30.01.2013 | Tisková zpráva

Zlatí olympijští medailisté z Nagana se po patnácti letech sejdou v Praze

Letos v únoru uplyne patnáct let od největšího úspěchu českého ledního hokeje – zlatých medailí na zimních olympijských hrách 1998 v Naganu. Český svaz ledního hokeje spolu s Českým olympijským výborem si výročí připomenou setkáním hráčů a členů realizačního týmu, které se uskuteční v sobotu 23. února 2013.
Turnaje na zimních olympijských hrách v Naganu se zúčastnili brankáři Dominik Hašek, Roman Čechmánek a Milan Hnilička, obránci Roman Hamrlík, František Kučera, Libor Procházka, Petr Svoboda, Jiří Šlégr, Richard Šmehlík a Jaroslav Špaček, útočníci Josef Beránek, Jan Čaloun, Jiří Dopita, Milan Hejduk, Jaromír Jágr, Robert Lang, David Moravec, Pavel Patera, Martin Procházka, Robert Reichel, Martin Ručinský, Vladimír Růžička a Martin Straka.
Mužstvo vedli trenéři Ivan Hlinka a Slavomír Lener s asistentem Vladimírem Martincem, jeho vedoucím byl Stanislav Neveselý, lékařem MUDr. Zdeněk Ziegelbauer, maséry Václav Šašek s Pavlem Křížkem, kustodem Jaroslav Maule, manažerem František Černík.

Téměř všichni pozvaní už účast předběžně přislíbili, chybět by měli pouze Jaromír Jágr, Roman Hamrlík a Milan Hejduk, kteří nastupují v NHL, a Jiří Dopita, který se omluvil.  

„Jsem rád, že členové zlatého týmu většinou v hokeji i nadále působí, řada z nich dokonce hraje na nejvyšší úrovni dodnes, ať už v zámoří nebo v extralize,“ uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. „Věřím, že setkání bude důstojným připomenutím největšího úspěchu v dějinách našeho hokeje, stejně jako všech, kdo k němu před patnácti lety rozhodujícím způsobem přispěli.“

Jubileum připomene také současná reprezentace, která odehraje všechna utkání nejbližšího turnaje Euro Hockey Tour, švédských Oddset Hockey Games, s emblémem připomínajícím výročí zlatých medailí z Nagana na dresech.