08.08.2013 | Slavomír Lener

Závěry z trenérského semináře v Břeclavi dne 6. srpna 2013

Při turnaji reprezentací U18 v Břeclavi se v úterý 6. srpna 2013 uskutečnil tradiční seminář, tentokrát za účasti 82 trenérů ELJ, ELSD, ELMD a mládežnických reprezentací.
Nosné téma - \"Kondiční příprava v hlavním období\" - bylo prezentováno výhradně českými trenéry, kteří s kombinovanou přípravou sucho/led v závodním období mají dlouhodobé zkušenosti a jejichž týmy a hráči patří mezi absolutní špičku v ČR.

Na základě analýzy výsledků testů (Zdeněk Pavliš) a zpráv trenérů z mezinárodních akcí bylo konstatováno, že je nutno ihned přikročit k náročnější  celoroční kombinované přípravě v klubech s akcentem na kondici hráčů. To by mělo pomoci při růstu výkonnosti individualit, klubových týmů a v konečném důsledku i  jednotlivých reprezentací (Slavomír Lener).

Nutnost každodenní a  intenzivní kombinované přípravy sucho/led po celou sezonu v kategoriích  juniorů a dorostů svými příspěvky zdůraznili  bývalí reprezentační a nyní extraligoví trenéři Vladimír Růžička (Slávia Praha) a Josef Jandač (Sparta Praha), dále i hráč U20 a reprezentace Tomáš Hertl.

Videoukázkami, konkrétními cviky a příklady týdenního cyklu se kvalitně prezentovali kluboví extraligoví trenéři Jiří Hájek (Slávia Praha), Karel Beran, Hana Bubníková (Kometa Brno) a Jakub Petr (HC Vítkovice).

Do závěrečné diskuse se zapojili i trenéři reprezentačních výběrů.

Z konkrétních závěrů ze semináře pro trenéry ELJ, ELSD a ELMD mimo jiné pro hlavní období sezony 2013/2014 vyplývá:
  • Minimálně 3x v týdnu trénink mimo led (zaměření především na výbušnou sílu a rychlostní vytrvalost)
  • Jednotlivé tréninkové jednotky - organizovat kratší, ale velice intenzivní a bez zbytečných prostojů
  • 2x v týdnu (preferenčně v pondělí a úterý) - speciální kondice (intenzivní a kondičně náročné alaktátové bruslení bez kotouče na ledě v délce minimálně 20 minut). K tomu je uzpůsoben hrací termínový kalendář J, SD a MD se zápasy v konci týdne
  • Testy na ledě 6x54m se uskuteční  v prosincovém termínu 2013 a navíc v únoru 2014
  • Pro zefektivnění  tréninku  je nutnost  zajistit kvalitní stravu a adekvátní regeneraci hráčů (osvěta - přednášky pro hráče a jejich rodiče a poté kontrola vlastní realizace)
  • V maximálně dostupné míře využívat klubové kondiční trenéry a fyzioterapeuty
  • Klást co nejvyšší nároky na hráče-reprezentanty a být v častém kontaktu s reprezentačními trenéry (platí oboustranně)
  • Hrát aktivní celohřišťový hokej (forčeking - neustálý tlak na kotouč / bekčeking - dobruslování), u kategorií ELMD a ELSD rezolutní \"NE\" pasivnímu systému 1-2-2 ve SP.  Ve hře v oslabení prosazovat aktivní  napadání v ÚP a SP a rychlý přístup ke hráči v OP
  • Již v této sezoně budou nově kompletně testováni na speciálních reprezentačních srazech všichni hráči výběrů U16,U17 a U18 (funkční vyšetření VO2 max a Wingate, bruslařský test 6x54m a vybrané testy všeobecné tělesné připravenosti).
  • Kategorie ELMD bude od příští sezony 2013/2014 provádět povinně  i běžecký test 3x200m a zajistí i funkční vyšetření (VO2 max a Wingate)