29.09.2017 | Tisková zpráva

Vyjádření ČSLH, APK LH a vedení ELH k úpravám disciplinárního řádu

Úpravy Disciplinárního řádu ELH vzešly z diskusí klubů, znepokojených rostoucí agresivitou na zimních stadiónech. Jejich přijetí předcházela několikaměsíční příprava a debata na půdě APK LH, včetně analýzy a inspirace v řádech jiných mezinárodních nebo národních federací. Dne 29. 8. 2017 schválila úpravy valná hromada APK LH a následně, dne 5. 9. 2017 výkonný výbor ČSLH.
Na zimních stadiónech bohužel registrujeme nárůst vulgarit, násilí a použití pyrotechniky, což dokládají počty doložených případů a zásahů bezpečnostní služby, počty stížností fanoušků, mezi nimi často rodičů, kteří navštěvují utkání s dětmi, i varovná upozornění, které dostáváme od Policie České republiky. Rozsah problému zvlášť vynikne ve srovnání se zeměmi jako Finsko nebo Švédsko.

Úpravy Disciplinárního řádu ELH v žádném případně nesměřují proti fandění, nýbrž proti hrubým vulgaritám, podněcování násilí a pyrotechnice v hledišti. Fandění, emoce ani pískání pochopitelně postihovány nebudou, přehlížet však nebudeme například hromadné skandování vulgarit, obrázky šibenic s postavou rozhodčího, napadání účastníků utkání nebo použití pyrotechniky, což jsou vesměs případy, s nimiž jsme se v poslední době setkali. Souvislost mezi verbální agresivitou a fyzickým násilím byla mnohokrát prokázána.

Předpisy nemohou taxativně vyjmenovat všechny podoby nepřístojného chování, proto pracuje Disciplinární řád ELH s obecnými termíny, které mají ve všech případech oporu v zákonech. Vyjmenovává jednání a projevy, které budou předmětem disciplinárního řízení, a to zvlášť, probíhají-li hrubým způsobem, hromadně nebo opakovaně. Výklad provádí disciplinární komise ELH, řádně zvolená a kontrolovaná kluby. Ve svých výrocích uvádí přesný čas a popis inkriminovaného jednání, doloženého audiovizuálním záznamem.

Pokud dojde klub k závěru, že komise trestá projevy nesportovního jednání fanoušků nad rámec řádů, může podat odvolání a stanovisko obhájit. Meze únosnosti, na které se ptáte, jsou dány – vedle zákonných ustanovení – bezpečností účastníků utkání, elementárními zásadami slušnosti, respektem vůči soupeři, disciplinárním a návštěvními řády.

Právní úprava činnosti soukromých bezpečnostních služeb včetně těch, které zajišťují pořádek na stadiónech, není v pravomoci ČSLH, vítáme však, pokud kluby spolupracují s agenturami, které uplatňují nad rámec stávající legislativy vůči zaměstnancům morální a odborné nároky jako např. bezúhonnost.. V současné době se snažíme pomoci tím, že jsme před sezónou uspořádali pro kluby nejvyšších soutěží seminář s účastí odborníků z ministerstva vnitra a Policie České republiky, věnovaný bezpečnosti na zimních stadiónech a spolupráci mezi pořadatelem, bezpečnostní službou a policií.

Chceme, aby nejvyšší soutěž byla co nejatraktivnějším produktem, nedomníváme se však, že by úhrada vstupného kohokoli opravňovala k hrubým vulgaritám, sprostým nadávkám či nesportovnímu chování. Fanoušky vnímáme jako součást hokejového prostředí a přistupujeme k nim podle podobných zásad jako k jiným účastníkům utkání – hráčům, trenérům, členům realizačních týmů, rozhodčím, pořadatelům nebo činovníkům. ČSLH, APK LH i vedení ELH věnují bezpečnosti na stadiónech velkou pozornost, řády soutěže jsou v tomto smyslu před každou sezónou aktualizovány a společně s kluby se nebráníme žádným úpravám, které by k jejímu posílení a odstranění projevů nesportovního chování na ledové ploše, stejně jako v hledišti přispěly.