28.09.2020 | Tiskové prohlášení

Vyjádření Vladimíra Šindlera k nájezdu D. Grígera (Liberec)

Předseda komise rozhodčích Českého hokeje se vyjádřil k samostatnému nájezdu z utkání Tipsport extraligy Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec, který provedl liberecký Dávid Gríger. Rozhodčí dle Vladimíra Šindlera uznali branku v souladu s pravidly.

„Branka dosažená při samostatném nájezdu hráčem Dávidem Grígerem byla uznána správně, neboť kotouč se po dopadu na ledovou plochu a následném odrazu dostal celým objemem za brankovou čáru,“ uvedl předseda komise rozhodčích Českého hokeje Vladimír Šindler. „Skutečnost, že se po zákroku brankáře zprvu pohyboval zpět, nehraje roli, neboť se tak stalo bez přičinění hráče, který nájezd prováděl. Dráha kotouče, jakkoli neobvyklá, nepředvídatelná a kuriózní, nebyla v rozporu s pravidly.“

Prvotní signalizace rozhodčího Tomáše Micky byla předčasná, na výsledné rozhodnutí ani regulérnost branky však neměla vliv. Pouze pokud by byla doprovázena písknutím, znamenalo by to, že samostatný nájezd byl ukončen a branka by nemohla být uznána.

„Na rozhodčí apelujeme, aby s rozhodnutím vyčkali, až je trestné střílení opravdu ukončeno,“ doplnil Vladimír Šindler. „Podle nepsaného pravidla nemají píšťalku v podobných případech používat vůbec, protože nelze vyloučit, že kotouč se za brankovou čáru dokutálí se zpožděním například z brankářovy výstroje.“

V zásadě platí, že trestné střílení je ukončeno tehdy, pokud kotouč překročí brankovou čáru, hráč či brankář při něm poruší pravidla, kotouč je v klidu na ledové ploše nebo pod kontrolou brankáře, případně pokud rozhodčí zapíská.

Video se samostatným nájezdem najdete na www.hokej.cz/tv/hokejka/video/20201506.