26.03.2012 | Ondřej Kubát

Ženy za sebou mají na mistrovství světa volný den

Čerstvé síly nabíraly o volném dni české ženy na mistrovství světa divize I, skupiny A v lotyšském Ventspilsu. Svěřenkyně trenéra Karla Manharta se po pondělním vítězství nad Norkami uklidnily, v úterý pak zamířily na procházku městem a v podvečer si zatrénovaly v místní hale.
V přístavním městě Ventspils svítilo slunce, teploměr ale ukazoval jen pět stupňů nad nulou, navíc foukal silný studený vítr. Hokejistky proto oblékly zimní bundy, nasadily čepice a hned po snídani vyrazily na klidnou procházku městem. Nálada v týmu po výhře nad Norkami byla výborná.

„Řekl bych, že až moc dobrá,“ vtipkoval trenér Karel Manhart. „Jsme stále ve hře o zlato, všechny týmy na mistrovství jsou vyrovnané,“ zdůvodnil dobré rozpoložení českého týmu hlavní kouč.

Od půl šesté už ale hráčky vyjely na ledovou plochu, kde je nejprve čekalo oficiální fotografování, a poté hodinový trénink. „Potrénovali jsme nějaké věci, které nám nešly v předchozím utkání, především založení útoku,“ prozradil Manhart. Ve středu totiž čeká na Češky těžké utkání proti domácím Lotyškám. Ty na turnaji ještě neprohrály, a vedou tak tabulku.

„Hru Lotyšek máme na videu, podíváme se na to a probereme, jak soupeřky jednotlivé situace řeší,“ uvedl český trenér. „Viděl jsme jejich utkání proti Japonkám. Lotyšky se zlepšují, fanoušci na tribuně budou jejich šestým hráčem. My musíme hrát zodpovědně zezadu, neinkasovat a věřím, že v útoku se prosadíme,“ myslí si.

„Lotyšky mají zkušenější tým, jejich hráčky jsou výrazně starší než my. Už jsme s nimi ale hrály, takže víme, co od nich můžeme očekávat,“ sekundovala mu útočnice Alena Polenská.

Zápasy domácího týmu jsou v olympijském komplexu nejnavštěvovanější, i když například s návštěvností na mistrovství světa žen do 18 let ve Zlíně a v Přerově, které proběhlo letos v lednu, se zdejší zájem porovnávat nemůže. Asi tři stovky lotyšských příznivců však v hale vždy vytvořilo dobrou kulisu.

„Když hrajeme zápas, tak nevnímáme, co se děje v hledišti, spíše to, co se děje na ledě. Ve Francii jsme loni zažily hodně fanoušků, kteří ve finále fandili domácím. Doufám, že to na nás nebude mít vliv,“ zamýšlí se Polenská. „Hráčky budeme nabádat k tomu, aby byly na střídačce daleko víc soustředěné, abychom spolu mohli komunikovat,“ podotýká Manhart.

Utkání je na programu ve středu od 19 hodin středoevropského času. „Před obědem nás ještě čeká krátké rozbruslení. Potom se půjdeme projít a večer hrajeme,“ nastínil trenér plány českého výběru.
Galerie