09.10.2012 | Luděk Bukač

Výkony našich mladých hráčů v zahraničí

Často si na webovém portálu hokej.cz můžeme přečíst, jak si vedou naši mladí hráči v zahraničí. Většinou se o krajáncích dozvíme, když bodují v nějakém zápase. Méně už jsme informováni, pokud se hráčům nedaří. Výkony našich hráčů se však chci zabývat trochu více, jde mi zejména o hráče U18, jež společně s kolegy trénuji. V dnešní době je možnost na internetu najít jak statistiky, tak je možnost sledovat samotné zápasy z Kanady a USA . Některé naše hráče z QMJHL a OHL budu mít možnost osobně sledovat v Kanadě, kde po našem turnaji v Yarmouthu pět dní zůstanu.
Často se snažím psát o vytížení našich hráčů, někdy i přemlouvám některé funkcionáře, aby dali mladým hráčům více šancí. Před čtrnácti dny jsem psal o vytížení našich hráčů v seniorském hokeji. Jeden funkcionář mi sdělil, že sedmnáctiletého hráče U18 není dobré postaršovat, jde prý o to, aby se v dorostu vyhrál.

Když sleduji, jak jsou vytíženi hráči našich soupeřů, například mladí Finové, tak mi připadá, že je to z jiné planety.

Hráč Barkov (1995) je se čtrnácti body druhý hráč bodování finské SM ligy, hráč Lehkonen s jedenácti body desátý hráč bodování, Ikonen je s osmi body dvacátýčtvrtý. Jinak hráč Mustonen je čtrnáctý hráč bodování druhé finské ligy Mestis. Statistiky najdete na www.eliteprospects.com.

Když jsme začínali s reprezentací do šestnácti let, tak nám v první pětce hráli hráči Zbořil, Kopta, Zdráhal, Košťálek. Všichni tito hráči hrají momentálně v kanadské CHL. Troufám si tvrdit, že kdyby hráči Zdráhal a Košťálek zůstali doma, tak by v současnosti hráli za „A“ mužstva a pravděpodobně i za reprezentaci U20.

V současnosti je Patrik Zdráhal (0 branek + 5 nahrávek)  93. hráč   bodování, Adam Zbořil  (0+3) je 156. hráč bodování, Jan Košťálek (0+1) 271. hráč bodování. Všichni hrají v QMJHL. Nejlepším českým hráčem v této lize je  na 56. místě Matěj Beran (ročník 1993) s šesti body. Hráči QMJHL  ročníku 1995, jež proti nám hráli v srpnu na turnaji Ivana Hlinky za Kanadu: Drouin 5. místo 15 bodů, Mackinnon 7. místo 13 bodů. Slovák Martin Reway je třicátý s devíti body.

Naši hráči v OHL :  Dominik Kubalík je na 81.místě (3+2), Ondřej Kopta je na 220. místě (0+2), David Sysala je na 241. místě (1+0), David Němeček (0+0). Kanadští hráči v soutěži z turnaje Ivana Hlinky : Domi je na třetím místě s jedenácti body, hráč ročníku 1997! McDavid je na 18.místě s devíti body. Nejlepším českým hráčem v této soutěži je Faksa jež je na 56. místě s šesti body.

Nejsem příliš zastáncem hodnotit hráče podle statistiky v kanadském bodování. Částečně však kanadské bodování vypovídá o vytíženosti hráčů i jejich roli v klubu. Přestože je začátek sezóny, tak forma našich krajánků (U18, U20) i jejich vytíženost v klubech CHL není nejlepší. Jediný kdo nastoupil dvakrát v první pětce byl Honza Košťálek v Rimouski.  Přál bych si, aby se naši hráči více prosazovali a v mužstvech měli podobnou roli jako jejich kanadští vrstevníci.

Jinak je tomu ve Švédsku. V současnosti hrají všichni naši švédští krajánci ročníku 1996 Vrána, Pastrňák soutěž Super Elite U20, Vopelka druhou nejvyšší soutěž Elite U20. Vrána s Pastrňákem nastoupili po dlouhé pauze, bez herní praxe v přípravných zápasech (dlouhodobější zranění) , oba hráči však nastupují ve druhé pětce.  Vrána má po dvou zápasech 4 kanadské body, Pastrńák po pěti zápasech 5 kanadských bodů, Vopelka v nižší juniorské soutěži v pěti zápasech 8 bodů.

Uvedl jsem pouze statistiky hráčů, jež patří do okruhu potencionálních kandidátů našeho reprezentačního mužstva. Neuvádím hráče, kteří prošli CHL import draftem a do mužstva CHL se buď vůbec nedostali, nebo odehráli pouze jeden, či dva zápasy. Nechci hodnotit odchody našich hráčů do kanadské CHL, ale začátek sezóny nenaznačuje, že by se někdo z našich hráčů měl v Kanadě výrazně prosadit.