06.10.2011 | Slavomír Lener

Zapojení mladých hráčů a juniorů do soutěží dospělých

V MF Dnes mě zaujal rozhovor s Jaromírem Jágrem, o tom, jak se za poslední 3 roky změnila NHL. Podtrhuje jasnou tendenci, kterou zaznamenáváme v celém hokejovém světě, a to je stále častější zařazování mladých hráčů do soutěží dospělých. Tento trend je zřejmý v NHL, kde v loňské sezoně nastupovali a hráli i hráči i ve věku 18-19 let a ligu zahrnulo kvantum 20-23 letých talentů. Podle dostupných soupisek bude tato tendence pokračovat dál. Stejně tak jsme registrovali zařazování množství mladých hráčů v dalších ve světě respektovaných ligách (Finsko, Rusko, Švédsko, Švýcarsko).
 V našich soutěžích se hráči juniorského věku v minulé sezoně objevovali poskrovnu, letošní sezona je příslibem nárůstu – v Extralize nastupuje zatím pravidelně 6 a v 1.lize více jak 10 hráčů juniorů.

Zařazování mladých v celém světě má zřejmý ekonomický podtext – jsou lukrativnější v koeficientu „vynaložené finance/produktivita. Souběžně však i důvod sportovní. Tito hráči jsou určitě oživením v soutěži svým bruslením, důrazem, dynamičtějším projevem a stálou snahou si vydobýt více „ice-time“. Musí však mít profesionální přístup, zápal, pokoru ,odpovídající výkonnost, vůli se denně zlepšovat v tréninku a individuálních dovednostech. Potom mají větší šanci si získat důvěru trenéra, který je bude hrát a mít s nimi trpělivost. Trenér může žít i s případnými chybami, vyplývajícími z aktivity a snahy juniorů se prosadit, ale ne z chyb pramenících z lajdáckosti či nezodpovědnosti. Takový kouč pak, za podpory vedení klubu, najde určitě pro šikovné a pracovité mladé hráče prostor v kterékoliv pětce, nejen ve čtvrté.

Zařazování a nominování hráčů musí být citlivé, ne za každou cenu. Nemá žádný význam vézt hráče přes půl republiky a nechat ho pak sedět na střídačce, nebo mu dát 2-3 střídání. To hráče naopak brzdí a nedává mu šanci ve stejnou dobu pořádně zatrénovat a  kvalitně se připravit na nejbližší zápas juniorky nebo 1.ligy. Rovněž neprospívá tzv.“pendl“ mezi třemi týmy (Extraliga-1.liga-Juniorka). To pak hráč jen cestuje, minimálně s týmem trénuje. V kabině ho pomalu nezná ani trenér ani spoluhráči. Nemá stabilní prostředí, místo, kam patří. Určitě je vhodnější zvolit model kmenového týmu a maximálně jednoho týmu na „pendl“.

Tím, že mladí dostávají na základě „zásluh a férové příležitosti“ šanci se prosadit do vrcholového seniorského hokeje, si jednotlivé kluby po celém světě vychovávají tzv.„francise players“ (odchovance) - hráče pro budoucnost v klubu, ale i v reprezentaci.

Níže uvádíme úryvek z rozhovoru s Jaromírem Jágrem, uveřejněným tento týden v MF Dnes a dále pak průběžné a dostupné statistiky z našich soutěží a ve Švédsku.

Úryvek z článku MF Dnes: Philadelphia je jako juniorka, říká před startem sezony Jágr

...je tady spousta mladých kluků. Podívejte se kolem, všechno dvacet dva, dvacet tři let. Jsme tady čtyři starší hráči, zbytek dvacet jedna, osmnáct... To je jak juniorka. To v Česku nenajdete, my s tím přitom teď jdeme hrát NHL. Ale není to špatné. Mladí dostanou možnost hrát, určitě jim to bude dobře bruslit.

Není to výhoda i po lidské stránce? Mladý tým je tvárnější, hráči si spíš sednou...
Na jednu stranu nemáte takové zkušenosti, když se něco stane. Na druhou stranu je to dobré, protože mladý člověk nepřemýšlí o tom, co všechno by se mohlo přihodit. Jde hrát hokej bez rozdílu, jestli se daří, nebo ne. To je výhoda mladých hráčů, kteří si vůbec nic špatného nepřipouštějí.

Cítíte se být díky věkovému průměru i díky vaší povedené přípravě lídrem týmu?
Na to se těžko odpovídá. Myslím, že by mě do téhle role pasovali, i kdybych neměl dobrou přípravu. Přece jen jsem určitý čas už v NHL odehrál.

Co se v NHL změnilo za ty tři roky, kdy jste působil v Rusku?
Určitě je tu daleko víc mladých hráčů. Ten systém je celý změněný. Mužstva podepisují mladé hvězdy na dlouhá léta, dostávají přednost před staršími. A protože podepisují velké kontrakty, vedení pak musí doplnit tým hokejisty, kteří jsou mladí a levnější. Tohle je tu jiné než dřív...

Kompletní článek najdete na www.idnes.cz.

Junioři v Tipsport ELH 2011/2012 (hokej.cz)



Junioři v I. lize ČR 2011/2012 (hokej.cz)



Junioři v Elitserien, Švédsko 2011/2012 (swehockey.se)



Junioři v HockeyAllsvenskan (1.liga), Švédsko 2011/2012 (swehockey.se)