24.03.2012 | Jan Chlubna

Začíná MS ve sledge hokeji, Čechy čeká nováček i šampion

V norském Hamaru byl v sobotu večer krátkým ceremoniálem zahájen šestý světový šampionát ve sledge hokeji. Dva roky po paralympiádě ve Vancouveru vyjede na led osm nejlepších týmů, aby vytvořily nový žebříček rozložení sil mezi národy v pravděpodobně nejpopulárnějším sportu tělesně handicapovaných. Čeští sledge hokejisté vstoupí do turnaje v neděli ve 12:30 utkáním s Japonskem, nový mistr světa bude znám po týdnu zápolení 1. dubna.
Kromě stříbrných paralympioniků Japonců doplňují českou skupinu ještě úřadující mistři světa a paralympijští vítězové Američani a nováčci elitní skupiny Estonci. Naše reprezentace přicestovala do města spolupořádajícího zimní olympiádu 1994 se dvěma kompletními formacemi a s novým trenérem. "Za tří měsíce jsem díky pravidelným soustředěním a turnaji v Itálii tým dobře poznal," řekl Miroslav Hornich, který se funkce ujal v prosinci. "Zaměřili jsme se více na přípravu i mimo led a zavedli jsme nové moderní tréninkové prostředky, včetně zapojení kondiční trenérky Věry Formánkové. Chceme navázat na vítězný přípravný turnaj v Itálii a podat co nejlepší výkon i proti vynikajícím soupeřům," vyhlásil hlavní kouč.

Šampionát se bude konat v Olympijském amfiteátru, který hostil před osmnácti lety závody v krasobruslení a short tracku a nyní je domácím stánkem hokejového týmu Storhamar Dragons. Ze střídaček upravených pro sledge hokejisty teď budou vyjíždět také čeští reprezentanti, aby se pokusili vylepšit páté místo z Ostravy 2009. "Naším cílem je příblížit se světové špičce a vybudovat si trvalejší pozici mezi nejlepšími týmy v elitní skupině. Budeme muset hrát na hranici schopností, chceme tak porazit Japonsko i sehrát kvalitní utkání s Američany. Estonce porazíme určitě a ve středu bude jasno," odtajnil Miroslav Hornich recept na postupový úspěch.

Účastníci

Skupina A: Spojené státy americké, Japonsko, Česká republika, Estonsko.
Skupina B: Norsko, Kanada, Itálie, Korea.

Soupiska České republiky

Brankáři: Michal Vápenka (Sparta), Jan Matoušek (Zlín)
Obránci: Pavel Kubeš, Tomáš Kvoch (oba Pardubice), Jiří Berger, Miroslav Hrbek (oba Karlovy Vary)
Útočníci: Erik Fojtík, Zdeněk Hábl, David Palát (všichni Zlín), Michal Geier (Karlovy Vary), Zdeněk Krupička (Sparta), Zdeněk Šafránek (Kolín)

Zápasy ČR ve skupině:

25. 3. (neděle) 12:30 Japonsko - Česká republika
26. 3. (pondělí) 11:15 USA - Česká republika
28. 3. (středa) 8:00 Česká republika - Estonsko

Ze skupiny postupují první dva celky do semifinále, nepostupující hrají o umístění. Poslední dva celky turnaje sestupují do B skupiny.

Kde sledovat zápasy:

Živé video přenosy (celý turnaj) - www.paralympicsport.tv
On-line reportáže (české zápasy a play-off) - www.onlajny.com
Oficiální web MS - www.icesledgehockeyworlds.com