02.01.2013 | Martin Voltr

Vydařený obrat proti Finsku posunul juniorky do semifinále MS!

Příchod roku 2013 přinesl českým hokejistkám na Mistrovství světa do 18 let štěstí. Den po těsné výhře nad Ruskem nastoupily svěřenkyně trenéra Jana Fidrmuce ke čtvrtfinále proti domácímu Finsku. Brzy prohrávaly o dvě branky, ale vývoj utkání dokázaly otočit a vítězstvím 5:3 se posunuly mezi nejlepší čtveřici. V semifinále čekají národní tým Spojené státy, doposud nejsilnější tým turnaje.

Český tým míří za vysněnou medailí

Jak měly Češky skvělý vstup do předchozího utkání, tak je tentokrát dění v úvodu semlelo. Zahrávaly sice první přesilovku, ale pak začaly pravidelně zahřívat svou stranu trestné lavice. Záhy šly dokonce na minutu a půl do tří. Obě hráčky se sice na led vrátily až po poctivě odpykané době, jenže chvíli po konci druhého trestu se zrodila první úspěšná akce Finek, kterou zakončovala dorážkou Kotkaslahtiová.

A v šesté minutě znamenal finský tlak další pohromu z hokejky Hakalaové. Hostitelský tým měl velkou převahu, které hodně pomohly i další čtyři fauly národního celku. Češky si dokonce zopakovaly dvojnásobné oslabení. „Finky nás překvapily rychlostí, přesností a agresivitou. Prvních deset minut jsme měli problém dostat se vůbec do hry,“ byl si vědom hlavní trenér Jan Firdmuc.

To, co přišlo v závěru úvodního dějství, ale dost možná zachránilo reprezentaci v turnaji. Ještě v početní nevýhodě se zrodila akce, kterou o pár sekund později završila Aneta Lédlová nádherným gólovým výjezdem z rohu pásma. A když autorka úvodní trefy putovala k trestoměřičům, hned po obranném buly ujela dopředu Tereza Vanišová a ze sólového úniku dokázala i v pádu protlačit puk za brankovou čáru.

Vanišová na turnaji platí za specialistku na podobné akce. Už proti Rusku ji hra čtyř proti pěti často svědčila a tentokrát se dočkala kýženého výsledku. „Schovávala jsem si gól na ten pravý moment,“ přitakávala s úsměvem písecká hokejistka. „Často se mi povede vzít soupeřkám puk a pak zkouším ujet. Úplně se mi to nedaří zakončovat, ale konečně to vyšlo.“

Vyrovnaný stav 2:2 vlil Češkám ohromnou chuť do žil. Málokdo se divil, že ještě v tomtéž oslabení měla Vanišová po přestávce další možnost. Její akce zahájila třetinu, která byla od té předchozí odlišná jako den a noc.

Českou hru najednou zdobil nevídaný klid a rozvaha. To Finky se v podstatě nedostávaly do hry. „Museli jsme prostě hrát hokej. Nelítat po mantinelech, neplácat puk, ale rozdávat si ho. Přenášet hru přes křídla i centry, být aktivní,“ velel Jan Fidrmuc. „Holkám se to povedlo a najednou byla hra pod naší kontrolou.“

Nebezpečných situací v útočném pásmu neměl národní tým velké množství, domácí i tak suverénně přestřílel. Finky chybovaly v rozehrávce a také celkem čtyřikrát faulovaly. V přesilovkách zůstávala aktivní třeba právě Vanišová, nejméně chybělo při ráně Kolowratové do tyčky.

S příchodem třetí části ale nastala další změna. Domácí publikum po delší odmlce ožilo a kvitovalo chuť finských hokejistek. Největší nebezpečí hrozilo od Nuutinenové, Barbora Dvořáková pak zachránila vyrovnaný stav také proti Hakalaové. A to byl ten pravý impuls, aby Češky odpověděly nejlepší možnou mincí. I dílem štěstí propadlo nahození Samanthy Kolowratové až do brány, obrat byl na světě!

