07.05.2012 | Martin Voltr

Zápas s norskými bojovníky přinesl Čechům dva body

S t o c k h o l m – Čeští hokejisté si v utkání proti Norsku chtěli spravit reputaci a sebevědomí ze startu světového šampionátu. Houževnatý soupeř s nimi ale sehrál naprosto vyrovnanou bitvu, kterou musely rozhodnout až samostatné nájezdy a vítězný pokus Aleše Hemského. To Slováci se vytáhli proti Spojeným státům, vítězstvím 4:2 si zajistili své první body na turnaji.

Norská hra na národní tým platila

Trenér Alois Hadamczik postavil do brány po jednozápasové pauze Jakuba Kováře. Toho čekaly první perné chvilky po deseti minutách, kdy na trestnou lavici putovali v rychlém sledu hned tři čeští hokejisté. Dvojnásobné oslabení se jim ale stalo osudným – velký nápor Norska ukončila Holösova dělovka a pohotová dorážka Mathise Olimba. V sedmnácté minutě však prchnul po levém křídle Petr Nedvěd a připravil Aleši Hemskému pozici, která se nedala odmítnout. Bylo vyrovnáno 1:1.

Takový stav ale dlouho nevydržel. Ve 22. minutě nachystal autor úvodního gólu Olimb parádní pozici pro Lars-Erika Spetse, jenž obdržel jeho pas mezi kruhy a nekompromisně zavěsil do růžku. Na hokejkách českého týmu byla znát velká nervozita a kombinace vázla, nicméně závěr prostřední části mu vyšel, což se také projevilo na skóre. O vyrovnání se postaral svou milimetrově přesnou střelou David Krejčí.

Po návratu z kabin byla na straně národního týmu velká aktivita, která se dočkala i dalšího zhodnocení. Milan Michálek posunul kotouč na Tomáše Plekance, ten našel Michaela Frolíka a jeden z nejaktivnějších Čechů trefil mezeru mezi betony brankáře Larse Haugena. Norové ale nechtěli z dobře rozehraného utkání odejít bez bodů a nakonec ani nemuseli, když nejvytěžovanější hráč celého mistrovství Jonas Holös div že nepropálil síť Kovářovy branky.

Šedesát minut zápasu tedy vítěze nenabídlo, stejně jako následné prodloužení. Nájezdy však rozuzlení přinést musely a postaral se o něj hned v prvním pokusu šikovný Aleš Hemský. Útočník Edmontonu Oilers si rozhýbal Haugena, načež měl před sebou jen prázdnou klec. Nikdo další už se neprosadil, takže z utrápeného střetnutí vytěžili čeští hokejisté alespoň dva body.

Česko Norsko 4:3n (1:1, 1:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Hemský (Nedvěd), 38. Krejčí (Tenkrát, Čáslava), 48. Frolík (Plekanec, Michálek), 65. Hemský - 12. Olimb M. (Holös, Ask), 22. Spets (Olimb M., Bastiansen), 51. Holös (Thoresen, Bonsaksen).

Kanada si zastřílela proti Francouzům

Kanada nechtěla proti výraznému outsiderovi ponechat nic náhodě a skóre otevřela už po dvou minutách zásluhou Ryana Nugent-Hopkinse. Ten byl i u druhé branky v minutě desáté, kdy se po jeho střele dostal k dorážce Patrick Sharp. Další dvě rány navíc Francouzům zasadil Jamie Benn a zápas byl jednoznačnou záležitostí, výsledek první třetiny ale stačil po fatální chybě kanadské obrany alespoň zkorigovat Brian Henderson.

Ve druhé části si zámořský tým hlídal tříbrankové vedení bez větších potíží. V polovině třetiny se už radoval z dalšího úderu, jenže sudí si u videa nechali potvrdit, že před jeho dosažením zahrál Jeff Skinner vysokou holí. Střela Jordana Eberleho ale už znamenala naprosto regulérní gól na 5:1. Zvýšený náskok však vymazal další kiks v defenzívě soupeře, který potrestal fracouzský bek Alexandre Rouleau.

Pokračující útočné manévry Kanaďanů držel na uzdě jen vynikající brankář Fabrice Lhenry, jenž dostal na šampionátu poprvé příležitost na úkor Christobala Hueta. Jeho protivníkovi zase pomohla tyč, nakonec tak zápas uzavřely dva přesné zásahy Kanady. Nejprve si svou čtvrtou asistenci v zápase připsal Patrick Sharp a těžil z toho Ryan Nugent-Hopkins, následně završil skóre Corey Perry na konečných 7:2 pro hráče javorového listu.

