02.01.2012 | Lucie Štěrbová

Ženská osmnáctka utrpěla debakl od USA, nyní se chystá na čtvrtfinále

Češky utržily v posledním zápase skupiny A mistrovství světa žen do osmnácti let debakl 1:13 od favorizovaných Američanek. Už před zápasem ale měly jistý postup do čtvrtfinále. Odpoledne totiž Švédsko přehrálo výběr Ruska 6:2. Zítra od 19:00 český výběr čeká čtvrtfinále Německem.
Američanky byly jasnými favoritkami, obhájkyně loňského prvenství nedostaly na letošním šampionátu ani branku a před zápasem s Českem se mohly pyšnit skórem 15:0.

Roli favoritek pak potvrzovaly od prvních sekund. Už po 22 vteřinách hry se prosadila americká kapitánka Alex Carpenterová. Češky úvodnímu americkému tlaku ubránily jen za cenu faulu a vyloučení. V oslabení ale česká obrana podala velmi dobrý výkon a Američanky ani nepustila do pásma.
Druhou branku Češky inkasovaly ještě před polovinou první třetiny. Na 2:0 zvyšovala Cameranesiová. Stejná hráčka přidala i třetí trefu, když Hladilová pozdě sklapla betony.

Češkám nevyšel ani úvod druhé části. Haley Skarupaová se prosadila už po 70 vteřinách hry. Následně ale poprvé na turnaji inkasovaly Američanky. Po chybě gólmanky Petersové doklepla puk do branky Klára Chmelová. To byl ale poslední zásah, který uštědřily české hráčky Američankám.

Další góly padaly už jen do české branky. Alex Carpenterová zvyšovala na 5:1 a Veroniku Hladíkovou vystřídala v brance Lenka Craigová, pro kterou to byla turnajová premiéra. Čisté konto udržela necelých šest minut. Pak ji překonala Briana Mastelová. Ve 36. minutě se v přesilovce prosadila Miye D Oenchová. Po ukázkové přesilovkové akci zvyšovala už na 7:1. Gólový účet druhé třetiny uzavřela o 16 vteřin později Kate Schipperová.

Zbrklost a nepřesnost stály za ohromným tlakem Američanek v úvodu třetí dvacetiminutovky. Ty si s Češkami pohrávaly jako kočka s myší a otázkou nebylo, kdo vyhraje, ale kolik branek domácí reprezentace nakonec dostane. Ve 45. minutě Alex Carpenterová  nekompromisně zavěsila a zkompletovala tak svůj hattrick. O minutu později se ze stejného místa trefila podruhé v utkání Haley Skarupaová.

Branky s pořadovým číslem jedenáct a dvanáct poslala za záda Craigové Anna Pankowská a skóre  uzavřela necelou minutu před koncem Paige Savageová. Češky tak prohrály vysoko 1:13. Na jejich postup do čtvrtfinále to ale nemá žádný vliv.

USA - Česko 13:1 (3:0, 5:1, 5:0)
Branky a asistence: 1. Carpenterová (Burkeová), 9. Illikainenová (Cameranesiová), 14. Skarupová (Kennedy-Menefeeová), 22. Skarupová (Savageová), 24. Carpenterová (Pankowská), 30. Mastelová, 36. D´Oenchová (Danielsová), 37. Schipperová (Illikainenová), 45. Carpenterová, 46. Skarupaová (Illikainenová), 51. Pankowská (Carpenterová, Kennedy-Menefeeová), 53. Pankowská (Kennedy-Menefeeová), 60. Savageová (Danielsová) - 23. Chmelová.

Švédsko poslalo do bojů o záchranu Rusko

Rusky potřebovaly v odpoledním zápase zvítězit minimálně o dvě branky, aby mohly myslet na postup do čtvrtfinále. To se jim ale nepodařilo, prohrály 2:6. Prvním hřebíčkem do ruských nadějí byl trefa Petersonové z druhé minuty. Druhou branku přidala na konci první dvacetiminutovky Carlssoová. Ruskám se podařilo snížit ve 36. minutě. O dvě minuty později ale přidala třetí branku Anderssonová. Pak se dvakrát prosadila Kjellbinová a Rusky už se zmohly jen na snížení. Po prohře 2:6 je tak čekají jen boje o záchranu v elitní skupině MS žen do 18 let.

Rusko - Švédsko 2:6 (0:2, 1:2, 1:2)
Branky a asistence: 36. Běljakovová (Děrgačevová), 47. Běljakovová - 2. Petersonová, 19. Carlssonová (Kjellbinová), 38. Anderssonová (Lennartssonová), 40. Kjellbinová (Löwenhielmová), 48. Kjellbinová, 52. Bäcklinová.

Německo jde na úkor Švýcarska do čtvrtfinále, Kanaďanky opět zářily

Němky si to rozdaly se Švýcarkami v přímém souboji o postup do čtvrtfinále. Přestože do utkání vstoupily lépe favorizované Švýcarky, dokázal německý tým v dalším průběhu klání na svém výkonu přidat a dokonalým obratem si zajistil postup. Německo navíc potřebovalo vzhledem k zamotané matematice vyhrát alespoň o čtyři branky, což se mu nakonec po vítězství 6:1 podařilo. Švýcarsko se proto bude muset poprat s Ruskem o záchranu v elitní skupině mistrovství světa.

Večerní klání mezi Kanaďankami a Finkami přilákalo na tribuny přerovského stadionu nejvyšší návštěvu turnaje. Více než dvě tisícovky diváků sledovaly drtivý nápor zámořského týmu, Kanaďanky nakonec nastřílely sedm gólů, ani jednou přitom neinkasovaly, a zaslouženě se tak radovaly z přímého postupu do semifinále. Na Seveřanky čeká čtvrtfinále.

Švýcarsko – Německo 1:6 (1:1, 0:1, 0:4)
Branky a asistence: 13. Stalderová (Waidacherová, Daleová) - 19. Delabreová (Ujciková), 27. Spielbergerová (Delabreová), 41. Spielbergerová (Klugeová), 48. Delabreová, 53. Spielbergerová (Delabreová), 60. Spielbergerová (Delabreová).

Kanada – Finsko 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
Branky a asistence: 6. Conneryová (Dufaltová), 10. Clarková, 11. Staceyová (Dufaultová), 32. Kohlerová (Crossleyová, Mercerová), 40. Dufaultová (Conneryová, Krzyzaniaková), 44. Lefortová (Crossleyová, Mercerová), 49. Roeslerová (Dufaultová).

Galerie