04.04.2019 |

Vítězství! Češky v úvodním utkání na MS dominovaly nad Francií

Tři body za vítězství 3:1 si z úvodního utkání světového šampionátu žen připsaly české hokejistky. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka byly přitom jednoznačně lepším týmem, nad Francií dominovaly a mohly vyhrát mnohem vyšším rozdílem. Přesto mohly odejít spokojené a připravovat se na sobotní duel proti Švédkám.

Lepší start si Češky přát nemohly. V první třetině nepustily své soupeřky téměř do žádné šance a samy udávaly tempo hry. Aktivní hrou si navíc vynutily i přesilovky, ze kterých nakonec vsítily dvě branky. Ta první přišla už v šesté minutě zásluhou Kateřiny Mrázové, která vymetla pravou šibenici francouzské branky.

O čtyři minuty později dostaly české lvice další početní výhodu a opět ji nemilosrdně využily. Hbité otočení okolo vzdálenější tyče v podání Kláry Hymlárové znamenalo navýšení vedení na 2:0. Další šance Češky ve zbytku první periody neproměnily, ovšem dlouho smutnit nemusely.

Čtyři minuty po startu té druhé totiž Aneta Lédlová, která byla vyhlášena nejlepší hráčkou zápasu za českou stranu, našla před brankou poskakující puk a uklidila ho do branky – 3:0. V podobném duchu se nesl i zbytek utkání a po dvou třetinách zaznamenali statistici poměr 30:6 na střely pro české hokejistky.

Francouzky se v 53. minutě dočkaly čestného úspěchu – ve svém prvním utkání na mistrovství světa v historii rozveselila francouzské fanoušky Emmanuelle Passardová. Obraz hry to však nijak nezměnilo, Češky stále dominovaly a po zásluze dokráčely k triumfu 3:1.

V sobotu 11:30 SEČ vyzvou těžší mužstvo – hráčky Švédska –, které v úvodním zápasu turnaje překvapivě podlehly v nájezdech Němkám.

Skupina B:

ČESKO – FRANCE 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Mrázová (Křížová), 10. Hymlárová (Mills, Tejralová), 24. Lédlová (Vanišová) – 53. Passardová (Duvinová, Allemozová).
Rozhodčí: Abergová (Finsko), Fuhrbergová (Švédsko) – Lovensnová (Švédsko), Spresserová (USA).
Vyloučení: 1:6.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 43:17 (12:3, 18:3, 13:11).
Diváci: 553.
Nejlepší hráčky: Estelle Duvinová – Aneta Lédlová.
Česko: Peslarová – Pejšová, Kolowratová, Tejralová, Horálková, Kosinová, Zíková, Zedníková – Pejzlová, Mrázová, Křížová – Mlýnková, Hymlárová, Mills – Lédlová, Patočková, Vanišová – Mašková, Studentová, Přibylová – Neubauerová. Trenéři: Novák a Tejral.
Francie: Baldinová – Locatelliová, Gendarmeová, Villiotová, Grenierová, Jureová, Harrisonová, Mermierová – Allemozová, Rozierová, Baudritová – Passardová, Duvinová, Aurardová – Escuderová, Jouannyová, Parmentová – Desvignesová, Vixová, Rihetová – Cuasnetová. Trenéři: Tarle a Roujon.

Skupina A

RUSKO – ŠVÝCARSKO 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Timofějevová (Sosinová), 60. Sosinová (Kadirovová, Pirogovová) – 14. Raselliová (Enzlerová, Müllerová).