05.11.2015 | Tisková zpráva

Veteráni zahájí Světovou ligu soubojem se Slovenskem

Česká veteránská reprezentace se v neděli 29. 11. 2015 od 16:30 hodin střetne na Horáckém zimním stadiónu v Jihlavě se Slovenskem. V předběžné nominaci trenéra Jana „Gusty“ Havla figurují mimo jiné Martin Altrichter, Marcel Kučera, Dušan Salfický – Milan Chalupa, Jaroslav Látal, Jiří Malinský, Jaroslav Nedvěd, Josef Řezníček, Radek Svoboda, Bedřich Ščerban, Jiří Šlégr, Milan Tichý a Jiří Vykoukal – Zdeněk Eichenmann, Martin Hosták, Tomáš Chlubna, Otakar Janecký, Tomáš Kucharčík, Pavel Patera, Jan Peterek, David Pospíšil, Petr Rosol, Filip Turek, Radek Ťoupal, Viktor Ujčík, Oldřich Válek a Richard Žemlička. Se soupeřem přijedou například Zdeno Cíger, Jozef Daňo, Igor Liba, Darius Rusnák nebo Vincent Lukáč, účast potvrdil i Žigmund Pálffy.
Vstupenky za jednotných 90 Kč jsou v prodeji na Infocentru Horáckého zimního stadiónu v Jihlavě, fanoušci je mohou získat rovněž na dobírku prostřednictvím objednávkového formuláře umístěného na www.hcdukla.cz. V prodeji budou také různé upomínkové předměty s logem Světové veteránské hokejové ligy, mimo jiné trička, čepice, puky nebo hrníčky.

Souboj se Slovenskem je součástí Světové veteránské hokejové ligy, projektu, který inicioval Pavel Bure a který probíhá pod záštitou Alexeje Kasatonova s Alexandrem Jakuševem a s podporou Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Novou soutěž zahájí utkání Finsko – Švédsko, které se hraje 6. 11. 2015 v helsinské Hartwall Areně a v němž nastoupí například Mats Näslund, Thomas Rundqvist a Anders Carlsson nebo Jari Kurri, Raimo Helminen či Janne Ojanen. V dalších zápasech se utkají 21. 11. 2015 v Landshutu Německo s Ruskem a 29. 11. 2015 v Jihlavě Česká republika se Slovenskem. Tři vítězové a nejlepší z poražených mužstev postupují do závěrečného Final Four, které se bude hrát vyřazovacím způsobem v lednu 2015 v moskevském Ledovém paláci.

„V zápasech Světové veteránské ligy mohou nastupovat pětačtyřicetiletí a starší hokejisté, tj. ročníky 1971 a starší. Povoleny jsou v omezeném rozsahu i výjimky – čtyři hokejisté mladší pětačtyřiceti a starší čtyřiceti let, kteří již ukončili aktivní kariéru,“ uvedl Bedřich Ščerban. „Na soupisku k utkání je možné zařadit osmnáct hráčů a dva brankáře.“

Projekt Světové veteránské hokejové ligy byl zahájen 3. 10. 2015, kdy se v Moskvě uskutečnilo utkání ruských Hokejových legend s mezinárodním výběrem Ligy legend. Vítězem se staly v poměru 5:3 Hokejové legendy, branky vstřelili dvakrát Vjačeslav Fetisov, Roman Iljin a Alexandr Mogilnyj; za mezinárodní výběr Robert Pukalovič, Bedřich Ščerban a Petri Varis. V mužstvu Hokejových legend nastoupili M. Michajlovskij – V. Fetisov, A. Kasatonov – V. Malachov, D. Juškevič – B. Mironov, S. Šargorodskij – V. Kamenskij, A. Žamnov, P. Bure – A. Kovalenko, R. Iljin, A. Mogilnyj – V. Prochorov, I. Bjakin, A. Koževnikov a J. Davidov; ve výběru Ligy legend A. Sulander a J. Tammi – L. Karlsson, M. Svensson – D. Frenzel, B. Ščerban – R. Pukalovič, L. Sekeráš a R. Ruotsalaninen, M. Näslund, A. Carlsson, W. Lindström – I. Järvi, L. Funk, P. Varis – I. Liba, M. Nový, D. Moravec a G. Oswald. Další, podrobnější informace k soutěži najdete na www.hockeylegends.ru.

Veteránský výběr České republiky sehrál od roku 2008 celkem 75 utkání, z nichž 58 vyhrál, 9 remizoval a pouze 8 prohrál. Trenérem mužstva je Jan „Gusta“ Havel, vedoucím mužstva Milan Nový a manažerem Pavel Schwarz.