28.01.2015 | Tisková zpráva

Vývoj počtu trestů, branek a divácké návštěvnosti v Tipsport ELH

Po 42. kole Tipsport extraligy provedlo vedení nejvyšší soutěže analýzu ukazatelů, týkajících se trestů, vstřelených branek a návštěvnosti. Přísnější posuzování nedovolených zákroků, na kterém se dohodly vedení extraligy, komise rozhodčích a Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, se začalo uplatňovat od 22. kola soutěže, údaje tak umožňují porovnat jednotlivé ukazatele ve stejném počtu utkání.
Počet uložených menších trestů vzrostl o 19,9 %. Zatímco v 1. – 21. kole připadalo na utkání v průměru 22,5 trestných minut, ve 22. – 42. kole vzrostl tento počet na 26,9. „Potom, co rozhodčí začali nový trend uplatňovat, byl nárůst dvouminutových trestů vysoký, v poslední době se situace stabilizuje,“ uvedl ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček. „Je vidět, že v klubech s hráči pracují, aby se vyvarovali tzv. menších faulů holí a rukama, které se dříve často přehlížely. Výhodu mají tvořivější hráči, kteří se snáze dostávají do šancí.“ 

Větší nárůst zaznamenaly uložené vyšší tresty, jejichž počet se mezi 22. – 42. kolem zvýšil o 39,9 %. „Dlouhodobě se snažíme na ledě zamezit diskusím,“ vysvětlil Josef Řezníček. „Rozhodčí proto dostali jasný pokyn, aby v tom, kdo a kdy s nimi může diskutovat, postupovali důsledně podle pravidel. I v tomto případě chvíli trvalo, než si hráči a trenéři na tento způsob posuzování zvykli.“

Počet vstřelených branek se zásadně nezměnil, vzrostl o 2,4 %. Zatímco v 1. – 21. kole připadlo v průměru 5,5 branky na utkání, mezi 22. – 42. kolem jich padalo průměrně 5,6.

Výraznější nárůst zaznamenala návštěvnost, která ve srovnání s úvodní částí soutěže vzrostla o 5,8 %. Zatímco v 1. – 21. kole chodilo na utkání v průměru 4 968 diváků, mezi 22. – 42. kolem vzrostla průměrná návštěva na 5 254 diváků. „V návštěvnosti se pochopitelně promítly i vánoční a novoroční svátky, kdy se tradičně zvyšuje,“ uvedl Josef Řezníček. Celkem navštívilo v této sezóně extraligová utkání již více než 1,5 miliónu diváků.