11.10.2018 |

Vysvětlení Pravidla 96, podle kterého se určuje, zda gól bruslí platí či nikoliv

V reakci na správně uznaný gól Romana Vlacha v zápase HC Sparta Praha vs. HC Energie Karlovy Vary (9. 10. 2018) přichází Komise rozhodčích s vysvětlením Pravidla 96, podle kterého se určuje, zda gól bruslí platí či nikoliv. Níže najdete i videa, podle kterých rozpoznáte rozdíl mezi oběma situacemi.

Pravidlo 96 - Góly bruslí

Popis pravidla: Gól nebude uznán jen v případě zjev¬ného kopnutí puku útočícím hráčem. Při usměrnění puku nohou do branky, byť úmyslném, nebo natočení brusle k odrazu puku do branky bude gól uznán.

Příklady gólů, které nebyly uznány, protože jich bylo dosaženo zjevným kopnutím puku útočícím hráčem


Příklady gólů, které byly uznány, protože jich bylo dosaženo usměrněním puku nohou do branky, byť úmyslném, nebo natočením brusle k odrazu puku do branky a nikoliv zjevným kopnutím

Oficiální stanovisko Komise rozhodčích k brance Romana Vlacha ze zápasu HC Sparta Praha vs. HC Energie Karlovy Vary (9. 10. 2018): Hráč Karlových Varů č. 71 zcela jasně úmyslně zahraje puk bruslí, který následně skončí přímo v brance. Následuje naprosto přesný postup hlavních rozhodčích po úvodní signalizaci přímo na ledě, což je společná krátká porada a následně konzultace s videorozhodčím. BVR potvrdí rozhodnutí rozhodčích na ledě a doporučí gól uznat. Jedná se o správné rozhodnutí, protože jde o úmyslné usměrnění puku a nikoliv zjevné kopnutí. Pohyb brusle v tomto videu nepovažujeme za zjevné kopnutí a gól byl tedy správně uznán. Pokud by tato situace nastala v soutěžích řízených přímo IIHF, gól by nebyl uznán pro úmyslné usměrnění puku.

Změna výkladu pravidel dle IIHF

Od sezony 2018/2019 IIHF změnila posuzování branek dosažených bruslí. Nový výklad pravidel dle Mezinárodní hokejové federace zní takto: „Gól nebude uznán, pokud útočící hráč usměrní puk do branky bruslí jakýmkoliv způsobem nebo jakkoli natočí brusli s úmyslem nechat puk od ní odrazit.“ Rozhodnutím Výkonného výboru z 6. 8. 2018 bylo pro Český hokej schváleno domácí ustanovení, podle kterého bude Pravidlo 96 aplikováno dle znění Pravidel ledního hokeje 2014-2018 a nikoliv dle výkladu nových pravidel IIHF.

Příklad gólu, který nově dle výkladu IIHF neplatí, ale dle výkladu Českého hokeje platí: http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/5401

V uvedeném případě je vidět ještě více zpřísněný pohled a výklad Pravidel. Komise rozhodčích se rozhodla právě z těchto důvodů doporučit přijmout domácí ustanovení ve věci Pravidla 96.