16.04.2015 | Tomáš Lichnovský

Ženská reprezentace slaví postup mezi elitu! Dánsko porazila 3:0

Vítězstvím nad Dánskem 3:0 si české hokejistky s předstihem zajistily první místo na mistrovství světa divize IA ve francouzském Rouenu. Příští rok změří svěřenkyně trenéra Jiřího Vozáka síly na šampionátu v Kanadě se soupeři z elitní světové osmičky!
Českým hokejistkám stačily čtyři zápasy z pěti na to, aby si na mistrovství světa ve francouzském Rouenu zajistily s předstihem první místo, a tím pádem také postup do elitní skupiny v příštím roce. V Kanadě se střetnou s osmi nejlepšími týmy světa. Svěřenkyně trenéra Jiřího Vozáka se ve čtvrtek postavily Dánsku, které porazily jasně 3:0. V pátek si užijí den volna, ale v sobotu od 16:00 je čeká ještě poslední zápas proti Norsku. „Chceme vyhrát bez ztráty bodu, jako se nám to podařilo loni v Přerově,“ upozorňuje Vozák, že Češky do zápasu půjdou i přes jisté vítězství na turnaji naplno.

Dánský tým na tomto mistrovství světa překvapuje sympatickými výkony, přestože nepatřil mezi favority. Ze čtyř zápasů dvakrát vyhrál, takže má na svém kontě 6 bodů a v tabulce se nachází na 3. místě. V první třetině Dánsko dlouho trápilo také Češky, ale jen do 14. minuty, kdy otevřela skóre přesnou střelou k levé tyči Denisa Křížová po přihrávce kapitánky Polenské. Ve třetí třetině se trefily ještě Tejralová s Přibylovou a český tým mohl slavit po výhře 3:0 postup mezi elitu. Češky byly v zápase po celou dobu aktivnější, ale několik povedených zákroků musela předvést také brankářka Klára Peslarová, přestože na ni šlo pouze 11 střel.

Dánsko – Česká republika 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 14. Křížová (Polenská), 41. Tejralová (Polenská, Mrázová), 52. Přibylová (Lédlová)

Dánsko: Claytonová – Frandsenová, Andersenová, Olaussonová, Asperupová, Langsagerová, Hansenová, Thomsenová – Gregersenová, Perssonová, Weisová – Jakobsenová, Henriksenová, Brixová – Russellová, Ernstová, Jensenová – Soendergaardová, Eberhardtová. Trenér: Denis Larsen.

Česko: Peslarová – Zíková, Tejralová, Flachsová, Kolowratová, Horálková, Herzigová, Zedníková, Černá – Polenská, Mrázová, Křížová – Vanišová, Přibylová, Lédlová – Pejzlová, Manhartová, Hymlárová – Bucifalová, Bukolská, Studentová. Trenér: Jiří Vozák.

Ostatní zápasy čtvrtého hracího dne

Od 16:00 se na rouenském zimní stadionu představily výběry Norska a Lotyšska, které ještě na turnaji nevybojovalo ani bod. Do zápasu vstoupily aktivněji norské hokejistky, ale po několika minutách se hra vyrovnala. Lotyšsko, nováček letošní divize, ze začátku dobře bruslilo a dostávalo se do šancí, ale potom jako kdyby se na svěřenkyních lotyšského trenéra Aleksandrse Macijevskise podepsala únava z předchozích hracích dní. Norky si vytvořily dobrý tlak a po gólu Farstadové ze 13. minuty vedly po zásluze 1:0. Ve druhé třetině byly opět o trochu aktivnější Norky, ale gól se jim vstřelit nepodařilo. Naopak před koncem druhé části je zaskočila střelou z mezikruží Ieva Petersoneová, která vyrovnala na 1:1. O vítězství Norek se v 55. minutě postarala individuální akcí Madele Haug-Hansenová. Norsko zvítězilo těsně 2:1, a Lotyšky tak padají opět do divize IB.

Norsko – Lotyšsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Farstadová (Hjelmová, Dalenová), 55. Haug-Hansenová (Morsetová, Fischerová) – 40. Petersoneová (Miljoneová)

Vstup do posledního zápasu čtvrtečního hracího dne vyšel lépe Francii. Domácí hokejistky hnané slušnou diváckou kulisou bruslily lépe než Rakušanky a jejich aktivita přinesla své ovoce. Po první třetině vedly Francouzsky zásluhou Allemozové a Bouetz Andrieuové už 2:0! Jenže Rakousku se famózně povedl vstup do druhé dvacetiminutovky, kdy během 34 sekund vyrovnalo. První z bleskových gólů vsítila Beiter Schwarzlerová, druhý pak ze samostatného úniku Meixnerová. Těsně po polovině zápasu dokonala obrat povedenou backhandovou kličkou Altmannová a Rakousko vedlo 3:2. Tento stav vydržel i přes tlak Francie ve třetí třetině až do konce zápasu, takže Rakousko si s devíti body upevnilo pozici na 2. místě tabulky. Domácí hráčky jsou se čtyřmi body zatím předposlední.

Francie – Rakousko 2:3 (2:0, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Allemozová (Passardová), 18. Bouetz Andrieuová (Allemozová, Passardová) – 22. Beiter Schwarzlerová (Altmannová, Kantorová), 22. Meixnerová (Hummelová, Volggerová), 33. Altmannová