05.01.2018 | Jan Havlovic

Vítězný start! Juniorky na úvod šampionátu přetlačily Švýcarsko

České juniorky vstoupily do světového šampionátu v ruském Dmitrově vítězně. Svěřenkyně Pavla Zuziaka přehrály v úvodním duelu skupiny B výběr Švýcarska poměrem 4:3. Dvěma góly se na cenné výhře podílela Kristýna Kaltounková.
České juniorky neměly do úvodního utkání na šampionátu ideální start. Švýcarky měly více ze hry a těžily z drobných nepřesností v české obraně. Ta odolávala až do sedmnácté minuty, kdy v početní výhodě otevřela skóre přesnou střelou Vallariová. V přestávce mezi třetinami se ale národní tým uklidnil a do druhé třetiny vstoupil výrazně lépe. Češky však srazila nedisciplinovanost. Švýcarky navýšily vedení znovu v přesilové hře, tentokrát se prosadila Wetliová.

Výraznou psychickou vzpruhou byl pro český tým gól Veroniky Lorencové ve 28. minutě utkání. Hned o 23 sekund později lovila brankářka Maurerová puk ze sítě znovu, to se prosadila ranou pod břevno Kristýna Kaltounková. Ještě lépe to s českými nadějemi vypadalo ve 37. minutě, kdy se prosadila Laura Lerchová. Švýcarky sice dokázaly na začátku třetí třetiny vyrovnat, avšak záhy strhla vedení znovu na českou stranu svým druhým gólem Kristýna Kaltounková. Závěrečné šance soupeře český tým v čele s brankářkou Bláhovou přečkal a mohl slavit zisk velmi cenných tří bodů.

Česko – Švýcarsko 4:3 (0:1, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 29. Lorencová (Exnerová), 29. Kaltounková, 37. Lerchová (Kaltounková, Erbenová), 45. Kaltounková – 17. Vallariová (Ryhnerová), 25. Wetliová (Enzlerová, Rüediová), 43. Rüediová (Enzlerová, Wetliová).

V dalším duelu skupiny B, ve které figuruje český tým, porazily favorizované Finky dle očekávání výběr Německa v poměru 4:1. V hlavní hale komplexu Ice Palace v Dmitrově se rozehrála také skupina A. V odpoledním duelu se zrodilo velké překvapení, když pořádající Rusko porazilo před zaplněnými tribunami Kanadu 3:2. Blízko senzace byly také Švédky, které dostaly utkání s Američankami do prodloužení. V něm však rozhodla o vítězství favorizovaného celku Websterová.

Skupina B:

Finsko – Německo 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Holopainenová (Seikkulaová, Liikalaová), 15. Rantalaová (Holopainenová, Liikalaová), 22. Liikalaová (Holopainenová, Laitinenová), 35. Räsänenová (Kastikainenová) – 40. Lilli Welckeová (Christofová).

Skupina A:

Kanada – Rusko 2:3 (0:1, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 45. Fillierová (Vorsterová), 53. MacEachernová (Connorsová, Correiaová) – 7. Alexandrovová (Mezencevová, Golovkinová), 33. Běloglazovová (Provorovová), 51. Bratiščevová (Loburová, Orlovová).

USA – Švédsko 2:1 po prodloužení (1:0, 0:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Murphyová (Websterová, O'Brienová), 63. Websterová (Wethingtonová) – 47. Ljungblomová (Bouvengová, Antonssonová).