31.12.2018 | Johan Čáp

Základní skupiny MS juniorů dohrány. Češi půjdou na USA, Kanadu čeká Finsko

Šampionát hokejistů do 20 let pořádaný kanadskými městy Vancouver a Victoria pokračoval v pondělí posledními duely základních skupin. Na Silvestra se vytouženého postupu do čtvrtfinále dostal český výběr, jemuž se podařilo ustát tlak a skolit Dánsko. O nečekané vítězství se postaralo Rusko, ve Victorii slavili v posledním dnu roku 2018 také Švédové..

Skupina A

Česká reprezentace nastupovala do posledního duelu v základní skupině s jasným úkolem. Zisk tří, dvou i jediného bodu by zajistil hokejistům, jimž šéfuje trenér Václav Váraďa, postup do čtvrtfinále. Prohra bez jediného bodu pak boj o udržení v elitní divizi. Tedy lítý boj, který naposledy tato kategorie musela zažívat v roce 2011. Ve hře by byl za této nejdramatičtější verze i osud šampionátu juniorů, který pořádá Česká republika v roce 2020. Veškeré katastrofické scénáře se ale naštěstí nenaplnily. Národní tým veledůležitou prověrku proti houževnatým Dánům zvládli s grácií.

Čeští mladíci nicméně celý klíčový duel začali nervózně. Ofenzíva pracovala dost nekonzistentně, chyby dokonce seveřané málem k otevření skóre utkání. Fantastickou formu si nicméně i do tohoto duelu přenesl brankář Lukáš Dostál, jemuž se podařilo dlouhou dobu držet českou naději na pohodové vítězství. Od vyrovnaného k jednoznačnému průběhu celého střetnutí hodně napomohla trefa Jakuba Lauka, jenž byl paradoxně zapsán v sestavě jako třináctý útočník. Za další tři minuty navíc zužitkoval přesilovku kapitán Nečas, když dosáhl své první trefy na turnaji. Dánští mladíci se snažili celý duel zdramatizovat, jenže Češi udeřili znovu z přesilovky a zvýšili svůj náskok po bombě Kauta na 3:0. Ani to ale nebyl pro dánské pušky problém, i nadále ukazovali, že mají svou nezpochybnitelnou ofenzivní sílu, své šance ale i díky Lukáši Dostálovi neproměňovali. Český výběr navíc v koncovce přidal trefu při power-play soupeře do opuštěné brány. Pohodová výhra za tři body přisoudila Varaďovým svěřencům třetí místo ve skupině, které jim ve čtvrtfinále přihrálo výběr USA.

Dánsko – Česko (0:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Lauko (Hrabík), 12. Nečas (Zadina, Kvasnička), 29. M. Kaut (Kondelík, Nečas), 58. F. Král (Bukač, Kern)

V závěrečném souboji skupiny A čekala na diváky v Rogers Areně hokejová lahůdka. Souboj titánů Rusko proti domácí Kanadě. Zápas, který rozhodoval o vítězi vancouverské základní skupiny, odstartovali hokejisté pořádající země na výbornou. Naplněná aréna mohla hned po dvou minutách a dvaceti sekundách poprvé vybouchnout v závalu euforie, když z brejku skórovala draftovaná naděje Floridy Panthers Owen Tippett. Rusové však během tří minut zvládli vyrovnat. V přesilovce se přesně trefil Grigorij Denisenko.

Po divácké stránce to byl opravdu skvostný duel – plný šancí, emocí a napětí. Kanaďané sice měli o trochu více tutovek a takřka celé ochozy na své straně, po dlouho vyrovnané bitvě se nicméně dost nečekaně dostali na startu 52. minuty do vedení hráči sborné, když se po exkluzivní individuální akci trefil Pavel Šen. Kanadský brankář DiPietro navíc chvíli poté málem propustil i nahození kanonýra Denisenka a Rusové sahali po další uklidňující trefě. I když se jí nedočkali a pustili javorové listy k závěrečnému mohutnému tlaku, po ubránění posledních sekund mohli slavit cenné vítězství, které Rusům zajistilo celkový triumf ve skupině A. Ve čtvrtfinále tak sbornou čeká Slovensko.

Rusko – Kanada 2:1 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Denisenko (Kravcov, Samorukov) – 3. Glass (Tippett)

Skupina B

Kazachstán do svého posledního duelu ve skupinové fázi turnaje už vstupoval s vidinou, že je pro něj čtvrtfinále zapovězeno. I při udolání švédského kolosu. Asijská země tak vstupovala do souboje jako jasný outsider, na kanadském mistrovství ve třech zápasech inkasovala hned čtyřiadvacetkrát. A a i proti Tre Kronor se ze začátku nastavený trend nijak výrazně neměnil, Švédové šli do vedení už v osmé minutě a svůj náskok po první třetině zvýšili rovnou na tři branky. Nicméně Kazachstánci se vůbec nevzdávali a hru vyrovnali. Ve 49. minutě tak nebylo překvapením, když se Muratov postaral o první trefu svého týmu. Asijský celek ale už více nepřidal, Švédové navíc přidali v závěrečné minutě další trefu a radovali se z poklidného, avšak důležitého triumfu. Skandinávský celek totiž díky němu postoupil do čtvrtfinále z první pozice ve skupině a narazí ve čtvrtfinále na Švýcary.

Švédsko – Kazachstán 4:1 (3:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Bemström (Bäck, Sandin), 13. Sandin (Lundeström), 17. Lundkvist, 60. Sandin (Gustafsson) – 50. B. Muratov (Orechov, Samat Danijar)


Poslední zápas skupinové fáze se odehrál během čekání na Nový rok ve Victorii. Klíčový souboj pro nasazení do play-off nakonec bez větších problémů zvládl americký výběr, který v přímém souboji o druhé místo přehrál Finsko. USA šly do vedení na konci první třetiny a svůj náskok postupně zvýšily až na čtyřgólový. Finové sice v závěru duelu zásluhou Ylönena snížili manko, na zdramatizování jim to už nestačilo. Ze druhého místa tak postupuje celek Spojených států amerických, jenž se také utká ve čtvrtfinále s českými mladíky. Zmiňovaný duel se odehraje ve Victorii, Finové budou hrát ve stejné fázi turnaje ve Vancouveru s Kanadou.

USA – Finsko 4:1 0:2, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 20. Robertson (Farabee), 32. Madden (Norris), 37. Poehling (Kemp), 43. Madden (Norris, Robertson) – 54. Ylönen (Vaakanainen, Talvitie)