13.03.2013 | Tisková zpráva

Zimní stadion v Jindřichově Hradci ponese jméno Jana Marka

Před začátkem prvního utkání Euro Hockey Challenge Česká republika – Lotyšsko proběhne ve středu 3. dubna 2013 slavnostní ceremoniál, při kterém bude místní stadion přejmenován na Zimní stadion Jana Marka.
„Pojmenování zimního stadionu, na kterém se Jan Marek učil první hokejové dovednosti a na kterém sehrál první mistrovská utkání, je určitě správným krokem,“ uvedl v této souvislosti starosta města Jindřichův Hradec Stanislav Mrvka. „Současně dojde k odhalení pamětní desky, která bude na stadionu umístěna a návštěvníkům bude připomínat významného rodáka, který se pro svoji cílevědomost a přístup ke sportu stal příkladem celé mladé generaci hokejistů.“

Rodák z Jindřichova Hradce, člen Síně slávy českého hokeje Jan Marek (1979-2011) vyrůstal v místním HC Vajgar. Později oblékal dres Třince a HC Sparta Praha nebo ruských klubů Metallurg Magnitogorsk, CSKA Moskva, Atlant Mytišči a Lokomotiv Jaroslavl. V roce 2006 se stal vítězem extraligy, v roce 2007 ruské Superligy, v roce 2008 vítězem SuperSix. V reprezentaci České republiky sehrál 117 utkání, v nichž vstřelil 29 branek. V roce 2010 se stal mistrem světa. Tragicky zahynul v září 2011 při leteckém neštěstí nedaleko Jaroslavle.

Vedle Jana Marka vyrůstala v Jindřichově Hradci řada dalších vynikajících hokejistů, mimo jiné Milan a Zbyněk Michálkové, Aleš Kotalík, Petr Sailer, Vladimír Sičák, Petr Šachl, německý reprezentant Petr Fical nebo kapitán české reprezentace Jiří Novotný, který se již připojil do přípravy na mistrovství světa a v Jindřichově Hradci by měl sehrát jubilejní, sté utkání v národním mužstvu.