04.05.2015 | Radek Barkman

Zámoří zůstává stoprocentní, Finové vyhráli podruhé s nulou

Mladý výběr Spojených států amerických si připsal už třetí výhru na turnaji, po skalpu Finska si připsal i velice cenný v podobě ruské Sborné. Ve skupině A má devět bodů i druhý vyslanec zámořského hokeje z Kanady, který si poradil s českým týmem 6:3.

Rusko – USA 2:4
Branky a nahrávky: 24. Bělov (Panarin, Dadonov), 57. Plotnikov (Kulikov, Anisimov) – 7. Lewis (Jones, Eichel), 27. Krug (Jones, Faulk), 52. Arcobello (Vesey), 60. Nelson (Lee). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Vinnerborg (Švéd.) - Mills (Kan.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Úvodní porážku na turnaji si připsali hokejisté Ruska. Ti po vítězství nad Norskem a Slovinskem zaváhali proti nečekaně dobrému mladému výběru Spojených států amerických. Brankář Bobrovskij poprvé lovil puk ze sítě už v sedmé minutě a náskok celku ze zámoří mohl být i výraznější. Po změně stran však srovnal Bělov těžící z dobré práce Panarina a Dadonova.

Pak ovšem využil dvojnásobnou přesilovku Torey Krug a Američané byli na koni. Dobrým presinkem narušovali ruskou rozehrávku a byli efektivní v koncovce. Arcobello využil brejk a bylo to o dvě branky. Rusové ještě díky Plotnikovovi snížili, jenže na vyrovnání nezbyl čas. Ostrovan z New Yorku Brock Nelson zápas rozhodl gólem do prázdné branky.

Lotyšsko – Švédsko 1:8
Branky a nahrávky: 33. Darzinš (Daugavinš, Galvinš) - 18. Eriksson, 31. Eriksson (Ekholm, S. Kronwall), 34. F. Forsberg z trestného střílení, 40. Eriksson (Ahnelöv), 45. Möller (Ekman-Larsson, Klingberg), 50. Josefson (J. Lundqvist), 58. J. Lundqvist (Hjalmarsson, Ekman-Larsson), 60. Rask (Ericsson, Lindholm). Rozhodčí: Hodek (ČR), Rantala (Fin.) - Lhotský (ČR), Kilian (Nor.). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:3. Diváci: 15 315.

Naprosto jednoznačný byl souboj mezi Lotyšskem a Švédskem. Reprezentanti republiky z Pobaltí sice opět nesehráli špatné dvě třetiny, doplatili ale na špatnou koncovku a zbytečnou nedisciplinovanost. Úvodní dvě branky vstřelili seveřané v přesilovce, třetí díky Forsbergovi po proměněném trestném střílení.

Kanonádu Švédska řídil tentokrát Loui Eriksson, autor hattricku. Stal se tak druhým hokejistou své země, jemuž se to na tomto turnaji povedlo. Proti Rakousko zářil Filip Forsberg. Paradoxní je, že Švédové jeli hned dvě trestná střílení, to druhé ovšem nedokázal Lindholm proměnit. Každopádně hráčům Tre Kronor to vadit nemuselo. Seveřané vyhráli 8:1. Lotyši si připsali třetí prohru, a pokud chtějí do čtvrtfinále, budou muset už jen vyhrávat.

Norsko – Finsko 0:5
Branky a nahrávky: 6. Lindell (Jokinen, Barkov), 29. Kemppainen (Lindell, Aaltonen), 31. Kemppainen (Lindell, Aaltonen), 52. Jokipakka (Komarov, Kemppainen), 53. J. Jokinen (Salmela, Barkov). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Mayer (USA) - Dahmen (Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 5:6. Využití: 0:3. Diváci: 6634.

Těžký los měli na úvod šampionátu Norové. Postupně totiž vyzvali všechny tři papírově největší favority ostravské skupiny. Neuspěli však ani proti Finsku. Prohrávali už od šesté minuty, kdy se trefil Lindell. Ačkoliv Norové nehráli špatně, v koncovce jim přáno nebylo.

Naopak Suomi potvrdili, že v přesilovkách hledají na světě těžko konkurenci. V početní převaze pěti proti třem se dvakrát prosadil Kemppainen a Finsko vedlo už o tři branky. Odpor houževnatých Norů byl v tu chvíli zlomený. Pekka Rinne podruhé za sebou udržel čisté konto a finský triumf ještě podtrhli dvěma slepenými góly Jokipakka a Jussi Jokinen.

Česko – Kanada 3:6
Branky a nahrávky: 20. Erat (Jan Kovář, Jágr), 36. Zaťovič (Simon, Kolář), 58. Sobotka (Voráček) - 5. Eberle (Ekblad, Duchene), 20. Hall (Muzzin, Eberle), 38. Couturier (Toffoli), 43. Seguin (Hall, Barrie), 51. Crosby (Giroux), 59. Toffoli (O'Reilly, MacKinnon). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Bulanov - Lazarev (oba Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 17 383 (vyprodáno).

Hokejisté pořadatelského týmu si připsali na turnaji druhou porážku. Proti velice silné Kanadě, která v předchozích duelech snadno porazila Lotyšsko a zdemolovala Německo, však předvedli bojovný výkon. Zlikvidovali dokonce dvoubrankový náskok soupeře po přesnéých tečích Erata a Zaťoviče, hvězdný výběr Kanady ovšem rychle získal Couturierem ztracené vedení zpět.

Brzy po zahájení třetí třetiny navíc přidal další gól v přesilové hře po faulu Erata přesnou ranou Tyler Seguin a vlastně tím rozhodl zápas. Kanaďané byli v přesilových hrách efektivní, krásnou souhru s Girouxem zakončil Crosby a přidal pátý gól. Růžičkův tým se však nevzdal a bojoval až do konce. Sobotka ještě vykřesal naději, ale Toffoli do prázdné branky duel definitivně rozhodl. Kanada je tak jediným týmem skupiny A s plným bodovým ziskem.