01.01.2013 | Martin Voltr

Velký zápas se šťastným koncem! České juniorky jdou do čtvrtfinále

České reprezentantky na MS do 18 let potřebovaly v základní hrací době porazit Rusko, aby se vyhly bojům o udržení a postoupily do vyřazovacích bojů. Nezlomila je ani skutečnost, že dvakrát přišly o dvoubrankové vedení, a v 58. minutě převrátily misky radosti definitivně na svou stranu. Středeční čtvrfinále tak sehrají v Heinole proti domácímu výběru Finska.

Nervydrásající souboj se rozhodoval v závěru

Obrovská chuť, zápal a motivace byly na Češkách znát od prvních okamžiků utkání. Rusky na jejich kombinace absolutně nestačily, hned v čase 2:35 tak skóre otevřela z dorážky Klára Chmelová a v páté minutě potvrdila vedení Tereza Vanišová. S útočnou aktivitou však přicházela i zaváhání v obraně a Šokinová záhy snížila.

Druhý gól z hole stejné hráčky navíc ve dvanácté minutě vyrovnal stav. To ale platilo jen pár chvil, než se také Klára Chmelová prosadila podruhé v zápase. Elitní český útok tak zařídil v první části všechny tři góly. „Trenér nás hodně točil, občas jsme hrály na dvě pětky. Branky vyšly z naší dobré hry,“ řekla po utkání Vendula Přibylová. Ta měla nakonec na svém kontě hned tři asistence.

Ta třetí přišla krátce po příchodu z kabin, kdy její akci po ubráněném oslabení dokončila Michaela Pejzlová. Rusky na obnovené dvoubrankové manko reagovaly střídáním gólmanek. Kromě toho ale také vlastní aktivitou, jež začala národnímu týmu působit větší a větší potíže.

Klára Peslarová, která dostala důvěru pro klíčový zápas ve skupině, tak musela svůj tým podržet několika těžkými zákroky. Největší práci ji přidělávala Anna Šokinová. Individuální schopnosti jedné z nejmladších hráček na turnaji čněly nad výkonem celého zbytku jejího týmu. Zrovna když česká defenziva zvládala soupeřky hlídat, ale přišel kontaktní gól. Svou samostatnou akci dokončila dorážkou z úhlu Pavlovová.

„Ve druhé třetině jsme si špatně hlídali osu hřiště,“ označil trenér Jan Fidrmuc příčiny slabší pasáže svého týmu. „Celé dvě třetiny jsme si to říkali, přesto jsme ty chyby pořád dělali. Navíc nám spoustu sil ubrala hra na dvě formace.“

Nejtěsnější stav zaručoval do třetí dvacetiminutovky plnou porci nervů. Češky ještě z hole Přibylové navázaly na své vydařené vstupy do třetin, ale tentokrát bez brankového vyjádření. Následně se začala psát jedna nepříjemná kapitola, která se táhla celým zbytkem zápasu. Český tým šel hned čtyřikrát do oslabení, z toho třikrát za příliš mnoho hráček na ledě. „Těch vyloučení byla škoda, jinak bychom měli třetí třetinu defakto pod kontrolou,“ ohlížel se hlavní kouč.

Hra ve čtyřech ubírala jeho svěřenkyním spoustu sil a Ruskám přinášela řadu příležitostí. V jednom z oslabení navíc přišla ztráta v obranných řadách. Kapitánka Aneta Tejralová při obětavém dojíždění akce soupeře narazila do hrazení a musela být z ledu odnesena na nosítkách. Reprezentantky věděly, že posledních deset minut budou bojovat i za ní.

Ruskám už čas utíkal čím dál rychleji. Když ale přišel třetí ze zmiňovaných trestů, jež musela česká hokejistka odpykat za střídačku, už se sborná dočkala. Děrgačjovová si přiťukla s Šokinovou, jež střelou pod horní tyčku završila hattrick a posunula svůj tým směrem k postupu. Do konce utkání zbývalo necelých pět minut. „Každý určitě pomyslel na to, že teď je to v háji,“ popisovala Přibylová první pocity. „Věděly jsme ale, že na to máme, že přece nebudeme hrát o sestup.“

Zápas už nešel českým směrem. Ovšem právě v takových momentech se píší ty největší hokejové příběhy! Česká střídačka si vyžádala oddechový čas, jehož cílem rozhodně nebylo vymyslet taktiku na poslední minuty. Z lavičky se ozývala pouze slova vzájemné podpory a přesvědčení, že všechno ještě bude jinak.

