19.05.2017 | Vojtěch Drbohlav

Velkolepý obrat nasměroval Kanadu do finále, vyzve v něm Švédsko

81. mistrovství světa v ledním hokeji směřuje do finiše. V Paříži už se žádné zápasy nehrají, šampionát pokračoval v sobotu dvěma semifinálovými zápasy. V Německu se nejprve odehrála bitva Kanady a Ruska, na níž navázal v 19:15 duel Finska se Švédskem. Nejprve se zdálo, že první utkání ovládnou Rusové, již vedli. Jenže Kanada ve třetím dějství velkolepě zápas otočila a postoupila do finále. Druhý zápas ovládlo Švédsko, které Finy porazilo 4:1.
Rusové na soupeře z Kanady vlétli a možná jej i zaskočili. Sborná byla od začátku utkání aktivnější a podařilo se jí dostat do dvoubrankového vedení. Ve třetí třetině však Kanada začala předvádět lepší hokej a hned zkraje třetí dvacetiminutovky snížila na 1:2. Kanadští hokejisté následně dobývali čím dál víc ruskou branku. A z jedné povedené souhry se jim podařilo vyrovnat.

Zdálo se, že zápas dospěje do prodloužení, jenže Kanada byla značně při chuti a dokázala se dokonce dostat do vedení, stalo se tak jen tři minuty před koncem třetí třetiny. Velkolepý obrat stvrdili hokejisté ze zámoří trefou do prázdné branky, když Rusové hráli power-play. Prvním postupujícím do finále MS se tedy stal tým Kanady.

Kanada – Rusko 4:2 (0:0, 0:2, 4:0)
Branky: 41. Scheifele, 56. MacKinnon, 57. O´Reilly, 59. Courturier – 33. Kuzněcov, 35. N. Gusev


Druhý zápas nabídl střetnutí Švédska a Finska. První třetina byla poměrně vyrovnaná. Žádný z celků nedominoval. I proto skončila smírně 1:1. Ve druhé dvacetiminutovce mělo ale více ze hry Švédsko. Dostalo se do vedení, které udrželo až do konce utkání. Naopak Finové už další branku nepřidali, ačkoliv k tomu místy měli blízko. Finové se tedy po prohře 1:4 utkají v neděli odpoledne v souboji o třetí místo s Ruskem, naopak Švédsko čeká finále s favorizovanou Kanadou. 

Švédsko – Finsko 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky: 2. Edler, 25. Klingberg, 35. W. Nylander, 54. Nordström – 5. Kemppainen