14.02.2012 | Tisková zpráva

Zájem klubů o statut Akademie ČSLH roste, hlásí se pět nových zájemců

Již v prvním roce projektu zaznamenává Český svaz ledního hokeje nárůst zájmu klubů o získání statutu Akademie ČSLH. Mezi zájemci, kteří podali ve stanoveném termínu přihlášku, figurují nově BK Mladá Boleslav, HC Litvínov, HC Oceláři Třinec a HC Rytíři Kladno. Přihlášku předložil také HC VCES Hradec Králové, který ovšem zatím nesplňuje jednu ze zásadních podmínek – účast v nejvyšší soutěži juniorů.
Po skončení sezóny bude licenční komise hodnotit rovněž stávající akademie (Bílí tygři Liberec, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, HC Energie Karlovy Vary, HC Sparta Praha, HC Vítkovice Steel, Piráti Chomutov), které musí statut obhájit, a plnění podmínek v klubech, které získaly v loňském roce statut adeptů (HC Dukla Jihlava, HC Kometa Brno, HC Plzeň 1929). Celkem se tak statut Akademie ČSLH může týkat až čtrnácti klubů.   

„Zájem klubů nás pochopitelně těší,“ uvedl v této souvislosti Slavomír Lener, šéftrenér ČSLH. „Potvrzuje, že jsme se vydali správnou cestou a že statut se stal garancí kvality pro hráče, jejich rodiče i obchodní partnery. Projekt je koncipován jako otevřený a budeme rádi, když akademií bude co nejvíce. Na druhé straně nemůžeme z nároků slevovat a uspěje pouze ten, kdo splní všechny podmínky. Týká se to jak nových zájemců, tak stávajících akademií. Ne se všemi Akademiemi jsme stoprocentně spokojeni a téměř u každé se kontinuálně pracuje na odstraňování dílčích rezerv a nedostatků.“   
   
Projekt Akademií ČSLH byl zahájen v březnu 2011. Jeho cílem je zajištění komplexního rozvoje hráčů v mládežnických kategoriích a podpora klubů, které vytvářejí pro jejich výchovu nejlepší podmínky.

Statut Akademie ČSLH mohou získat kluby, které splní náročné podmínky zahrnující například zázemí pro zápasy a tréninky, zajištění výstroje a výzbroje, tréninkový proces, odbornost trenérů, mezinárodní kontakty, stejně jako požadavky na oblast vzdělávání, zdravotní zabezpečení a stravování hráčů.

Klubům, které podmínky splňují, poskytuje ČSLH podporu v oblasti finančního ohodnocení trenérů, jejich odborné přípravy či spolupráce se zahraničními partnery. Mužstva klubů se statutem Akademie ČSLH také nesestupují z extraligových mládežnických soutěží.