27.12.2013 | Lukáš Caha

Z favoritů zaváhala pouze Kanada, Češi ji porazili po nájezdech!

V sobotu pokračovalo hokejové mistrovství světa hráčů do dvaceti let ve Švédsku. Česká reprezentace po fantastickém výkonu získala dva body za výhru po nájezdech nad Kanadou. Raduje se také Švédsko, Rusko i Amerika.

Amerika porazila Slováky

Na první gól zápasu mezi Spojenými státy a Slovenskem se čekalo až do sedmnácté minuty. Poté se tým ze zámoří postupně probojoval do tříbrankového náskoku. Soupeř si vytvářel dobré šance, ale trápil se v koncovce.

Překvapení přišlo v polovině druhé dvacetiminutovky, kdy se Slovákům podařilo vstřelit dva rychlé góly. Tým vedený Ernestem Bokrošem mohl dokonce vyrovnat, avšak gólman soupeře to nedovolil, a tak se prosadili opět Američané. V posledních deseti minutách přidali další tři branky a o vítězi bylo rozhodnuto. Zásah Slováků dvě minuty před koncem již jen skóre kosmeticky upravil.

USA - Slovensko 6:3
Branky a nahrávky: 17. Eichel (Hartman, Butcher), 20. O'Regan (Grzelcyk, Kerdiles), 25. Hartman (Butcher, Eichel), 50. Grzelcyk (Carrick, DiPauli), 55. Matteau (Copp, Fasching), 57. Barber (Copp, Kerdiles) – 32. Kolena (Cehlárik), 33. Réway (Gríger, Kolena), 58. Réway (Gríger).

Derby ovládli před vynikajícím publikem Švédové

Severské derby zahájili lépe Finové, kteří otevřeli gólový účet zápasu již po jednačtyřiceti sekundách. Netrvalo to však dlouho a domácí výběr udeřil ve dvojnásobné přesilové hře. Potom už patřil duel převážně Švédům. Ti ve druhé třetině skórovali dvakrát.

Na začátku třetího dějství Finové ještě vykřesali naději na vyrovnání, když snížili na 2:3, ale domácí tým brzy znovu udeřil a tříbodové vítězství do tabulky si pohlídal.

Švédsko - Finsko 4:2
Branky a nahrávky: 5. Wennberg (Wallmark, Johnson), 35. Johnson (Wennberg, Collberg), 37. Rose (Collberg), 48. Wennberg (Johnson) – 1. Lindell (Teravainen), 41. Ristolainen (Teravainen).

Češi senzačně udolali Kanadu po nájezdech

Svůj druhý zápas na světovém šampionátu odehráli také Češi a Kanaďané. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta papírově silnějšího soupeře zaskočili, když mu po celý zápas byli rovnocenným soupeřem. V osmé minutě šel poprvé do vedení český tým, ale Kanada ještě v téže periodě odpověděla.

Druhá třetina přinesla jediný gól. Tlak hostujícího celku vyústil v branku v osmatřicáté minutě. Vedení svým barvám vrátil Michal Plutnar. Na začátku další třetiny soupeř znovu vyrovnal, ale toto skóre vydrželo pouhé čtyři minuty a Vojtěch Tomeček skóroval na 3:2.

Divoký průběh zápasu pokračoval i v dalších minutách a po třech třetinách svítilo na časomíře vyrovnané skóre. Zápas tak dospěl do prodloužení a následně i do samostatných nájezdů. V nich byl úspěšnější český výběr. Bonusový bod mu zajistil Dominik Simon.

Kanada - Česko 4:5sn
Branky a nahrávky: 16. Reinhart (Horvat, McDavid), 41. Drouin (Reinhart, Mantha), 52. Ekblad (Laughton, Lazar), 54. Hudon (Mantha, Drouin) – 8. Kämpf (Kaše), 38. Plutnar, 45. Tomeček, 53. Vrána, rozh. náj. Simon.

Rusové nedali Švýcarům šanci

Celkem osm branek nabídl poslední sobotní zápas. Ten jediný do ruské klece padl v šestnácté minutě. Poté již v utkání měli slovo jen Rusové. Během sto padesáti sekund duel otočili a ve druhé třetině přidali další tři góly.

Švýcarům se nic nedařilo. Se všemi jejich střelami si ruský gólman věděl rady. Nepomohlo jim ani několik přesilovek. V závěrečné dvacetiminutovce bylo již o vítězi rozhodnuto, přesto se Sborná trefila do černého ještě dvakrát.

Rusko - Švýcarsko 7:1
Branky a nahrávky: 17. Barbašev, 18. Zadorov (Slepyšev), 27. Jakimov (Bereglazov, Vasilevskij), 32. Barabanov (Ljubuškin), 33. Žafjarov (Barabanov, Trjamkin), 49. Osnovin (Žafjarov), 50. Grigorenko (Bučněvič, Zadorov) – 16. Fuchs.