18.09.2013 | Jan Fidrmuc

Ženy U18: Trenérské hodnocení turnaje v Selbu

Ve dnech 13. až 15. září 2013 jsme s reprezentací žen do osmnácti let sehráli tři přípravná utkání v rámci turnaje čtyř zemí v Německém Selbu. Duely s týmy Německa, Ruska a Rakouska vyzněla výsledkově příznivě. Celkové druhé místo na turnaji však není optimální. Cílem bylo turnaj vyhrát a zopakovat loňské vítězství. I přes oslabený tým hráčkami základního kádru, který byl doplněn ze širší nominace především nejmladším ročníkem 1998.
Herně a střelecky bylo jednoznačně družstvo českého týmu na tom lépe oproti slabším soupeřkám Německa a Rakouska. Trochu nepovedené však bylo utkání s Rakouskem, kde jsme se jednoznačně neprosadili střelecky a v koncovce se trápili.

Důležité pro český tým bylo utkání s Ruskem. Tento zápas byl vyrovnaný s převahou našeho týmu v druhé polovině. Ruský tým je v letošní sezóně takticky vyspělejší oproti předešlému roku, což dokazuje dobrou obrannou hrou celé pětky s rychlými výpadky do útočné fáze. Náš tým byl na tuto hru dobře připravený a hráčky hrály zodpovědně. Bohužel se naše hráčky nedokázali střelecky a v důrazu před brankou prosadit. Utkání rozhodly tedy dva faktory a to neproměňování dobrých příležitostí, kterých jsme měli více než soupeřky a tři hrubé individuální chyby po kterých jsme naopak inkasovali.     

Turnaj s třemi přátelskými zápasy potvrdil sílu družstva, kde k jeho přednostem patří útočná fáze hry, kvalitní obrana při hře 5:5 a hra v oslabení 4-5. Opakovaným problémem přípravných zápasů byla jednoznačně slabá střelecká produktivita s týmy Rakouska a Ruska, která pokazila konečné výsledky.

Snaha všech hráček se adaptovat a přizpůsobit reprezentačnímu hernímu stylu a filosofii byla viditelná.

Pozitiva:
  • dodržování celoplošného obranného postavení a taktiky
  • útočná síla družstva
  • hra v oslabení
Negativa:
  • špatná střelecká produktivita v zápasech s Ruskem a Rakouskem
  • individuální chyby v utkání s Ruskem, které rozhodli utkání
  • nepřenesení zjednodušení útočné hry z tréninků do zápasů     

Výsledky turnaje                

13.9.2013   
RUS – CZE 3:2           
GER – AUT 4:0          

14.9.2013   
AUT – RUS 0:14           
CZE – GER 6:0           

15.9.2013   
AUT – CZE 1:5
GER – RUS 1:7

Konečné pořadí turnaje:
1. RUS
2. CZE
3. GER
4. AUT

Hodnocení hry soupeřů

Družstvo Ruska:
Herně a takticky disciplinovaní. Dobrá fyzická i silová připravenost. V družstvu nemají výrazné hráčky, které by rozhodovali utkání. Jejich síla je v důsledné obranné činnosti s rychlými protiútoky.       

Družstvo Německa:
Herně a takticky disciplinovaní. Prozatím je tento tým herně nevyzrálí a jednotlivé hráčky nejsou individuálně silově, rychlostně, fyzicky a herně dostatečně vyspělé. V týmu nemají žádnou výraznou osobnost.

Družstvo Rakouska:
Tento tým byl složen i z mladších ročníků 99 a 2000, které věkem nepatří do reprezentace U18. Na základě toho nedokázali vyhrát žádné utkání. Bylo to družstvo, které se sehrávalo a nedokázalo ostatním týmům oponovat.

Doporučení do klubů

  • trénink síly mimo led dolních i horních končetin (každý trénink po celý rok)
  • vyšší fyzická zátěž při trénincích
  • kladení důrazu a důslednosti při zakončování střelou nebo nájezdem