Je pravděpodobné, že víc hlasů by dostali především David Krejčí a Tomáš Kaberle, kteří pomohli Bostonu k vítězství ve Stanley Cupu. Jenže zámořské play off končilo dva dny před vyhlášením Zlaté hokejky, tipující přispívali do druhého kola hlasování už záhy po světovém šampionátu.

Tuto změnu si vynutily okolnosti. Ještě před dvěma lety končilo hlasování ve druhé polovině června, vyhlášení pak probíhalo v srpnu bohužel často bez osobní účasti některých nominovaných. Hráči ruské KHL totiž trénovali se svými kluby, ve vlasti tou dobou nezůstávala ani řada krajánků z NHL. Na letošním vyhlášení byla osobně přítomna šestice nominovaných, chyběli jen Martin Havlát (se zraněným ramenem je na lékařském vyšetření v Montrealu), Martin Straka, Patrik Eliáš a David Krejčí, jenž cestu Stanley Cupem ukončil teprve v noci na čtvrtek.

Mezi oceněnými měli největší zastoupení bronzoví medailisté z mistrovství světa na Slovensku, čeští hokejisté v Bratislavě předvedli výborné výkony. Z devíti utkání osmkrát vyhráli, podlehli jen v semifinále Švédům. Jediná porážka stála reprezentanty šanci obhajovat světové zlato z Kolína nad Rýnem. Není divu, že majitelé bronzových medailí vévodili i elitní desítce Zlaté hokejky. V hlasování uspěli podle abecedy Roman Červenka, Patrik Eliáš, Martin Havlát, Jaromír Jágr, Ondřej Pavelec, Tomáš Plekanec a Marek Židlický.

Rozložení sil na čele ankety bylo trošku jiné než v předchozích sezonách. Sedm hokejistů strávilo uplynulý ročník v zámořské NHL, dva dávali góly v ruské Kontinentální lize. Malé zastoupení má tentokrát tuzemská Tipsport extraliga, mezi mantinely české nejvyšší soutěže se během sezony 2010-11 proháněl pouze plzeňský kapitán Martin Straka.

Vybraní hokejisté docílili mnoha osobních i týmových úspěchů. Roman Červenka patřil k nejproduktivnějším hráčům KHL, Jaromír Jágr byl vyhlášen nejlepším útočníkem mistrovství světa. V extralize zářil Martin Straka, dvojice Martin Havlát - Patrik Eliáš zase vévodila českým hokejistům v žebříčku produktivity NHL. David Krejčí pomáhal Bostonu v cestě za Stanley Cupem, velmi dobrý rok mají za sebou také gólmani Ondřej Pavelec s Tomášem Vokounem.

Anketu Zlatá hokejka každoročně vyhlašuje Český svaz ledního hokeje, organizátorem akce byla znovu agentura BPA sport marketing a.s., která je výhradním marketingovým partnerem českého hokeje. Výběr nejlepších hokejistů této sezony opět probíhal ve dvou kolech. Letos podruhé měli možnost hlasovat v obou kolech kromě klubových a reprezentačních trenérů také hokejoví experti a vybraní novináři. První kolo mělo uzávěrku v závěru února, druhé po skončení úspěšného mistrovství světa na Slovensku.

Slavnostní vyhlášení 43. ročníku ankety Zlatá hokejka o nejlepšího hokejistu České republiky 2011 se uskutečnilo v sobotu 18. června 2011 od 21 hodin v karlovarském Grandhotelu Pupp. V přímém přenosu Česká televize vystoupili vedle elitních hokejistů také bývalí reprezentanti Pavel Patera, Jiří Králík, David Moravec, Milan Nový a další, o kulturní program se postarala zpěvačka Lucie Bílá v doprovodu Petra Maláska.

Veškeré podrobnosti týkající se ankety Zlatá hokejka nabízejí speciální webové stránky www.zlatahokejka2011.cz, kde lze najít aktuality spojené se slavnostním vyhlášením výsledků, historii ankety, přehled výsledků nebo fotogalerie z předchozích let.

Pořadí ankety Zlatá hokejka 2011:

1. JAROMÍR JÁGR, 1005 bodů
Avangard Omsk, KHL            

2. TOMÁŠ PLEKANEC, 804
Montreal Canadiens (NHL)      

3. ROMAN ČERVENKA, 743
Avangard Omsk (KHL)             

4. ONDŘEJ PAVELEC, 662
Atlanta Thrashers (NHL)          

5. PATRIK ELIÁŠ, 352
New Jersey (NHL)                    

6. MARTIN STRAKA, 328
HC Plzeň 1929                         

7. DAVID KREJČÍ, 304
Boston Bruins (NHL)               

8. TOMÁŠ VOKOUN, 297
Florida Panthers (NHL)            

9. MARTIN HAVLÁT, 267
Minnesota Wild (NHL)              

10. MAREK ŽIDLICKÝ, 224
Minnesota Wild (NHL)       

Další ocenění na slavnostním galavečeru:

Nejlepší trojice hokejistek:
1. Simona Studentová, 320 hlasů   
HC Slavia Paraha 

2. Lucie Manhartová, 219      
HC Slavia Praha

3. Alena Polenská, 183
Brown university

Nejlepší sledge hokejista:
Pavel Kubeš
SK Draci Kolín

Nejlepší junior:

Dmitrij Jaškin  
HC Slavia Praha