23.01.2018 | Tisková zpráva

Vyjádření komise rozhodčích ČSLH ke gólu v utkání Třinec – Sparta

Komise rozhodčích ČSLH se zabývala situací z utkání HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha, při níž nebyla po přezkoumání videorozhodčím uznána branka, vstřelená v čase 36:19 Janem Buchtelem.
Hráč předtím směřoval k soupeřově brance a ve snaze dosáhnout gólu zasáhl – aniž by byl jakkoli atakován protihráčem – pravou novou kotouč. „Z dostupných záběrů je zřejmé, že šlo o úmyslné usměrnění puku do branky, při kterém hráč nadzvedl patu brusle a provedl pohyb nohou směrem ke kotouči,“ uvedl předseda komise rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler. „Podle aktuálního výkladu pravidla č. 96 však musí jít o zcela zjevné a prokazatelné kopnutí, nikoli pouze usměrnění kotouče, aby byla branka neregulérní. A k tomu v této hraniční situaci nedošlo. Branka proto měla být uznána.“ Komise rozhodčích ČSLH pozastavila videorozhodčímu delegace pro utkání nejvyšší soutěže s platností do zasedání komise a metodického semináře delegátů a videorozhodčích, který proběhne 25. 2. 2018.

Komise rozhodčích ČSLH současně zdůraznila, že nesouhlasí s popisem situace a komentářem, který prezentoval hráč Jan Buchtele. Upozornila, že videorozhodčí měl sice k dispozici sedm kamer, pouze jediná z nich však poskytla alespoň zčásti využitelné záběry, nezakryté hráči nebo přímo střelcem. Nejprůkaznější a nejčastěji využívaný pohled horní kamery nebylo možné v tomto případě použít vůbec. Z hlediska videorozhodčího proto byla situace pro posouzení branky velmi nepřehledná a složitá.

Záznam situace najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/3798 nebo na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/3802.