07.05.2017 | Vojtěch Drbohlav

Velkolepý obrat pomohl národnímu týmu k výhře nad Finskem

Čeští hokejisté vyzvali po úspěšném utkání s Běloruskem a po dni volna národní tým Finska. Tomu se v neděli vůbec nedařilo a od domácí Francie utrpěl debakl 1:5. Jenže v pondělí jako by nastoupil na led AccorHotels arény naprosto vyměněný tým. Finové totiž již vedli už 3:0, ale na konci zápasu předvedli velkolepý obrat a vynutili si samostatné nájezdy. V nich rozhodl parádně provedeným blafákem útočník Robin Hanzl.
Čechům nevyšel vstup do utkání. Hned na začátku totiž udělali hned několik chyb v obraně, které je stály dvě branky v Mrázkově síti. K tomu ještě Finové přidali ve 14. minutě gól od modré a tříbrankový náskok soupeře vypadal pro český národní tým poměrně hrozivě.

Ani po přestávce a drobných změnách v sestavě nenastalo výrazné zlepšení. Češi hráli poměrně nepřesně a nerozuměli si například při přesilových hrách. Postupem času si sice hokejisté České republiky vytvářely šance, jenže ani z nich dlouho nepadaly góly.

„Měli jsme špatný vstup do zápasu. Hráči byli jako opaření. Těžko říct, jestli to bylo špatnou koncentrací nebo něčím jiným,“ říkal novinářům na pozápasové tiskové konferenci hlavní trenér českého národního týmu Josef Jandač. Podle něj jeho svěřenci špatně rozebírali hráče a neohlídali si střední vzdálenost, z níž padly všechny góly. 

Zejména třetí třetina český tým nastartovala k velkému obratu. Konkrétně to byl gól Horáka, potom Češi přidali ještě další dva a rázem to bylo 3:3. Následovalo prodloužení hrané tři na tři, jenže v něm ani přes nějaké šance na obou stranách k rozuzlení dramatické zápletky nedošlo. 

Jenže v samostatných nájezdech se České republice dařilo. Hned první penaltu proměnil litvínovský Robin Hanzl a na jeho střelu už žádný finský hráč odpověď nenašel. Hráči v červenobílých dresech tedy brali po velkolepém obratu dva body do tabulky.

„Gratuluji hráčům, k tomu, jaký udělali obrat. Teď máme dva dny volna, zkusíme si odpočinout a hlavně se připravit na start do příštího zápasu. Ten už z naší strany musí vypadat jinak,“ dodal varovně hlavní trenér českého národního týmu.

Odpočinek mají v plánu i hokejisté. Například Jan Rutta prozradil webu hokej.cz, že by se podíval rád na nějaké z památek, kterých je v Paříži skutečně mnoho.