27.03.2018 | Tisková zpráva

V Síni slávy českého hokeje byla otevřena výstava „100 let NHL“

V rozšířené Síni slávy českého hokeje byla dnes zahájena výstava „100 let NHL“. Slavnostního otevření se vedle členů Síně slávy zúčastnila také velvyslankyně Kanady Barbara Catherine Richardsonová a velvyslanec Spojených států amerických v České republice Stephen B. King.
Výstavu „100 let NHL“ připravil ČSLH ve spolupráci s Hokejovou síní slávy v Torontu, která pro ni zapůjčila téměř 150 memorabilií, spojených s historií a nejslavnějšími jmény soutěže. Návštěvníci mají výjimečnou možnost vidět na výstavě i řadu exponátů z osobních sbírek Martina Erata, Michaela Frolíka, Dominika Haška, Milana Hniličky, Jiřího Hrdiny, Jaroslava Pouzara, Martina Ručinského, Romana Turka, Jakuba Voráčka a dalších českých hokejistů, působících v NHL. Nechybí mezi nimi mimo jiné sbírka individuálních trofejí Dominika Haška nebo prsteny vítězů Stanley Cupu, které v minulosti získali Jaroslav Pouzar či Jiří Hrdina.

Každý z klubů NHL má v expozici vlastní vitrínu včetně tabletu s informacemi k jeho historii a jednotlivým exponátům. Součástmi výstroje a dalšími předměty jsou na výstavě zastoupeny legendy NHL jako Gordie Howe, Bobby Hull, Bobby Orr, Stan Mikita nebo Terry Sawchuk, stejně jako hvězdy nedávné minulosti a současnosti jako Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Eric Lindros, Sidney Crosby nebo Alexander Ovečkin. Významná část expozice je spojena s českým zastoupením v nejuznávanější hokejové soutěži světa, slovenský hokej reprezentují třeba Zdeno Chára nebo Žigmund Pálffy.

„Většina exponátů, zapůjčených z Hokejové síně slávy v Torontu, je na evropském kontinentu k vidění vůbec poprvé a zcela unikátní je část výstavy, sestavená z osobních sbírek našich hokejistů, kteří se proslavili v zámoří,“ uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. „Dvojnásobná plocha Síně slávy nám navíc umožní pořádat i další podobné projekty, takže výstava „100 let NHL“ není určitě poslední. Síň slávy je plná trofejí a medailí, dokumentuje však současně, že nejcennějším pokladem českého hokeje nejsou poháry a medaile, ale osobnosti, které je pomáhaly vybojovat.“ Výstava je součástí aktivit ČSLH, pořádaných v souvislosti se stodesátým výročím jeho vzniku. První takovou akcí bylo nedávné setkání olympijských vítězů z Nagana, program vyvrcholí v listopadu 2018 při domácím utkání Turnaje Karjala se Švédskem.

Celková plocha Síně slávy se rozrostla téměř na dvojnásobek, z 960 na 1 760 m2. Na návštěvníky – jednotlivce, zájezdy i firmy při korporátních akcích – čeká mimo jiné dvanáct unikátních simulátorů, které nově doplnil virtuální brankář, slideboard pro nácvik bruslařské techniky, eyetracking, trenažér pro stickhandling, videomappingová hra pro nácvik taktiky nebo komentátorské stanoviště České televize. Větších prostor a nové podoby se dočkaly také fanshop hokejové reprezentace nebo ústřední část Síně slávy, tzv. Great Hall s hologramy nejcennějších trofejí a medailí českého hokeje.

Pro veřejnost bude výstava „100 let NHL“, jejímž autorem je společnost Mars promotion Praha, otevřena dvanáct měsíců, a to – včetně všech trenažérů a simulátorů – denně od 10:00 do 21:00 hodin.

Galerie