O necelé dvě minuty pak česká děvčata vytvořila před gólmankou Suonpääovou další závar, který dokončila úspěšnou dorážkou Vendula Přibylová. Rychle nabyté vedení musely Češky hájit ve dvou oslabeních, kdy ale jejich defenzíva pracovala neomylně. A když na sebe naopak natáhla faul Lédlová, nádhernou přihrávku Chmelové zavěsila kapitánka Aneta Tejralová pod finské břevno.

S tříbrankovým deficitem Seveřanek mohla ještě zamávat – jak jinak – jejich přesilová hra. Trenéři rovnou odvolali brankářku a ve hře šesti proti čtyřem přišel gól naděje z hole dorážející Hakalaové. Jenže na obrat už bylo pozdě, národní tým si vítězství nenechal vzít. „Vzhůru nás vyzdvihla vůle a týmová hra. První dva góly Finek sice vyvolaly velkou paniku, ale po vyrovnání jsme si už prostě věřily,“ řekla Vanišová, jež byla vyhlášena nejlepší hráčkou utkání na české straně.

Vítězství 5:3 nad Finskem posunulo Českou republiku po dvou letech opět mezi nejlepší čtyři týmy planety. Semifinálový soupeř ze Spojených států ale na turnaji září naprosto suverénním způsobem. Ani jednou zatím neinkasoval, sám vstřelil 25 branek, z toho celou desítku Češkám v prvním vzájemném zápase. Odveta se odehraje znovu v Heinole, její start je naplánován na pátečních 17:30 středoevropského času. Za pětiletou historii šampionátů pod hlavičkou IIHF ale nikdy nemělo finále jiné složení než čistě zámořské.

Finsko Česko 3:5 (2:2, 0:0, 1:3)
Branky: 7. a 56. Hakalaová, 6. Kotkaslahtiová 18. Lédlová, 20. Vanišová, 45. Kolowratová, 47. Přibylová, 54. Tejralová.

Dvacet minut rozhodlo o postupu Švédska

Úvodní čtvrtfinále mezi Švédskem a Maďarskem nabídlo rozhodnutí už v první třetině a pozvolné dohrání zbytku zápasu. Maďarky stála v začátku velké množství sil pětice vyloučení. Hned po dvou minutách šly favorizované Seveřanky do vedení a další dva góly do první sirény jim zajistily klidnou pozici do dalšího průběhu.

Až pět minut před koncem utkání přidaly Švédky čtvrtou branku, která určila výsledné skóre. Vítězství je posunulo do semifinálového souboje s Kanadou, zatímco nováček turnaje sehraje ve Vierumäki zápas o páté místo s domácími Finkami.

Švédsko Maďarsko 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)
Branky: 3. Ekstedtová, 11. Jakobssonová, 20. Lundströmová, 55. Hummelgardová.

Blíže k záchraně jsou juniorky Ruska

První z bitev o udržení v elitní skupině šampionátu otevřel lépe tým, který byl po vývoji základních skupin smutnější. Rusky si po ztraceném souboji s Českem chtěly spravit chuť a chvíli po startu druhé třetiny vedly už 4:0.

Reprezentantky Německa ale nesložily zbraně. Dvě úpravy stavu zvládly ještě do poloviny zápasu a když ve třetí části snížily na 4:3, byly na koni. Navíc dostaly k dispozici hned tři po sobě jdoucí přesilovky. Hozenou rukavici však nezvedly a jakmile v závěru odvolaly brankářku, Rusko brankou na 5:3 rozhodlo o zisku mečbolu.

Rusko Německo 5:3 (3:0, 1:2, 1:1)
Branky: 5. Pavlovová, 9. Šokinová, 13. Kovaljovová, 24. Kitajevová, 60. Děrgačjovová 26. Eisenshmidová, 30. Engelová, 45. Karpfová.