12.04.2014 | Martin Voltr

Ženská reprezentace potvrdila dominanci na domácím šampionátu

České hokejistky se staly jednoznačnými královnami domácího mistrovství světa Divize I, Skupiny A. Ani v pátém zápase na turnaji v Přerově nenašly přemožitele, díky senzační třetí třetině otočily zápas s Dánskem a teď už před nimi stojí baráž o elitní skupinu s Japonskem!

Parádní uragán ve třetí třetině

Na poslední zápas dostala v brance šanci zkušená Radka Lhotská, která po celý turnaj nesla výborně svou pozici dvojky za Klárou Peslarovou. Na ledě ovšem jako by bylo znát, že Češkám už o nic nejde. Kontrolovaly hru, ale nikam se nehnaly a narážely na obětavou obranu svých soupeřek. Dánky se postupem času z tlaku vymanily a také nenechaly Lhotskou bez práce.

Na první gól se ale muselo čekat. Když v úvodu druhé třetiny napálila Jakobsenová v přesilovce břevno, paradoxně to odstartovalo obrovský nápor domácích. Velkou šanci dvou proti nikomu měly Vanišová s Horálkovou, do jasné pozice se dostala i Mrázová a tyčku pak napálila Denisa Křížová. Gól zkrátka nebyl národnímu výběru přán.

Naopak když zahrávaly Seveřanky druhou početní výhodu, přišel velký šok. Michelle Weisová totiž šťastně dorazila střelu Densingové za brankovou čáru a Dánky vedly. Národní tým se pak zmátořil, jenže když už Alena Polenská krásně tečovala střelu Dominiky Láskové, rozhodčí gól pro domnělou vysokou hůl nepochopitelně neuznaly.

Jenže dvacet minut je v hokeji proklatě hodně času a Dánky, které toužily po stříbrné medaili, dostaly poznat přesně to, co před nimi už další soupeři. V tom nejkrutějším možném podání! Český stroj se totiž zase fantasticky rozjel a soupeřky prostě jenom příhlížely, když už ve 46. minutě platil zásluhou Aleny Polenské a Kateřiny Mrázové opačný stav – vedení českého týmu 2:1! „V pátek jsme měly docela těžký trénink, takže myslím, že už hodně pracovala únava. Samozřejmě jsme to ale chtěly dotáhnout do konce,“ ujistila po utkání kapitánka Polenská. „Řekly jsme si, že musíme být trpělivé a pak ty góly přijdou.“

Obrovská psychická odolnost zdobila Češky po celý turnaj. Už si jednoznačně šly za svou pátou výhrou na šampionátu! Druhou přesilovku totiž využila fantastickou akcí Denisa Křížová a pak se dokonce ve vlastním oslabení blýskla nádherným momentem kapitánka Alena Polenská. No a když dvě minuty před koncem prostřelila vše před sebou Pavlína Horálková, bylo hotovo.

Český tým se dočkal i jedné individuální trofeje. Nejlepší brankářkou turnaje byla vyhlášena Klára Peslarová, které se stejného ocenění dostalo i před dvěma týdny na mistrovství světa do 18 let. Cena pro nejlepší obránkyni putovala do rukou Norky Silje Holosové, nejlepší útočnicí byla její spoluhráčka Andrea Dalenová.

Česká republika – Dánsko 5:1 (0:0, 0:1, 5:0)

Branky a nahrávky: 42. Polenská, 46. Mrázová (Kaplanová, Křížová), 50. Křížová (Studentová, Mrázová), 52. Polenská, 58. Horálková (Bukolská) – 33. Weisová (Densingová, Jakobsenová).

Česká republika: Lhotská – Tejralová, Lásková, Herzigová, Fialová, Flachsová, Horálková, Hudečková – Křížová, Mrázová, Kaplanová – Polenská, Studentová, Holešová – Lédlová, Vanišová, Přibylová – Bukolská, Povová, Vonková – Manhartová.

Slovenky ztratily nadějně rozehraný zápas

Už před závěrečným dnem bylo jasné, že Slovenkám nic nepomůže k záchraně. Přesto proti Rakušankám sahaly po svém prvním vítězství. Před poslední třetinou vedly 3:1, jenže soustavnému tlaku soupeřek nakonec čelily neúspěšně a 28 sekund před koncem základní hrací doby Rakousko vyrovnalo. Na svou stranu pak strhlo první nájezdy na turnaji, slovenský národní tým tak získal do sbírky pouhý bod a příští rok bude bojovat o návrat do druhé světové skupiny.

Slovensko – Rakousko 3:4 sn. (1:1, 2:0, 0:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Gápová (Lúčová), 26. Ihnaťová (Sroková), 27. Mikesková (Lalíková) – 18. Beiterová Schwarzlerová (Altmannová, Schneiderová), 46. Meixnerová (Altmannová), 60. Brunnerová (Altmannová), rozh. náj. Beiterová Schwarzlerová.

Přímá bitva o medaili pro Norsko

Před odpoledním duelem Norska s Francií byly karty rozdány jasně – oba soupeři měli na kontě šest bodů a vítězství znamenalo jistotu medaile. Norky sice vykročily do utkání brzkým gólem, jenže jejich soupeřky zvládly ještě v první třetině vyrovnat a byly lepším týmem. Severský tým ale z minima vytěžil maximum a sebral stříbro. Ani pro francouzského nováčka ovšem turnaj díky čtvrtému místu rozhodně neskončil neúspěchem.

Norsko – Francie 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Lovdalová (Farstadová, Henriksenová), 24. Dalenová (Farstadová, Morsetová), 26. Fischerová (Haug-Hansenová), 60. Dalenová – 18. Allemozová (Baudritová).

Galerie