A také že bylo! Do českého útoku se vrátila lehkost a ani ne za minutu přišel gól, na který se jen tak nezapomene. Aneta Lédlová získala za bránou kotouč a nabídla ho úplně volné Michaele Pejzlové, která z bezprostřední blízkosti zavěsila do růžku. „Je to můj nejlepší den v životě,“ nadšeně popisovala autorka vítězné trefy. Ani Jana Fidrmuce nenechaly poslední minuty chladným. „Závěr byl hodně těžký, ale bylo vidět, že holky chtěly vyhrát. Pak srdce trenéra přímo plesá.“

Zápas vypjatý od začátku do konce tak poslal do bitev o udržení Rusko a do vyřazovacích bojů reprezentaci České republiky. Ve čtvrtfinále ji ve středu od 17:30 středoevropského času čeká domácí Finsko. „Těšíme se a věřime si, protože v přátelském utkání jsme Finky porazili 3:0. Budou ale rozhodně těžkým soupeřem,“ nastínil český trenér. Do boje by měl mít připravenou i kapitánku Tejralovou. „Nemělo by jít o žádné velké zranění,“ řekl Jan Fidrmuc.

Rusko – Česko 4:5 (2:3, 1:1, 1:1)
Branky: 6., 12. a 56. Šokinová
, 34. Pavlovová 3. a 13. Chmelová, 22. a 58. Pejzlová, 5. Vanišová.


Spojené státy stále čekají, kdo jim zruší čisté konto

Zbývající tři zápasy novoročního programu skončily výhrou favoritů bez jediné inkasované branky. Jako první vyjely na led v Heinole Spojené státy a Švédsko. Ráz utkání určilo rozmezí 11. a 12 minuty, kdy Američanky vstřelily čtyři góly.

Stejný počet branek zvládly za dvě zbývající třetiny a nad přemožitelkami českého týmu z prvního zápasu zvítězily 8:0. Spojené státy si tak pojistily první místo v konečné tabulce skupiny B se skóre 25:0. Staly se jistými semifinalistkami, další zápas je tedy čeká až 4. ledna.

USA
– Švédsko 8:0 (4:0, 2:0, 2:0)
Branky:
21. a 43. Schipperová, 11. Piazzaová, 11. Zarzecká, 12. Wolfeová, 12. Ryanová, 31. Cianfaranová, 48. Cameranesiová.

Obhájce se poprvé rozstřílel

Kanada měla přímý postup do semifinále jistý už před utkáním s Německem, i tak se ale žádné překvapení nekonalo. Ve Vierumäki využila tři přesilovky a jednou skórovala i v oslabení, po výhře 7:0 si užije stejně jako Spojené státy dvoudenní odpočinek.

Kanada
Německo 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
Branky:
10. a 33. Krzyzaniaková, 10. Buntonová, 17. Daoustová, 26. Brykaliuková, 44. Nurseová, 50. Millerová.

Nováček ztratil naději na další překvapení brzy

Domácí Finky čekal soupeř z Maďarska, který už po zprávách z druhé arény mohl hrát bez nervů, čtvrtfinálovou účast mu nemohlo nic sebrat. O šance zvítězit podruhé při své premiéře mezi elitou ho ale připravila hned první třetina.

Seveřanky v ní získaly tříbrankové vedení, které jim stačilo udržovat a navýšit pouze druhým úspěchem Nuutinenové v zápase. Druhé místo ve skupině je pro čtvrtfinálovou bitvu s Českem staví do pozice, v níž si rozhodně nebudou připouštět neúspěch. Takové týmy ale na ledě budou dva.

Maďarsko
Finsko 0:4 (0:3, 0:1, 0:0)
Branky:
13. a 36. Nuutinenová, 4. Tanskanenová, 7. Yli-Mäenpääová.