09.05.2013 | David Jahoda

Zbyněk Michálek: Nemůžeme čekat, že budeme střílet góly do prázdné branky

S t o c k h o l m – Česká reprezentace má za sebou čtvrté utkání základní skupiny mistrovství světa, ve kterém se hodně natrápila. Proti outsiderovi z Dánska se výběru Aloise Hadamczika příliš nedařilo a vítězství si vybojoval až po samostatných nájezdech 2:1. Jediný český gól ze hry dal zadák Zbyněk Michálek, na tři body jeho trefa ale nestačila. „Na jeden gól se těžko vyhrává," říká Michálek.
Zvítězili jste 2:1 po samostatných nájezdech. Dva body ale zřejmě neberete jako úspěch.
Sice jsme vyhráli, ale čekali jsme vítězství za tři. Nechci říkat nic proti soupeři, ovšem týmy jako je Dánsko, prostě musíme porážet. Mohli jste to vidět sami, bylo to od nás velké trápení. Na jeden gól se těžko vyhrává.

Dá se mluvit o křeči ve vaší hře?
Nenazval bych to křečí, je to spíše trápení. Zatím to není ono, ale doufám, že nám tohle vítězství na nájezdy alespoň nějakým způsobem pomůže. Třeba se tím psychicky aspoň trochu zvedneme a proti Slovincům odvedeme daleko lepší výkon.

Jediný gól ze hry jste vstřelil Vy jako obránce. Proč se útočníkům nedaří?
Všude jsme o krok pozadu, naší hře chybí lehkost. Zkrátka tam není od nás něco navíc, tím pádem nemáme ani štěstí, protože tomu nejdeme naproti. Máme plno střel, držíme puk, ale pořádné šance si nevytvoříme. Nechodíme do branky, rozehrávka je z naší strany pomalá, musíme všechno zrychlit.

Jak docílit toho, aby se vám v koncovce více dařilo?
Měli bychom to zjednodušit. Nahazovat puky, tlačit se do brankoviště a dorážet. Zatím to ovšem nejsme ochotní dělat. Myslím, že jiná cesta nevede. Nemůžeme čekat, že budeme střílet góly do prázdné branky.

Stále nejste na pozicích zajišťující postup mezi nejlepších osm mužstev. Co čekáte od dalších duelů?
Máme před sebou ještě tři utkání ve skupině a víme, že nás nečeká nic jednoduchého. V dalším zápase narazíme na Slovinsko, které bychom měli papírově v klidu porazit, jenže dnes už není žádný lehký soupeř. Musíme do zápasu jít s pokorou, snad předvedeme lepší výkon než s Dány.

FOTO:
Michal Eger