26.04.2011 | Lukáš Caha

V poslední generálce před MS podlehla česká reprezentace Kanadě

Česká hokejová reprezentace má za sebou poslední prověrku před blížícím se mistrovství světa v Bratislavě. Před vynikající atmosférou v pražské O2 aréně podlehla Kanadě 2:4. Oba góly Čechů zaznamenal Martin Havlát.

Svěřenci trenéra Hadamczika nevstoupili do utkání s Kanadou zrovna nejlépe. Již v první třetině lovil gólman Pavelec ze své sítě dva puky. „Začátek jsme úplně zaspali. Nebruslili jsme. Kanada naopak vkročila do zápasu dobře. Hrála tvrdě,“ řekl po šedesáti minutách brankář Ondřej Pavelec.

Ani po přestávce se výkon týmu příliš nezlepšil. Javorové listy přidaly na své konto další dvě branky. V obou případech tečované clonícími hráči. „Oni umí vystřelit, a pak jít za tím pukem do branky. Stejně tak dobře cloní. Kanada se nesnaží o góly vyloženě ze střely, ale zkouší dorážet,“ všiml si gólman.

Několik pohledných příležitostí si Češi vytvořili v posledních minutách druhé periody, přesto gólmana Reimera nepřekonali. „Byl to těžký zápas, ale pro mě je každé takové utkání plus. Jsem rád, že jsem mohl chytat.“

Do arény si našlo cestu přes šestnáct tisíc diváků, kteří povzbuzovali svůj tým i za nepříznivého výsledku. „Už v Brně byli fanoušci fantastičtí a teď jich přišlo ještě víc. Chtěli jsme vyhrát i kvůli nim, ale bohužel se to nepovedlo,“ smutnil Pavelec.

Česká reprezentace se radovala z gólu až v šestačtyřicáté minutě, kdy udeřila Havlátova formace. Stejný hráč si připsal také druhou trefu o necelých sedm minut později. „Ve třetí třetině jsme se zlepšili. Vytvořili jsme si šance, z čehož padly ty dva góly,“ pokračoval český gólman.

To však na vítězství nestačilo. Kanaďané si výhru 4:2 již uhlídali a dali najevo, že obhajobu titulu na blížícím se mistrovství světa Čechům jen tak nedovolí. „Pokud chceme vyhrát s týmem jako je Kanada, tak musíme hrát celých šedesát minut,“ ví muž s číslem 31 na zádech.

Česko - Kanada 2:4 (0:2, 0:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 46. Havlát (Michálek), 53. Havlát (Eliáš) - 16. Schenn (Duchene, Methot), 20. Burns (Duchene, Stewart), 21. Clutterbuck (Burns), 26. Spezza (Scalzo, Ladd). Rozhodčí: Fraňo, Minář - Bláha, Pouzar. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:2. Diváci: 16289. Průběh utkání: 0:4, 2:4.

Česká republika: Pavelec - Rachůnek, Škoula, Martínek, Krajíček, Židlický, Němec, Nakládal, Ševc - Jágr, Červenka, Průcha - Klepiš, Eliáš, Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Havlát, Novotný, Hubáček - Růžička, Koukal, Vondrka - Vampola.

Kanada: Reimer - Phaneuf, Schenn, Burns, Methot, Pietrangelo, Scalzo - Kane, Ladd, Nash, Vermette, Clutterbuck, Eberle, Skinner, Spezza, Stewart, Tavares, Zajac, Duchene.

Galerie