23.08.2012 | Slavomír Lener

Výběr cvičení z Elitního mezinárodního kempu U17

ČSLH uspořádal v termínu od 25. do 30. června 2012 Elitní mezinárodní kemp hráčů do 17 let v Třemošné u Plzně za účasti nejlepších hráčů ve svých věkových kategoriích ze Švédska, Finska, Ruska a Česka.
Každý den proběhly 2 tréninky na ledě a tréninky mimo led a jednotlivé dny vedli trenéři zúčastněných zemí. Pro naše trenéry v klubech jsme připravili krátký video sestřih toho nejpodstatnějšího z tréninkových cvičení každého dne. Pro zájemce je kompletní videomateriál k nahlédnutí na ČSLH v délce 2 hodin.

Finský den

Trenéři z Finska vedli všechny tréninky toho dne. Hráči jednotlivých zemích trénovali i hráli v národních pětkách. Mimo led se finští trenéři zaměřují především na sílu a dynamiku dolních končetin (hluboké dřepy a skoky), herní část tréninku na suchu a na ledě probíhá simultánně a tak například nácvik situace 2-1, 3-2 je mimo led totožný s herním cvičením na ledě. Herní cvičení na ledě jsou vesměs organizována se zaměřením na “transition” – rychlý přechod z obrany do útoku s aktivním zapojením obránců.



Švédský den

Tento den započal ukázkou rozcvičky, kterou provádějí všechny věkové mládežnické týmy jednotně podle pokynů švédského svazu. Vše se provádí s hokejkou se zaměřením především na frekvenci dolních končetin. Svaz v průběhu sezony pak rozcvičky obměňuje. Na ledě pak, kde již byli hráči z jednotlivých zemí promícháni, převládají cvičení na spolupráci na malém prostoru, v zakončení je pak forsírováno zakončení pod tlakem, dorážení, tečování a clonění. Každé cvičení, i herní – obsahuje časový a prostorový tlak. Na videu je to názorně předvedeno. Např. Hra napříč pásmem dvě skupiny soutěží 2-1 a 2-1 na každé straně: kdo vstřelí 1.gól, má bod. Poté následují krátké, intensivní vstupy, např.sit.1-1 se snahou tlačit se do brány. Herní cvičení, např.3-2 provádějí vždy v rychlosti a pod tlakem třetího - dobruslujícího hráče. V závěrečném klipu, ve hře 2-2 napříč pásmem, jde o to, co nejrychleji vystřelit na branku. To mužstvo, které zasáhne branku doplní další hráč a hraje se 3-2, pokud vystřelí opět, hraje se 4-2, pokud např. poté vystřelí druhý tým, hraje se 4-3 atd. Hraje se 30 sekund.



Český den

Ze třetího (českého) dne jsme vybrali cvičení na ledě na rozvoj techniky a práci s holí na malém prostoru, cvičení s reakcí na pohyb protihráče, či trenéra, změny směru, uvolnění se od mantinelu, tlak do branky, hra na malém prostoru v rohu hřiště, herní cvičení – např. založení útoku pod tlakem.



Ruský den

Ve čtvrtém (ruském) dni nás zaujala cvičení pro brankaře, vedené svazovým trenérem Myškinem.



Celý kemp byl zakončen tréninkovým zápasem, kde všichni hráči byli kompletně promícháni a sami se při poradě před utkáním v rámci svých pětek zapojili do taktické přípravy.

Pro hráče i trenéry kemp nabídl možnost unikátního setkání různých hokejových stylů a možnost získání nových zkušeností, které mohou do určité míry nabýt snad pouze v NHL.

Celý čtyřdenní kemp byl účastníky hodnocen velice pozitivně, především pak fakt, že nejen trenéři, ale především hráči se mnohé naučili jeden od druhého a jednotlivé přístupy, postupy, metody a cvičení se staly inspirací druhým. Na kempu vládla otevřená, přátelská a především pracovní atmosféra. Diskuze na téma hokej prostupovala kontinuálně celým kempem. Všechny země by se rády zúčastnily kempu i v příštím roce.

Českým hráčům a trenérům přinesl kemp obrovské zkušenosti a poskytl jedinečnou možnost se poměřit v tréninku a v tréninkové hře s nejlepšími hráči Evropy. Možnost být součástí mezinárodní pětky sestávající se z hráčů Ruska, Švédska, Finska a Česka dalo našim hráčům možnost sledovat zblízka originální řešení různých herních situací, komunikovat a okamžitě na ně reagovat.

Přílohy

Program kempu v PDF
Seznam zúčastněných hráčů a trenérů