02.02.2017 | Tisková zpráva

Ženská reprezentace bude v Arose bojovat o postup na olympiádu

Česká ženská reprezentace bude usilovat o historicky první postup na olympijský hokejový turnaj, který proběhne v příštím roce v korejském Pchjongčchangu. Ve švýcarské Arose se utká ve čtvrtek 9. 2. 2017 s Norskem, v sobotu 11. 2. 2017 s Dánskem a v neděli 12. 2. 2017 s domácím Švýcarskem, přičemž na olympiádu postoupí vítězky turnaje.
Na přípravný kemp, který se uskuteční od 4. 2. 2017 v dějišti turnaje, pozval trenér Jiří Vozák brankářky Kláru Peslarovou, Blanku Škodovou a Kristýnu Bláhovou, obránkyně Annu Zíkovou, Anetu Tejralovou, Petru Herzigovou, Pavlínu Horálkovou, Martinu Zedníkovou, Samanthu Kolowratovou a Adélu Škrdlovou a útočnice Alenu Polenskou, Terezu Vanišovou, Denisu Křížovou, Anetu Lédlovou, Simonu Studentovou, Lucii Povovou, Lucii Manhartovou, Vendulu Přibylovou, Kláru Hymlarovou, Kateřinu Mrázovou a Michaelu Pejzlovou. V jednadvacetičlenné nominaci figuruje 7 hráček z domácích soutěží, 7 hokejistek nastupuje v zámoří, po 3 v Rusku a Švédsku a 1 ve Švýcarsku. 

Olympijského turnaje v Pchjongčchangu se zúčastní ve skupině A celky USA, Kanady, Finska a Ruska, ve skupině B potom Švédsko, domácí Korea a dva postupující z kvalifikace. V kvalifikační skupině C se v Arose utkají výběry Švýcarska, České republiky, Dánska a Norska, zatímco ve skupině D v japonském Tomakomai výběry Japonska, Německa, Rakouska a Francie. Aktuálnímu ratingu IIHF vévodí hokejistky USA, před Kanadou, Finskem, Ruskem, Švédskem, Švýcarskem, Japonskem, Německem, Českou republikou, Dánskem, Rakouskem, Francií, Norskem a Slovenskem. Další z účastníků turnaje, domácí Korea, zaujímá v žebříčku třiadvacátou příčku. Na posledním mistrovství světa, které se hrálo v kanadském Kamloops, obsadila česká reprezentace šesté místo, nejlepší v historii, za vítěznými Spojenými státy, Kanadou, Ruskem, Finskem a Švédskem, před před Švýcarskem a Japonskem. 

V případě úspěchu v Arose by se jednalo o historicky první účast české ženské hokejové reprezentace na olympijském turnaji. Ženský hokej byl na program zimní olympiády zařazen v roce 1998, z dosavadních pěti turnajů vyhrála čtyřikrát Kanada a jednou Spojené státy. Z dalších zemí vybojovalo Švédsko jednou druhou (2006) a jednou třetí (2002) příčku, bronzové medaile získaly navíc dvakrát Finky (1998, 2010) a jednou hokejistky Švýcarska (2014). 

Program českého týmu:

čtvrtek 9. únor 2017
20:00 Česko vs. Norsko

sobota 11. únor 2017
20:00 Česko vs. Dánsko

neděle 12. únor 2017
16:00 Švýcarsko vs. Česko (ČT)

Konečná soupiska českého týmu

Brankářky: Klára Peslarová (SDE HF, Švédsko), Blanka Škodová (Prostějov), Kristýna Bláhová (Tábor).

Obránkyně: Anna Zíková (Havířov), Aneta Tejralová (Petrohrad, Rusko), Pavlína Horálková (Krasnojarsk, Rusko), Martina Zedníková (Jindřichův Hradec), Petra Herzigová (Sundsvall, Švédsko), Samantha Kolowratová (University of Vermont, USA), Adéla Škrdlová (Třebíč).

Útočnice: Alena Polenská (Petrohrad, Rusko), Simona Studentová (Wil, Švýcarsko), Lucie Povová (Litoměřice), Aneta Lédlová (Robert Morris University, USA), Kateřina Mrázová (University of Minnesota Duluth, USA), Vendula Přibylová, Tereza Vanišová (obě University of Maine, USA), Michaela Pejzlová (Clarkson University, USA), Denisa Křížová (Northeastern University, USA), Lucie Manhartová (Sundsvall, Švédsko), Klára Hymlárová (Opava).

Realizační tým:

Manažer: David Moravec
Hlavní trenér: Jiří Vozák
Asistent trenéra: Petr Tejral
Trenér brankářek: Martin Vojtek
Video trenér: Radek Výtisk
Lékař: MUDr. Vojtěch Třebický
Kustod: Martin Vašek
Fyzioterapeutka: Anna Šulcová