18.05.2015 | Sanny Muharem

Zlato míří do Kanady. Po výhře 6:1 jsou Kanaďané mistry světa

Kanada porazila ve finále Rusko 6:1 a bez jediné porážky ovládla světový šampionát. Česko v odpoledním zápase nestačilo na USA a je bez medaile.

USA-Česko 0:3

Branky a nahrávky: 8. Bonino (Nelson, Coyle), 19. Lewis (Eichel), 40. Coyle (Bonino). Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 15.007.

Do duelu dvou zklamaných týmů vstoupili Češi aktivně, první gól však spadl do Pavelcovy brány. Český gólman sice v 8. minutě zlikvidoval obrovskou šanci Nelsona, před brankou ovšem stál ještě Nick Bonino, který dorážel už do prázdné brány. Růžičkův tým se stejně jako v předchozím utkání s Kanadou střelecky trápil, naopak krátce před první přestávkou Trevor Lewis zužitkoval nádhernou přihrávku před bránu od Jacka Eichla.

Jágr, Voráček ani další čeští střelci nedokázali v druhé třetině snížit ani v čtyřminutové přesilovce, Spojené státy pak ve 40. minutě zvýšily díky Charliemu Coylovi gólem do šatny. Pohodlný náskok se Američanům dařilo v závěrečné dvacetiminutovce bez problémů kontrolovat a po zaslouženém vítězství 3:0 získávají bronzové medaile z pražského mistrovství světa.

Kanada – Rusko 6:1

Branky a nahrávky: 19. Eakin (Ennis, Muzzin), 22. Ennis (Eakin, Couturier), 28. Crosby (Eberle, Hamhuis), 29. Seguin (Giroux, Barrie), 49. Giroux (Crosby, O'Reilly), 50. MacKinnon (Savard) - 53. Malkin (Mozjakin, Kulikov). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

Souboj dvou historicky nejúspěšnějších hokejových velmocí ve finále má vždy mimořádný náboj, tentokrát byl ale favorit předem daný. Kanada v průběhu celého turnaje neprohrála a vítězství od hvězdného týmu se čekalo i proti sborné s Ovečkinem, Malkinem nebo Kovalčukem v kádru. Na gól čekala vyprodaná O2 arena do 19. minuty. Účet zápasu otevřel Eakin, který zužitkoval krásnou přihrávku od Ennise.

Veškeré naděje na obhajobu titulu sebral Rusům vývoj druhé třetiny. Postupně se prosadili po nádherných útočných akcích Tyler Ennis, kapitán Sidney Crosby a Tyler Seguin. Kanaďané soupeře mnohonásobně přestříleli a během celého finálového zápasu měli vývoj plně ve svých rukou. Po dalších dvou trefách do Bobrovského brány ve třetí třetině svítilo na kostce skóre už hrozivých 6:0, čestnou branku pak nakonec vstřelil 7 minut před závěrečnou sirénou Jevgenij Malkin.

Sidney Crosby vstoupil do Triple Gold clubu


Kanadský kapitán Sidney Crosby vítězstvím na pražském mistrovství světa vstoupil mezi hokejovou smetánku. Pouze 26 hokejistům v historii se povedlo během kariéry vyhrát tři nejcennější trofeje – Stanleyův pohár, zlatou medaili z olympijských her a z mistrovství světa IIHF. 27letá hvězda se účastnila mistrovství světa teprve podruhé, v roce 2006 v Rize kanadský výběr skončil na čtvrtém místě.

Jágr se stal nejužitečnějším hráčem šampionátu


Nejlepší střelec českého národního týmů získal na závěr své reprezentační kariéry dvě prestižní individuální ocenění. Novináři akreditovaní na pražské mistrovství světa zvolili Jaromíra Jágra nejužitečnějším hráčem (MVP) turnaje a číslo 68 nechybí ani mezi šesticí hráčů v tzv. All star týmu.