26.04.2015 | Pavel Kuba, Martin Zíta

Zlato na MS osmnáctiletých opět pro USA, domácí Švýcarsko bez medaile

Švýcarský Zug má za sebou závěrečný hrací den mistrovství světa hokejistů do osmnácti let. Zatímco domácímu týmu medaile v boji o třetí místo utekla, obhájce loňského prvenství z USA potvrdil svoji dominanci v této věkové kategorii a získal šestou zlatou medaili za posledních sedm světových šampionátů.

Švýcaři znovu statečně vzdorovali, bronz ovšem bere Kanada

V zápase zklamaných semifinalistů na sebe od 15 hodin narazili hráči Kanady a Švýcarska. Kanaďané se poměrně rychle ujali tříbrankového vedení a zápas s přehledem kontrolovali. Jenže Švýcaři v závěru třetiny soupeře zatlačili a během posledních dvou minut snížili na 2:3.

Ve druhém dějství byli švýcarští mladíci aktivnější a opticky byli lepším týmem. Ovšem trápila je koncovka, většina jejich útoků končila kotoučem v rohu kluziště. Oproti tomu Kanaďané dvakrát ukázali svou zbraň.

Střela a rychle za vyraženým kotoučem. Osvědčený recept zámořského celku slavil úspěch a vedení 5:2 už Javorové listy nepustily. Švýcary tradičně tlačily zaplněné tribuny, po slabším začátku si fanoušci našli cestu na šampionát v hojném počtu.

Bronzové medaile na mistrovství světa do 18 let tedy vybojovali hráči Kanady. Ti na turnaji prohráli jediný zápas, osudné zaváhání je však odsunulo právě pouze ke třetímu místu.

Kanada – Švýcarsko 5:2 (3:2, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
8. Gawdin (Soy), 10. Harkins (Noel), 12. Sideroff (Knott, Capobianco), 37. Howden (N. Roy), 39. Gawdin (Spencer, Chabot) – 18. Riat (Pinana, Impose), 19. Miranda (Pinana, Fuchs)

Američané se tentokrát na zlato nadřeli. Proti Finsku rozhodli až v prodloužení

Zatímco loňský rok přehráli Američané ve finále český výběr poměrně snadno 5:2, letos proti Finsku to byl úplně jiný příběh. Američané začali nejhůře, jak jen mohli. Finy poslal do vedení již v sedmnácté vteřině Nattinen a jednobrankový náskok drželi Finové až do poloviny třetí třetiny. Do závěrečného hvizdu ho ale neudrželi. Ve 49. minutě odčaroval kouzlo finského brankáře Vehviläinena americký útočník Roslovic a poslal zápas do prodloužení.

V něm byli aktivnější hráči USA, kteří po zásluze vstřelili také kýžený zlatý gól. O něj se postaral po dvanácti odehraných minutách útočník White a odšpuntoval tak americkou radost. Finové v boji o zlato předvedli statečný výkon, brankář Vehviläinen si připsal šedesát úspěšných zákroků, dva góly ale za svá záda pustil a Finy k překvapivému vítězství nedovedl.

Američané tak získali šesté zlato za posledních sedm světových šampionátu. Příští rok na ně čeká obhajoba před domácím publikem. Turnaj totiž uspořádá Severní Dakota v USA.

USA - Finsko 2:1 PP (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky:
49. Roslovic (Tkachuk, Krys), 73. White (Bracco) – 1. Nattinen (Aho)


Konečné pořadí MS do 18 let 2015

1. USA
2. Finsko
3. Kanada
4. Švýcarsko
5. Rusko
6. Česká republika
7. Slovensko
8. Švédsko
9. Lotyšsko
10. Německo

Nejlepší hráči šampionátu podle direktoriátu

Nejlepší brankář: Ilja Samsonov (Rusko)
Nejlepší obránce: Vili Saarijärvi (Finsko)
Nejlepší útočník: Auston Matthews (USA)

All-star výběr podle zástupců médií

Brankář:
Veini Vehviläinen (Finsko)

Obránci:
Vili Saarijärvi (Finsko)
Jonas Siegenthaler (Švýcarsko)

Útočníci:
Auston Matthews (USA)
Patrik Laine (Finsko)
Denis Malgin (Švýcarsko)