05.04.2014 | Martin Voltr

Ženská reprezentace na úvod domácího mistrovství vyhrála s nulou

České hokejistky vstoupily do domácího mistrovství světa Divize I, Skupiny A v Přerově na jedničku. Po nervóznějším začátku předvedly proti Francii své možnosti a díky třem gólům juniorek ve druhé polovině utkání vyhrály po zásluze 3:0.

Francouzky zlobily jen do poloviny střetnutí

Český tým se hned na startu zápasu pasoval do role týmu, který chce držet taktovku. Francouzskou obranu zaměstnával, ta ale odolávala a střely Denisy Křížové či Lucie Povové z mezikruží brankářku Baldinovou nepřekvapily. Nezadařilo se ani z výborně sehrané přesilovky. A tak se i soupeřky, které loni postoupily ze třetí světové skupiny, začaly nebezpečně osmělovat.

V brance národního týmu zahájila mistrovství Klára Peslarová, která byla na juniorském šampionátu v Budapešti vyhlášena nejlepší gólmankou turnaje. A zdá se, že hrát před domácím publikem ji bude svědčit, od začátku totiž působila velmi jistým dojmem. Krátce před polovinou utkání musela dokonce čelit trestnému střílení, které však Allemozová zakončila hodně nepovedeně.

Češky tak začaly zase pořádně šlapat do pedálů. Prakticky všechny útoky dokázaly na soupeřky vytvořit tlak, nejvíc příležitostí měla na svědomí Vendula Přibylová. Co se nepovedlo jí nebo dalším spoluhráčkám ve výtečných přesilovkách, dokonala minutu před druhou přestávkou Aneta Tejralová, která si na modré počkala na vhodný moment a pak prostřelila vše před sebou. Český tým se tak konečně dostal do vedení a všem spadl velký kámen ze srdce!

Také přerovské publikum pak přispělo k tomu, že celek trenéra Jiřího Vozáka nabral potřebné sebevědomí. To se projevilo nejvíc při akci Venduly Přibylové, která se perfektně prodrala útočným pásmem až do gólového zakončení a dočkala se odměny za svůj výkon. „O přestávce jsem se bavila s panem Moravcem, protože už předtím jsem měla únik. Říkal, že to mám zkusit stáhnout na druhou tyčku, tak jsem si na něj na modré vzpomněla,“ smála se Přibylová.

Když pak navíc další z juniorek Dominika Lásková využila přesným nahozením provozu před brankou, Češky vyhrály první zápas o tři branky. A nutno říci, že naprosto po zásluze. „V první polovině jsme byly docela nervózní. V té druhé jsme ale dokázaly, že jsme lepší tým,“ dodala autorka prostřední trefy Přibylová.

Francie – Česká republika 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a asistence: 40. Tejralová (Polenská, Studentová), 42. Přibylová (Flachsová, Vanišová), 48. Lásková (Polenská, Studentová).

Česká republika: Peslarová – Tejralová, Lásková, Herzigová, Fialová, Flachsová, Horálková, Hudečková – Křížová, Mrázová, Kaplanová – Polenská, Studentová, Holešová – Lédlová, Vanišová, Přibylová – Povová, Vonková, Bukolská.

Silný start přisoudil Norkám vítězství

Reprezentace Norska úvodní den šampionátu prokázala, že bude velmi silným týmem. Během první poloviny utkání se Slovenskem předvedla velkou útočnou kvalitu, která ji vynesla až čtyřbrankové vedení. Středoevropanky pak hru vyrovnaly a vrátily se do zápasu, víc než snížit na rozdíl dvou branek však nestihly, a tak si norský výběr po zásluze dokráčel pro vítězství.

Norsko – Slovensko 6:3 (2:0, 2:1, 2:2)

Branky a asistence: 6. Haug-Hansenová (Morsetová), 15. Farstadová (Holosová), 21. Dalenová (Holosová, Farstadová), 25. Farstadová (Fischerová, Guntherová), 54. Sletbaková (Henriksenová, Haug-Hansenová), 59. Dalenová (Fischerová) – 30. Mikesková (Veličková), 50. Sroková (Gápová, Kežmarská), 58. Ihnaťová.

Čtyři góly Perssonové zařídily dokonalý obrat

Perfektní ukázku, jak se průměrný zápas v mžiku může změnit v atraktivní podívanou, ukázal poslední zápas úvodního dne. Rakušanky vedly po dvou třetinách nad Dánkami 2:0, ale soupeřky se pak dokázaly vrátit do hry a během třetí části dokonce třikrát vyrovnat, naposledy půl minuty před koncem! V prodloužení své fantastické představení završila Josefine Perssonová, která čtvrtým gólem večera vystřelila Dánkám nesmírně cenné dvoubodové vítězství.

Rakousko – Dánsko 4:5 pp. (1:0, 1:0, 2:4 - 0:1)

Branky a asistence: 9. Beiterová Schwarzlerová (Wittichová), 26. Meixnerová (Altmannová, Kantorová), 49. Hummelová, 54. Meixnerová – 42. Perssonová (Gregersenová), 48. Perssonová, 49. Perssonová, 60. Frandsenová (Asperupová), 64. Perssonová.