23.11.2017 | Tisková zpráva

Valná hromada APK LH se zabývala disciplinárním řádem ELH

Ředitel extraligy Josef Řezníček a předseda disciplinární komise ELH Karel Holý se zúčastnili valné hromady Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. Předmětem jejího jednání bylo mj. uplatňování nových ustanovení, týkajících se postihu nesportovního chování fanoušků a zařazených do Disciplinárního řádu ELH na základě rozhodnutí klubů v srpnu 2017.
Valná hromada APK LH se v poměru 12:2 hlasům vyslovila proti návrhu na vypuštění těchto ustanovení z Disciplinárního řádu ELH, který podpořily Mountfield HK a HC Škoda Plzeň. Rozhodla, aby disciplinární komise v jejich uplatňování v souladu s nastolenou praxí pokračovala.

Disciplinární komise ELH trestá výhradně hrubé, hromadné a opakované vulgarity, které jsou v zásadním rozporu s obecnými normami slušnosti, zvlášť je-li jejich skandování předem připravováno a organizováno nebo směřují-li proti zdraví a bezpečnosti účastníků utkání. Běžné skandování, projevy emocí ani nesouhlasu postihovány nejsou.

V dosavadním průběhu soutěže projednávala Disciplinární komise ELH 23 případů souvisejících s chováním fanoušků. Podle ustanovení, postihujícího hrubé vulgarity, bylo řešeno 15 případů, 7 souviselo se vhazováním předmětů na ledovou plochu a 1 s použitím pyrotechniky. Počet projednávaných přestupků má klesající tendenci – zatímco v první čtvrtině soutěže vynesla komise 18 trestů, v probíhající druhé čtvrtině jich bylo 5. Kvůli nesportovnímu chování fanoušků bylo dosud potrestáno 8 účastníků extraligy, nejčastěji Kometa Brno a HC Škoda Plzeň, na které připadají dvě třetiny trestů a více než čtyři pětiny uložených pokut. Tresty za vulgární skandování, vhazování předmětů na ledovou plochu nebo použití zakázané pyrotechniky obdržely v mnohem menším počtu rovněž BK Mladá Boleslav, HC Dynamo Pardubice, HC Olomouc, HC Verva Litvínov, Mountfield HK a Piráti Chomutov. Šest klubů – Aukro Berani Zlín, Bílí Tygři Liberec, HC Dukla Jihlava, HC Oceláři Třinec, HC Sparta Praha a HC Vítkovice Ridera – trestáno nebylo.

Vzhledem k tomu, že kluby rozhodly o postihování hrubých vulgarit před sezónou poprvé, uplatňovala komise tresty na nejnižší hranici sazebníku – velkou většinu tvořila napomenutí nebo pokuty do 10 000 Kč. Vyšší tresty – 20 000 Kč, 30 000 Kč, podmínečné uzavření sektoru – obdržely jen Kometa Brno s HC Škoda Plzeň, v jejichž případech byla provinění nejčastější, opakovaná či zvlášť závažná. Proti uloženému trestu se v dosavadním průběhu soutěže odvolal jediný klub – Mountfield HK.