Francie
Kanada 2:7 (1:4, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 20. Henderson, 34. Rouleau (Roussel) - 2. Nugent-Hopkins (Sharp, Benn), 10. Sharp (Nugent - Hopkins, Tavares), 14. Benn (Sharp, Schenn), 18. Benn (Perry), 34. Eberle (Sharp, Keith), 50. Nugent-Hopkins (Sharp, Methot), 53. Perry (Getzlaf, Kane).

Švédskou exhibici vystřídalo dánské nadšení

Dánové toužili potrápit stockholmského hostitele podobně, jako se jim to povedlo proti Čechům. Tentokrát však šlo od prvních minut o hru kočky s myší. Na první gól do prázdné branky stačily Švédům, jmenovitě Viktoru Stålbergovi, dvě minuty. Po úderu Louie Erikssona už si dánská lavička vyžádala oddechový čas, který jí však pranic nepomohl. I pod dalšími dvěma krásnými brankami byli podepsáni postupně Loui Eriksson s Viktorem Stålbergem. Dánům ale přinesla o něco veselejší náladu přesilovka pěti proti třem, když mezi Enrothovy betony dorazil puk Nichlas Hardt.

Zkraje druhé třetiny se konečně dočkal Daniel Alfredsson. Švédský kapitán doposud na turnaji nasbíral pouze dvě asistence, tentokrát ale sám perfektně vymetl růžek nad ramenem Frederika Andersena. V polovině střetnutí na něj navázal mladičký obránce Jonas Brodin, jemuž pomohl k prvnímu reprezentačnímu gólu mezi seniory svou tečí dánský bek. Švédové tak vedli 6:1 a asi věřili, že zápas dohrají v exhibičním tempu. V tom případě ale byli na velkém omylu. Krátce před druhou sirénou totiž Nichlas Hardt svým druhým gólem snížil.

V čase 40:21 navíc s pomocí teče obránce Brodina rozvlnil síť Lars Eller, takže Dánům se v dálce rozsvítila alespoň jiskřička naděje. Mohl ji přiživit znovu Eller, ale na 4:6 snížil až v 52. minutě dělovkou Morten Green. Dánsko i přes střeleckou převahu v posledním dějství víc nezvládlo, takže osm tisícovek diváků vidělo třetí výhru Švédska na turnaji.

Dánsko
Švédsko 4:6 (1:4, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. Hardt (Hansen, Larsen), 39. Hardt (Nielsen F., Eller), 41. Eller (Nielsen F., Hardt), 52. Green (Hansen, Nielsen D.) - 3. Stålberg (Krüger, Hjalmarsson), 7. Eriksson (Franzén), 12. Eriksson (Zetterberg, Franzén), 12. Stålberg (Krüger, Landeskog), 21. Alfredsson (Eriksson, Kronwall), 30. Brodin (Franzén).

Slováci protrhli nulu na bodovém kontě, porazili Spojené státy

Těžko hledat na šampionátu tým, který měl úvod turnaje těžší než Slováci. Těm zatím nestačil srdnatý boj ani k jedinému bodu, ale proti reprezentaci USA začali už po 47 sekundách brankou z hole Dominika Graňáka. Na něj později navázal Branko Radivojevič a i když vzápětí šťastně snížil Justin Faulk, přece odcházeli hokejisté pod Vladimírem Vůjtkem do šatny s dvougólovou výhodou v zádech – americký obránce pomohl za brankovou čáru střele Andreje Sekery.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce, Slováci mohli své už tak zasloužené vedení ještě navýšit. Své šance však nevyužili Tomáš Tatar, ze sóla Branko Radivojevič nebo Libor Hudáček. Brzy toho litovali – v přesilovce pět na tři byl totiž před bránou nejpohotovější Paul Stastny, takže skóre hovořilo už jen o gól pro Slovensko.

Dvacet minut mohlo Spojeným státům stačit na obrat, jenže to by nesměli nastřelit tyč Lacovy klece Ryan, Stastny a poté i Atkinson. Branková konstrukce se rozezněla i na druhé straně po Miklíkově ráně. Rozhodnutí tak přinesla až poslední minuta, kdy zkusili Američané hru bez brankáře, která se jim vymstila. Ze středního pásma zamířil přesně a obrovskou radost odšpuntoval Miroslav Šatan.

USA - Slovensko 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Faulk (Okposo, Slater), 39. Stastny (Pacioretty, Fowler) - 1. Graňák (Hudáček), 16. Radivojevič (Kopecký, Handzuš), 20. Sekera (Bližňák), 60. Šatan.

Galerie