15.04.2015 | Matěj Mayer

Ženská reprezentace zdolala i Rakousko a je krůček od postupu

I třetí utkání na mistrovství světa divize IA zvládly Češky na výbornou. Za soupeře měly tentokrát Rakousko, které do střetnutí s českou reprezentací ještě nepoznalo porážku, a bylo tak nejvážnějším konkurentem národního týmu. Češky celý zápas kontrolovaly a zvítězily 4:1.

Svěřenkyně Jiřího Vozáka vstoupily i tentokrát do zápasu lépe a už v sedmé minutě vedly 1:0 zásluhou trefy Anety Lédlové v početní výhodě pět na tři. Následně však Rakušanky zaskočily český tým gólem ve vlastním oslabení, který znamenal bleskové vyrovnání. Na to ovšem ihned zareagovaly české hokejistky a vzaly si vedení zpět. Nejprve skórovala po přihrávce Tejralové dobře postavená Denisa Křížová a ve dvanácté minutě vybudovala bezpečný náskok svou ranou od modré čáry Alena Polenská.

Hrál se rychlý a útočný hokej, ale ve druhé části žádná branka nepadla. Nebezpečnější byl český výběr, který se dostal do dvou velkých šancí a své soupeřky opět přestřílel. Ve třetí třetině se dal očekávat tlak Rakušanek, který se ale nekonal. Češky utkání kontrolovaly, a když už pustily soupeřky do šance, zasáhla výborný brankářka Peslarová. Definitivní tečku za výsledkem udělala opět kapitánka Polenská, která dorazila do branky střelu obránkyně Zedníkové. Češky si připsaly třetí výhru a k jistotě postupu mezi elitu jim zbývá porazit za tři body Dánsko.

Česká republika – Rakousko 4:1 (3:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Lédlová (Polenská), 10. Křížová (Tejralová), 12. Polenská (Mrázová, Tejralová), 57. Polenská (Mrázová, Zedníková) – 8. Meixnerová

Česko: Peslarová (Škodová) – Zíková, Tejralová, Horálková, Herzigová, Flachsová, Kolowratová, Zedníková, Černá – Polenská, Mrázová, Křížová – Bucifalová, Manhartová, Studentová – Vanišová, Přibylová, Lédlová – Pejzlová, Bukolská, Hymlárová. Trenér: Jiří Vozák

Rakousko: Marchhartová (Arnbergerová) – Fazokasová, Kantorová, Matzková, Kainbergerová, Grascherová, Krausová, Hyblerová – Weberová, Beiter Schwarzlerová, Altmannová – Vlceková, Volggerová, Hanserová – Meixnerová, Hummelová, Wittichová – Brunnerová, Lopezová. Trenér: Pekka Hämäläinen

Ostatní zápasy třetího hracího dne

Ještě před zápasem českého týmu změřily od 12:30 síly Norky s Dánkami. Mírně favorizované byly Norky, které však byly nástupem Dánek zaskočeny. Ty začaly ve velkém stylu a v patnácté minutě už se radovaly z úvodní branky. Norky se pak mírně zvedly a měly šance na vyrovnání, přesto to byly právě ony, které inkasovaly další gól. Druhá branka Josefine Jakobsenové vrátila aktivitu zpět na stranu Dánek, a když ke konci druhé periody inkasovalo Norsko potřetí, bylo téměř rozhodnuto. Norky se v třetí třetině na nic nezmohly a výrazně si tak zkomplikovaly boj o medailové umístění. Dánky si naopak připsaly druhé vítězství a dělí se o druhé místo s Rakouskem.

Norsko – Dánsko 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Jakobsenová (Olaussonová), 26. Jakobsenová (Brixová), 36. Weisová (Frandsenová)

Poslední duel mezi domácí Francií a Lotyšskem nabídlo asi nejméně zajímavý průběh ze všech dosavadních zápasů. Francouzky na ledě dominovaly od první minuty a o vítězi utkání ani na chvíli nikdo nepochyboval. Francouzké hokejistky vedly již po první třetině 4:0 a hrály ve velké pohodě. Sympatický tah pak provedly 16 sekund před koncem druhé části Lotyšky, které odvolaly za stavu 0:5 svou brankářku z klece a hrály se šesti hráčkami. Experiment se nepovedl, ale výběr z Pobaltí si rozhodně zaslouží uznání za odvahu. Francie ve třetí třetině udeřila ještě dvakrát a vyhrála pohodlně 7:0. Díky tomu se dostala na čtvrtou příčku před Norky. Lotyšsko naopak potvrdilo pozici outsidera šampionátu.

Lotyšsko – Francie 0:7 (0:4, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 2. Allemozová (Passardová, Villiotová), 5. Allemozová (Passardová), 7. Aurardová (Baudritová, Passardová), 14. Baudritová (Gendarmeová), 27. Parmentová (Duvinová, Jouannyová), 43. Allemozová (Gendarmeová, Baudritová), 60. Duvinová (Escuderová, Boucheová)