01.05.2011 | Luděk Bukač

Zápasy U16 ve Švédsku a proti Rusku očima trenéra Bukače

Plán, aby reprezentace hráčů do šestnácti let sehrála čtyři utkání se švédskými mládežnickými týmy, vznikl na popud svazového šéftrenéra Slavomíra Lenera, což jsme jako trenéři tohoto výběru kvitovali. Švédi dnes dovednostně i bruslařsky patří k absolutní světové špičce a naši hráči potřebují tuto konfrontaci jako sůl. Z každého utkání si můžeme vzít poučení a to platí i pro tři duely, které jsme sehráli v domácím prostředí s týmem Ruska.
V neděli 10. dubna jsme zakončili akci na Slovensku a v úterý 12. dubna jsme již odjížděli do Linköpingu. Jelikož několik nominovaných hráčů nemohlo ze zdravotních důvodů odjet, povolali jsme čtyři hráče z výběru, který hrál na Slovensku.

Hokejový komplex v Linköpingu na nás udělal ohromný dojem. Tři ledové plochy, veškeré potřebné zázemí pro výchovu mladých hráčů. Všechna mužstva jsou na ledě do druhé poloviny dubna, poté pokračují i v měsících květen a červen dále na ledě, trénink kombinují s přípravou v tělocvičně a posilovně. Základem tréninku je síla dolních končetin.To, jak využívají ledové plochy, mi trochu kontrastuje s našimi kluby, kdy mnoho mužstev, ačkoliv má ledovou plochu k dispozici, dá po posledním zápase v sezóně volno. Hráči nám tak často končí s hokejem v půlce března.

Při rozbruslení je vidět, že Švédi jsou bruslařsky skvěle vybavení. Mají silový odraz, bruslení je plynulé, po změně směru zrychlují. O tréninku jsme diskutovali s Klasem Ostmanem, který pomáhá české U17 jako asistent trenéra.  Ve Švédsku se dbá zejména v žácích na správnou techniku, v dorostu pak nastoupí se silovým tréninkem dolních končetin. Linköping U18 trénuje v sezóně dvakrát týdně dvoufázově na ledě, k tomu přibudou čtyři tréninky mimo led.

V mužstvu působí i reprezentant Rakouska z U17, je zde teprve rok, bruslí však stejně dobře jako domácí. Dokazuje to, že intenzita a kvalita místního tréninkového procesu dokáže výborně připravit i hráče, který neměl v mládí tak kvalitní trénink.

První zápas jsme hráli výborně, dobře jsme bruslili, drželi jsme systém, vypracovali jsme si šance. Vyhráli jsme 4:3. Druhý den proti stejnému soupeři, který ještě přidal na intenzitě, jsme šli kondičně dolů. Nejsme schopni v této anaerobní intenzitě opakovat výkon. Při zakyselení přestáváme držet systém, nepřejdeme přes hráče.

Po dvou zápasech jsme odjeli do Malmö, kde jsme hráli nejprve s Rögle. Rögle dělá kvalitně s mládeží, v mužstvu bylo několik reprezentantů. V první třetině jsme byli nesmírně ztvrdlí, vůbec nám to nebruslilo, rychle jsme prohrávali 0:3. Ve druhé a třetí třetině jsme vyjezdili únavu a měli jsme jasnou převahu, herně to však nebylo dobré. V konci zápasu jsme neproměnili šance a nakonec prohráli 4:5. Zápas byl z naší strany velmi nevydařený. Druhý den proti Malmö jsme zlepšili herní projev a jasně dominovali. Proti nejslabšímu soupeři z celého turné jsme vyhráli 9-1.

Celkově musím říct, že konfrontaci se Švédy určitě potřebujeme, hrajeme s nimi pouze na turnajích čtyř, což je málo.

Na tři zápasy s Rusy, které následovali dva dny po zápase s Malmö jsme se těšili, ačkoliv jsme měli trochu obavy z únavy. Mužstvo doplnili dva hráči, zároveň dva hráči odjeli domů.

Rusové přijeli v kompletní sestavě. Zápas měl od začátku vysoké tempo, hrálo se velmi tvrdě. Rusové mají v tomto ročníku 4 až 6 špičkových hráčů, které se nám podařilo eliminovat. Ve vyrovnaném zápase jsme ve třetí třetině vystupňovali tempo a Rusy jasně přetlačovali, také jsme dosáhli vyrovnání stavu. Bylo to pro nás všechny obrovské povzbuzení, jelikož v srpnu jsme na Rusy vůbec neměli. Ve Vierumäki jsme s Rusy hráli také velmi dobře, ale nebyli jsme schopni proměnit šance a obdrželi jsme laciné góly. Nájezdy jsou loterie, ale vítězství nás potěšilo.

Je trochu v naší mentalitě, že po vydařeném zápase psychicky polevíme.  Druhý zápas jsme na Rusy neměli, byli jsme unavení. V únavě se nám vždy bortí celý systém, špatně jsme bránili, střídali jsme brankáře.

Čtyři hráči, co byli na Slovensku, hráli devátý zápas ve třinácti dnech, ostatní šestý zápas v devíti dnech, to není omluva, ale projevilo se to. Poslední zápas byl ze všech tří nejvydařenější, hráli jsme nadoraz naprosto disciplinovaně, ve druhé třetině a v části třetí jsme Rusy přehrávali. Kluci hráli v eufórii do posledního zbytku sil. Gól, který jsme si sami dali v prodloužení, byl velmi nešťastný a nezasloužili jsme si ho.

Zápas nám však ukázal, že jsme za rok udělali krok dopředu a Rusy částečně dohonili. Víme, že jsou k poražení. Zároveň nám to všem  dává chuť do další práce.