26.04.2021 | David Šimon

Vítězný vstup české osmnáctky na MS!

V USA odstartoval světový šampionát do osmnácti let. V prvním hracím dni se Češi ve skupině B utkali s Německem a splnili roli favorita, když zvítězili 3:1. První vítězství na turnaji rovněž zaznamenalo Švédsko nad Běloruskem, Švýcarsko s Lotyšskem a také Rusko v prodloužení s USA.

skupina B:

Česko – Německo 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 21. Pajer (Kos, Brabenec), 36. Szturc, 50. Ryšavý (D. Moravec, Hamara) – 56. Proske (Klein, N. Heigl).

První třetina góly i přes střeleckou převahu Čechů nenabídla, ale už v první minutě druhé části se byla aktivita zúročena. V přesilové hře dostal přihrávku Lukáš Pajer a bez rozmýšlení propálil německého brankáře. Největší překážkou ale nadále zůstával Quapp, jenž trápil české střelce. Recept na něj našel ale ve 36. minutě Gabriel Szturc, který těžil z dobrého napadání německé rozehrávky. Uklidnění českému týmu přidal v 50. minutě Martin Ryšavý, jenž v přesilovce zužitkoval křižné přihrávky Davida Moravce v početní výhodě. Němci dokázali už jen korigovat brankou Proskeho v 56. minutě, a tak Češi po výhře 3:1 získali první tři body do tabulky skupiny B.

Rusko – USA 7:6 pr. (1:3, 4:3, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Jurov (Čibrikov, Makarov), 27. Mičkov (Gajdamak, Novikov), 29. Gajdamak (Grudinin, Čibrikov), 34. Mičkov (Grudinin, Petrov), 40. Mirošničenko (Koromyslov, Svečkov), 55. Mirošničenko (Svečkov, Jurov), 62. Čibrikov (Ivancov) – 3. Chesley, 6. Duke (Hutson, Pastujov), 17. Behrens (Hutson, Cooley), 22. Straky (Howard, Stramel), 25. Pastujov (Hutson, Behrens), 37. Duke (Pastujov, Behrens).

Ve druhém utkání skupiny B na sebe narazili dva favorité celého turnaje, kteří nabídli parádní podívanou. Lepší vstup do zápasu měli Američané, kteří odcházeli do kabin s dvoubrankovým vedením. Druhá dvacetiminutovka nabídla celkem sedm branek a Rusové začali dotahovat manko, aby v závěrečné třetině srovnali a dotáhli zápas až do prodloužení. O vítězi pak rozhodl v 62. minutě Čibrikov, který přisoudil ruskému týmu bod navíc.

skupina A:

Bělorusko – Švédsko 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 29. Klimovič (Sidorov, Kuzmin) – 5. Rosén (Olsson, Hävelid), 22. Lysell, 39. Eljas (Sjöberg, Kangas), 59. Persson (Hävelid), 60. Sjöholm (Persson, Hasa).

Skupinu A otevřel souboj Běloruska se Švédskem. Seveřané otevřeli skóre v 5. minutě a vedení si už nenechali vzít. Bělorusku se povedlo sice snížit v polovině zápasu a držet se na dostřel svému soupeři, jenže Švédsko v posledních minutách přidalo dvě branky a bere vítězství po výsledku 5:1.

Lotyšsko – Švýcarsko 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 38. Ločmelis (Dukurs, Vilmanis), 40. Ravinskis (Hodass, Silkalns) – 13. Jabola (Bichsel, Biasca), 13. Reichle (Robin, Sidler), 25. Bichsel (Biasca), 26. Robin (Zanetti, Sidler).

Důležitý souboj sehráli Lotyši se Švýcary. Zápas, který měl už na úvod turnaje napovědět, kdo by mohl postoupit do čtvrtfinále zvládlo lépe Švýcarsko, které si dokázalo vypracovat čtyřbrankové vedení. Lotyšsku se sice dvěma trefami ve druhé části povedlo snížit, jenže k bodům to už nevedlo.